Fujitsu-Siemens ACTIVY Media Player 150

Egy hálózati multimédiás lejátszó a nappaliba.Gondoljunk csak bele: nincs több másolgatás és írás, nincs több adatmozgatás az egyik eszközről a másikra, azaz nincs több zűr.

Fujitsu-Siemens ACTIVY Media Player 150

Activy MP 150 - Kibontás

Gondoljunk csak bele: nincs több másolgatás és írás, nincs több adatmozgatás az egyik eszközről a másikra, azaz nincs több zűr, ha média állományainkat nem a számítógépen, hanem a házban található más nagyképernyős tv-n vagy projektoron akarjuk megnézni, vagy az 5.1-es házimozi rendszerünkön akarjuk kedvenc zenéinket hallgatni. Képzeljünk el egy vezeték nélküli multimédiás berendezést, amely ráadásul teljesen HD-ready, így a nagy felbontású videó tartalmakat is akadás mentesen tudja átjátszani az arra alkalmas TV készülékünkre (LCD, Plazma). Mindehhez nem kell átmásolgatni/kiírni a szükséges fájlokat, elég, ha csak a számítógépünkön megosztjuk azokat, ezután hálózaton keresztül az Activity Media Player 150 már csatlakozni is tud a lejátszani kívánt tartalmakhoz. Ugye mennyire egyszerű és kényelmes? Erre mi is kíváncsiak voltunk.

Egy méretes zöld-fekete dobozban kaptuk kézhez a Fujitsu-Siemens legújabb terméket, mellyel a digitális otthon felé nyitnak egy újabb kiskaput és valljuk be, ez az elgondolás és megvalósítás nagyon is bejöhet a cégnek, ilyenkor természetesen nem kis hazánkból indulunk ki, hiszen nálunk még semmilyen formában nem lehet HDTV adást fogni, így a készülék egyik legfontosabb tulajdonsága kihasználatlanul marad.

A kibontást követően rengeteg kábel az ölünkbe pottyan, ezek között találunk RCA kábelt (audio-video), Scart kábelt, egy rövidke LAN kábelt, valamint a tápegység kábeleit is felleljük. Természetesen a vastag leírás elmaradhatatlan, sajnos magyar leírásról ne is álmodjunk, meg kell küzdenünk majd az angollal (vagy a hozzánk legközelebb álló egyéb nyelvvel). A kis szürke dobozhoz jár egy WiFi antenna, amit a megfelelő helyre fel is csavarozhatunk, már ha az otthonunkban rendelkezünk WiFi-s hálózattal, ha nem, akkor a marad a jól megszokott kábele megoldás, azonban ekkor eléggé helyhez vagyunk kötve. A gyártó mellékel még egy igen méretes, fémes, univerzális távirányítót, amivel akár más készülékeket is vezérelhetünk.

Activy MP 150 - Akcióban

Mi a WiFi-s megoldás mellett döntöttünk a tesztelés során, hiszen már a legtöbb háztartásban is előfordul legalább 1 WiFi képes Router vagy Switch, ráadásul így tudjuk leginkább letesztelni az Activy Media Player igazi képességeit. Egy Thomson LCD TV-re kötöttük berendezést, amit sajnos nem HDMI kábellel kötöttünk össze, mivel nem rendelkeztünk vele és a csomagban sem mellékeltek, így maradt a Scart kábeles megoldás.

Az üzembe helyezést követően máris megjelent a Fujitsu-Siemens háttere a TV-n, amit egyből követett a hálózat felderítése, sajnos ezt minden egyes bekapcsoláskor végrehajtja az Activy Media Player, ami legalább egy fél perces művelet (kb. annyi idő, mint bekapcsolni a számítógépet).

Legelső indításkor a konfigurációs menü jelenik meg, amivel könnyedén be tudjuk állítani a szükséges paramétereket. Itt hívnánk fel mindenki figyelmét arra, hogy az Activy MP 150 a Windows Media Player műsortárából dolgozik, ami azt jelenti, hogy legelőször létre kell hoznunk egy műsortárat, amit aztán hozzá tudunk adni az Activy-hez. Ha azonban ezt nem tesszük meg, akkor nem tudjuk böngészni a számítógépen lévő tartalmakat, csak az internetes forráshoz és a külső USB porton csatlakoztatott eszközökön található média állományokat tudjuk lejátszani (pl.: pendrive, kártyaolvasó vagy egy 320GB-os USB-s winchester).

Az internet mellett ne is nagyon szaladjunk el, mivel a készülék automatikusan tud csatlakozni az internet kapcsolatunkra, amin keresztül elérheti saját frissítéseit, sőt, akár online tartalmakat is le tud játszani, ami egyelőre csak az internetes rádiók hallgatásában merül ki, ám igen meggyőző lista áll a rendelkezésünkre a válogatáshoz, amiben minden műfaj megtalálható.

A menübe érkezve 3 fő csoportot találunk: My Media, USB, Online Media. A My Media-ban tudjuk tallózni azokat a zenéket, képeket és filmeket, amiket a Médiatár segítségével megosztottunk. Az egyes almenükbe belépve tudjuk a fájljainkat tovább szortírozni, amikre külön opciókat kínál fel az Activy MP 150 (dátum szerint, albumok, minősítés, listák, összes fájl, ... stb.), vagy egyszerűen saját magunk is tallózhatunk a megosztott mappákban. Sajnos nem sikerült tökéletesen a menü nyelvi fordítása magyarra, egyes ékezetes karakterek helyén kérdőjelek jelennek meg, amit vélhetően egy későbbi firmwire frissítésben majd orvosolnak.

Zenék lejátszásánál kiolvassa az ID3 tag-ot a fájlból, amit szépen is meg is jelenít, már ha van mit. Minden egyes MP3 állománnyal simán megbirkózott, lehet az alacsony vagy magas bitrátájú vagy esetleg változó, nem okozott neki gondot. Külön örültünk, hogy a zenei lejátszás akkor sem állt le amikor visszaléptünk menübe, egyből átváltott háttérben történő lejátszásra, amit ezután mi szabályoztunk a távirányító segítségével.

A JPEG képek megjelenítése viszonylag gyorsan történt, lehetett választani a teljes képernyős (1024x768) és a kis miniatűrös megjelenítések között. természetes SlideShow, azaz képnézegető funkció is helyett kapott, aminek a váltakozási időtartamát a Setup menüben mi szabhatjuk meg.

Activy MP 150 - Értékelés

A videók lejátszásánál már előre dörzsöltük a kezünket, hogy mennyire jó lesz így nagy TV-n a kedvenc sorozatainkat, filmjeinket nézni. Már is izzítottunk egy AVI formátumú feliratos sorozatot, hogy megfigyeljük vajon hogyan jelennek meg a karakterek, amik meg sem jelentek. Egyből elkezdtük keresni a távirányítón hátha találunk a kismillió gomb között egyet, amin a SUB vagy Subtitle felirat szerepel. Nem találtunk. Kézikönyv elő, keresés, videó lejátszás, támogatott formátumok, bla, bla, … MEGVAN! Feliratok megjelenítése kizárólag Mpeg-2 kódolású filmek mellett történik. Nem hisszük, hogy akkora probléma lett volna, ha egy egyszerű feliratozó egységet még beleintegrálnak abba a firmwire-be, így maradt a kesergés és egy oltári fekete pont a Fujitsu-Siemens mérnökeinek.

Mpeg-2 feliratos film híján, nem tudtuk megszemlélni a feliratok megjelenítését így maradtak az egyéb formátumok kivesézése. A legelterjedtebb formátumban tömörített (AVI, WMV, Mpeg) filmeket simán lejátszotta, habár számunkra nem tűnt folyamatosnak a kép, olyan érzésünk volt, mintha nem 25 és 30FPS közötti lett volna a jelfolyam, hanem inkább 20 és 25 közötti.

A készülékhez csatlakoztatott bármilyen USB eszközt kezelni tudta, nagy meglepetésünkre még a külön telepítő szoftverrel rendelkező mobiltelefonunkat is felismerte, amiről azt hittük, hogy majd kifog az Activy-n.

Összességében egy igazán jó elgondolással állunk szemben az Activy Media Player 150 személyében, mely valóban egy nagy lépest tehetne a digitális otthon felé, azonban az apró hiányosságai miatt még csak a küszöbig juthat el. Miden reményünk a firmwire-es frissítésekben van és csak bizakodni tudunk, hogy a mérnökök is mihamarabb orvosolják a hibákat. Azonban így egyelőre mindenkit csak óvatosságra intenénk, hiszen még nincs teljesen kiforrva ez az eszköz mely előtt nagy jövő állhat.

Egyelőre csak az ruházzon be a Fujitsu-Siemens aktuális termékébe aki a márka iránt teljesen elkötelezett vagy van fölösleges pénze, a többiek addig is figyelmesen figyeljék az eszközhöz kapcsolódó fórumokat, hátha már megjelentek a várva várt frissítések.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward