Fujitsu-Siemens Esprimo V5535: Olcsó vagyok...

...és hódítani akarok. Leteszteltük webáruházunk legolcsóbb 15,4"-os noteszgépét, hogy ezzel is segítsük olvasóink döntését az ünnepekre nézve.

Fujitsu-Siemens Esprimo V5535: Olcsó vagyok...

I. Bevezető és specifikáció

Vészesen közeledik a Karácsony és a világgazdasági válság okozta helyzetben mindenki igyekszik az utolsó fillért is megspórolni, ahogy csak lehet. Nekik kedvezünk mai tesztalanyunkkal, aki éppenhogy csak átlépi a 80 ezer forintos határt és így fittyet hányva a kis méretű netbookokra, pofátlanul kínálja magát, méghozzá gyorsabb hardverrel a tarsolyában.

Processzor: Intel Celeron M 570 2,26 GHz 1 MB cache 533 MHz FSB

Memória: 1 GB Hynix DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset: SiS M672

Videokártya: SiS Mirage 3 max. 256 MB

Hangkártya: Realtek ALC268 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, AntiGlare-Type, LG-Philips LP154WX4-TLA3)

Merevlemez: Hitachi HTS543216L9A300 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: LG GSA-T40NDVD-RW

Hálózati kártya (LAN): SiS191 Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter 802.11g

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: nincs (mikrofon van)

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: nincs

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 48Wh

Operációs rendszer: nincs

Tömeg: 2,7 kg (6 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 83 ezer forint

 

Látható, hogy amit csak lehet kispóroltak a legolcsóbb Esprimo-ból, de a vezeték nélküli hálózat és a 6 cellás akkumulátor megmaradt. A hardver elemekről még lesz szó, annyit azonban már most elárulhatunk, hogy a mindennapos használat során abszolút elegendőnek bizonyultak.

A kellékes doboz óriási, ennek ellenére a nagy részében levegő lakozik, mindössze egy használati útmutatót, a szükséges adaptert és tápkábelt valamint egy driver CD-t kapunk, rajta a Nero 8 teljes verziójával és a Norton Internet Security 2008 90 napos próbaváltozatával.

II. Hardver és teljesítménytesztek

A gép csendes, ezt már bekapcsoláskor tapasztalhattuk, mert Windows telepítés alatt is csak a DVD meghajtó hangját hallottuk, igaz azt nagyon, mert meglehetősen “csúnyán” olvassa a lemezeket. Üresjáratban a gépnek gyakorlatilag a hangját se hallani (kivéve közelről), a processzor 57-59 fokon üzemel, tekintettel arra, hogy semmilyen energiagazdálkodási technológiával nem rendelkezik (így aztán fogyasztása is magas). Terhelésre ez az érték 10-12 fokkal kúszik feljebb és a ventilátor is magasabb fordulatszámra kapcsol, de abszolút nem lesz hangos ettől a készülék (viszont melegebb annál inkább).

A 2,26 GHz-es zakatoló Core 2 alapú Celeron processzornak ugyan csak egy magja van és rendszerbusza is nagyon alacsony (533 MHz), ettől függetlenül tisztességgel teljesített, hiszen az 1280x720-as felbontású HD tesztfilmeket reccenés nélkül vitte (60-80% közötti CPU terheléssel).

 

Az 1 GB rendszermemóriából legalább 32 MB-ot (de legfeljebb 256 MB-ot) megeszik az integrált SiS Mirage 3 videokártya (amely misztikus nevével ellentétben egy ma már nagyon elavult cuccnak tekinthető), 32 MB-nál többet nem nagyon érdemes neki adni (mi 128-at használtunk a teszt alatt), mert úgysem tudjuk telerakni annyi mindennel Windows XP és Linux alatt, hogy megteljen, Windows Vista-t meg kár feltenni egy ilyen kaliberű gépre, mert a lényeget (Aero Glass grafikus felület) úgysem tudjuk rajta bekapcsolni. Az 1 GB memória egyébként egyetlen modulból épül fel, így a bővítésre bármikor rászánhatjuk magunkat, 6 ezer forintért könnyedén 3 GB RAM-ot varázsolhatunk a gépbe egy 2 GB-os modul megvásárlásával.

A merevlemez szintén nagyon halkan dolgozott, ráadásul meglehetősen tempós sebességgel, amely az alkatrészen felül a SiS M672-es chipsetet is dícséri. Annál is inkább, mert a nagy sebességhez alacsony processzor terhelés párosult. Hőmérséklete sem volt kirívóan magas, ezt annak köszönheti, hogy jelentősen messze van a processzortól a hátlap alatt (két ellentétes sarok).

 

Fujitsu-Siemens Esprimo V5535 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 4030

PCMark05 (Graphics): 581

PCMark05 (HDD): 4490

Cinebench10: 2019 (7 perc 17 másodperc)

Memória olvasás: 3373 MB/s

Memória írás: 2568 MB/s

Memória másolás: 2709 MB/s

Memória késleltetés: 144,5 ns

CPU Queen: 4846

CPU PhotoWorxx: 3114

CPU Zlib: 14928 kB/s

CPU AES: 4198

FPU Julia: 1466

FPU Mandel: 1033

FPU SinJulia: 529

III. Ergonómia

Az anyagminőséget illetően csodát semmiképpen ne várjunk, kopogós olcsó műanyagról van szó, ennyi pénzért ez jutott nekünk, sajnos a hőt is pillanatok alatt átveszi, így forró nyári napokon ne sokat tartsuk majd az ölünkben a notit.

A meglehetősen súlyos fedlap kinyitását mechanika segíti. Első alkalommal is szembetűnik, hogy webkamerát sajnos nem kapunk, ellenben a klaviatúra mellett megbújt egy mikrofon, így az online kapcsolattartás lehetősége félig megmaradt.

Ha már megemlítettük a billentyűzetet, akkor érdemes egy kicsit dícsérnünk, hiszen igen kellemesen csalódtunk benne. Nem az a kopogós fajta, ami szokott lenni a Fujitsu-nál, kifejezetten puha nyomáspontú, halk cucc, a gombok mérete pedig többnyire megfelel a szabványnak.

A touchpaddel két problémánk volt. Az egyik, hogy felülete lehetett volna egy kicsit nagyobb, ám ami még ennél is sokkal-sokkal idegesítőbb az a bal és jobb egérgombok hangos kattogása. Gyakorlatilag a halk működésnek lőttek, ha ezek használatársa adjuk a fejünket. Egy tippet azért hagy adjunk: érdemes a gombok alját nyomkodni, úgy valamivel halkabb az egész.

A portok elhelyezkedése gyakorlatilag katonás rendet követ, hiszen alig van mit keresni a gép oldalain. Bal oldalra került a szellőzősnyíláson kívül az egy szem videokimenet, amely természetesen analóg, valamint a PCI-Express bővítő foglalat és a hálózati csatoló. Jobb oldalon találjuk a DVD-írót a három USB foglalat társaságában. Elölre került a mikrofonbemenet és a sztereó hangkimenet.

A kijelző látószögei picit elmaradnak az átlagtól, de a magas fényerő kompenzálja ezt. Ami nagyobb problémát jelenthet az a fekete színek kontrasztvesztése, amely filmnézésnél tűnhet fel leginkább, ha többen is körbe ülik a gépet. Szemből ettől függetlenül megfelelő élményt biztosít, bár a háttérvilágítás inhomogenitása miatt igyekezzünk mellőzni az extraszélesvászon méretarányú alkotásokat, ha lehet.

IV. Üzemidő és értékelés

A 6 cellás akkumulátor sajnos nem sokat ért a Celeron őrült fogyasztásával szemben. Tekintettel arra, hogy üresjáratban sem a feszültségét, sem az órajelét nem veszi vissza a processzor, így nagyjából két óra alatt képes teljesen lemeríteni a készüléket még alacsony fényerőn is, szóval egy másfél órás HD filmet éppenhogy végig tudunk rajta nézni (valamit javít a helyzeten, ha erre a kis időre kikapcsoljunk a vezeték nélküli hálózatot).

Összességében abszolút nem kell, hogy húzzuk a szánkat, azt kaptuk, amiért fizettünk. 80 ezer forintért egy netbooknál nagyobb és súlyosabb, de processzor téren erősebb, adatátvitelt illetően pedig gyorsabb masinát. A processzor miatt az üzemidő nem valami fényes, így nem árt magunkkal cipelni a töltőt. A billentyűzet jó, a touchpad vállalható, a kijelző is, a bővítési lehetőségek viszont nagyon korlátozottak, gyakorlatilag a webkamerát és a kártyaolvasót is csak USB foglalton keresztül tudjuk pótolni, ha szükségünk lenne bármelyikre. Mindent viszont nem róhatunk fel szegény gépnek, hiszen pont olyan embereket célzott meg vele a gyártó, akiknek minimális az elvárása egy mobil számítógéppel szemben. Tekintettel arra, hogy a noteszgép operációs rendszer nélkül érkezik, így kénytelenek vagyunk vásárolni mellé egyet (a legolcsóbb a 64 bites Windows Vista Home Basic potom 18 ezer forintért), vagy használhatjuk bármelyik ingyenesen letölthető Linux disztribúciót. Az összkép tehát többnyire pozitív, ellenben ha hajlandók vagyunk picit többet áldozni a vásárlásra, akkor 120 ezer forint környékén már igencsak remek gépeket találunk, ezek közül fogjuk bemutatni jövő héten az idei Karácsony egyik  leendő sztárját, amelyből mindig készlethiány van, de hogy ki ő az maradjon titok...

 

[bold]A Fujitsu-Siemens Esprimo V5535 notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztre, ezúton is köszönet érte!

[/bold]

 

Hivatalos honlap: Fujitsu-Siemens

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward