FSP CMT520 TG: kétkamrás ház egy frappáns csavarral

Edzett üveg oldallap és előlap, négy RGB LED világítással ellátott ventilátor, remek bővíthetőség – a kínálat jónak ígérkezik. Kiderítjük, hol a bökkenő – már ha van.

FSP CMT520 TG: kétkamrás ház egy frappáns csavarral

90 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
90
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Előszó

Az FSP neve többnyire a tápegységek piacáról lehet ismerős a többség számára, pedig a vállalat egyéb termékeket is gyárt: például processzorhűtőket, USB-s töltőt, autós töltőt, hordozható külső akkumulátort (Power bank), illetve szünetmentes tápegységeket is, sőt, még a számítógépházak szegmensébe is belekósoltak szakemberei. Tesztünk főszereplője pont utóbbi területről, azaz a számítógépházak szegmenséből érkezett, ugyanis most a CMT520-as modellt próbáljuk ki egy bemutató erejéig.

A szóban forgó számítógépház közepes torony formátummal rendelkezik, belseje kellően tágas, de ezzel együtt a ma oly népszerű összetevők sem hiányoznak róla, mint például az edzett üvegből készített lapok, az RGB LED világítást használó ventilátorok, valamint a kétkamrás dizájnnal is találkozhatunk, igaz, ezen a téren egy érdekes csavarra is lehet számítani – erre még majd visszatérünk.

Tesztünk alanya

A CMT520-as modell egy egyszerű kartondobozban érkezett, amelynek belsejében szokás szerint hungarocell keretek ölelték körbe a ház két oldalát annak érdekében, hogy szállítás közben ne sérülhessen. És hogy a por se jusson be a doboz fogantyúin keresztül, némi nejlon is védte a házat.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A kicsomagolást követően egy modern, elegáns vonalvezetéssel rendelkező számítógépház látványa tárult elénk, amelynél igencsak vonzza a tekinteteket a bal oldalra szerelt edzett üveglap, valamint az előlapon látható edzett üvegpanel is. A ház műanyag lábakon áll, amelyek aljára csúszásgátló lapok kerültek. Az „emelt hasmagasságra” a dizájn mellett a szellőzés miatt is szükség van, hiszen így a tápegység kivehető szűrővel ellátott bővítőhelye, illetve az előlap alján kialakított szellőző is friss levegőhöz juthat. A jobb oldallap egyszerű acéllemezből készült, a tetőlap azonban tartogat némi érdekességet: itt egy mágneses szűrőt találunk, amely alatt ventilátor-bővítőhelyek találhatóak.

Galéria megnyitása

Az előlap tetejére bőségesen kerültek csatlakozók, hiszen a mikrofon bemenetet és a fejhallgató kimenetet balról két darab USB 3.0-s, jobbról pedig két darab USB 2.0-s port veszi körbe. Az előlapon találunk még egy bekapcsoló gombot, egy reset gombot, valamint az RGB LED világítás vezérlőgombját is.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az előlap mögött elhelyezett három darab 120 milliméteres ventilátor, amelyek RGB LED alapú világítást is kaptak, az előlap alján és két odalán kialakított szellőzőkön keresztül jutnak friss levegőhöz. Az edzett üveg előlap mögött sajnos semmiféle szűrő sincs, ami a ventilátorokhoz jutó levegőt megszűrné a nagyobb porszemcséktől, így a ház belsejét gyakrabban kell tisztítani, ha porosabb környezetben használjuk. Ezen némi DIY munkával azért lehet segíteni, igaz, ha az oldalsó szellőzőkre szűrőt helyezünk belülről, az némileg csökkenteni fogja a légáramlást is.

Galéria megnyitása

A hátoldalon egyébként szintén jelen van egy ventilátor, ami szintén RGB LED alapú világítással rendelkezik, átmérője pedig 120 mm. Ventilátorok terén természetesen van mozgástér is, azaz az előlapra és a tetőlapra akár 140 milliméteres példányokat is szerelhetünk: előbbi mögé hármat, utóbbi alá pedig kettőt. A ház hátulján csak 120 milliméteres ventilátor számára van hely. A légkeverők helyére persze két darab hőleadó radiátor is kerülhet, méghozzá maximum 360 milliméteres hosszúsággal.

Galéria megnyitása

A ház belsejében fejedelmi tér tárul elénk, amit a kétkamrás felépítés tör meg egy kissé, azaz a tápegység és az adattárolók egy része a ház alján, egy külön kamrában kap helyet. Ezt a kamrát a mellékelt plexi lappal le is takarhatjuk, így két légtérre osztható a ház, valamint a megjelenését is feldobhatjuk egy kicsit. A plexi két oldalán egyébként mágnescsíkok foglalnak helyet, amelyek tökéletesen „tapadnak” az acélvázhoz. Ha már a második kamránál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy itt maximum 200 milliméter hosszú ATX tápegység fér el, mögötte pedig két darab kihúzható műanyagkerettel ellátott HDD tárolót alakítottak ki, ami két darab 2,5/3,5 hüvelykes meghajtó számára biztosít helyet.

Galéria megnyitása

A 3,5 hüvelykes meghajtókat szerszámok nélkül szerelhetjük, hála a rögzítő tüskéknek, a 2,5 hüvelykes meghajtók esetében azonban némi csavarozásra is szükség lesz. A HDD keretet sajnos nem lehet áthelyezni sehova, ugyanis fix a helye. Az adattárolókat egyébként további bővítőhelyek is várják: az alaplaptálca hátulján két darab 2,5 hüvelykes meghajtó fér el, míg az alaplap felőli oldalon további két darab 2,5 hüvelykes meghajtó számára van hely. 5,25 hüvelykes bővítőhelyet nem kapunk az edzett üveg előlap sajátosságai miatt, ám ez manapság már talán nem egy nagy tragédia – optikai meghajtót akár USB-s formában is használhatunk, ha szükség van rá.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Maga az alaplaptálca remek kialakítással rendelkezik, hiszen rengeteg kivágás található rajta, amelyek mind-mind a kábelmenedzsmentet segítik. Igaz, mivel egy „olcsóbb” számítógépházról van szó, ezekhez a kivágásokhoz most nem járnak gumibetétek. A tálcán egyébként Mini-ITX, microATX, ATX, illetve E-ATX formátumú alaplapok egyaránt elférnek, beszerelésüket egy útmutató is segíti, ami jelöli, mely furatokba kell távtartókat helyezni.

A CMT520-as modellben maximum 163 milliméter magas processzorhűtő fér el, a bővítőkártyák pedig maximum 423 milliméternyi hellyel gazdálkodnak. Fontos adalék még, hogy PCI bővítőhelyből összesen nyolcat rejt a hátoldal, amelyek mindannyian szellőzős takarólemezzel rendelkeznek.

Galéria megnyitása

Az alaplaptálca másik oldalán találunk egy vezérlődobozt, ami a ház ventilátorait kezeli, tápellátásához pedig egy MOLEX tápcsatlakozót igényel. Ez manapság már talán nem szerencsés, hiszen többnyire csak SATA tápcsatlakozókra van szükség, így ezt a csatlakozót is nyugodtan lehetett volna SATA alapúra tervezni. Így meg lehet spórolni egy kábelt, hiszen a moduláris tápegységeknél sokszor külön kábelre kerülnek a MOLEX portok és a SATA portok is, így a kiegészítő miatt egy újabb kábelt is rá kell csatlakoztatni a tápegységre – legalábbis esetünkben szükség volt rá.

Galéria megnyitása

A vezérlő többféle világítási módot kínál az RGB LED alapú ventilátorokhoz, ahogy az a fenti ábrán is látható, de igény szerint akár az alaplapok RGB csatlakozóján keresztül is lehet vezérelni, így a ház világítását könnyedén összehangolhatjuk a többi komponens világításával. Az összehangoláshoz az előlapon található LED kapcsolót 3 másodpercig nyomva kell tartani, az RGB LED kábelt pedig az adott alaplap RGB LED tüskesorára kell csatlakoztatni.

Galéria megnyitása

A CMT520 összességében egykellemes kis ház, de hogy szerelés terén is rendben van-e, azt a következő bekezdésben tárgyaljuk ki.

Szerelés

A CMT520 bendőjébe egy ASRock X470 Taichi alaplapból, 2 x 4 GB-nyi DDR4-3000 MHz-es memóriából, egy RYZEN 5 2600X processzorból, valamint egy ADATA SX 8200-as SSD-ből álló rendszert építettünk, amelynek tápellátásáról a Cooler Master 850 W-os tápegysége gondoskodott. A hűtő szerepét a jól bevált Noctua NH-U9S processzorhűtője töltötte be.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az alaplap beszerelésekor szükség volt a csomagban található három darab további távtartóra, hogy gond nélkül rögzíthessük az alaplapot, ezeket a mellékelt kis átalakítóval könnyedén a helyükre tekerhetjük egy csillagcsavarhúzó segítségével. Az alaplap beillesztése és beszerelése zökkenőmentes volt, hiszen elegendő hely állt rendelkezésre. A processzorhűtőt a szerelőablak jóvoltából szintén kényelmesen fel lehet szerelni, igaz, mi csaltunk egy kicsit és az előre összeszerelt szettet illesztettük a helyére. Annyit azért megjegyeznénk, hogy E-ATX formátumú alaplap esetén gondjaink adódhatnak a kivágások elhelyezésével és a távtartók számával, azaz nem lenne túl ideális a rögzítés, valamint a kábelek elrendezésre is nehezebb lenne egy picivel, így ebben az esetben nem érdemes ATX mérethatár fölé merészkedni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A tápegységet a kamra tetején keresztül lehet legkönnyebban beilleszteni a gumicsíkokkal ellátott bővítőhelyre. A tápegység hátulja mögött bőven maradt annyi hely, hogy még a kábeleket is utólag csatlakoztassuk, hiszen moduláris megoldásról van szó. A kábelek elvezetése szinte gyerekjáték volt, ugyanis rengeteg kivágást alakítottak ki a tálca szélein, amelyek az egész alaplap környezetét lefedik, így nem túl nagy kihívás egy esztétikusabb belső kialakítása. A videokártya beszerelése szintén gyerekjáték volt, csak úgy, ahogy a hattűs PCI Express tápkábel optimális helyének megtalálása. A házba egy SSD-t és egy HDD-t is beszereltünk a próba kedvéért, hogy lássuk, mennyire körülményes a munka, de ezeken a területeken sem találtunk kifogásolható dolgokat.

Aki hőladó radiátor beszerelésén gondolkodik, a ház elejére és tetőlapja alá egyaránt beszerelhet egy-egy példányt maximum 360 milliméteres hosszig bezárólag. Az előlap mögött erre a célra nagyjából 78 milliméternyi hely áll rendelkezésre, a tetőlap alatt viszont kevesebb a hely az EPS tápkábel elvezetése miatt, így oda érdemesebb csak 240 milliméteres hőleadó radiátort építeni, amit a ház eleje felé tolunk el.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A szerelés utáni összképre nem lehet panasz: mindent könnyen a helyére pakoltunk, mindennek jó helye volt, és összességében a végeredmény sem rossz. A mágneses plexi lapot a tápegység kamrájára téve fel is került a pont arra a bizonyos „i”-re. Nagy kár, hogy ez a fényes plexi nem sokáig őrizheti meg gyári fényét, ugyanis nagyon könnyen karcolódik, gyűjti a. ujjlenyomatokat is a por is hamar meglátszik rajta, így néha át kell törölni, ami karcokat eredményezhet. Ha viszont a házból kivéve leöblítjük egy kicsit a csap alatt, csökkenthetjük a karcolódás esélyét egy mikroszálas törlőkendővel.

A gyári ventilátorok zajszintje teljesen vállalható volt, igaz, nem ütik meg az ikonikus Noctua szintjét, de átlagfelhasználói szemmel nézve –pontosabban füllel hallgatva – nem zajosak. Pedig maximális fordulatszámmal pörögnek folyamatosan, hiszen nincs PWM alapú szabályozásra lehetőség, de még így sem vészes a zajszint. Azt persze érdemes szem előtt tartani, hogy ezeket a ventilátorokat a speciális csatlakozó miatt nem tudjuk közvetlenül az alaplapra csatlakoztatni, csak és kizárólag a vezérlődobozzal működnek együtt, ami talán nem túl szerencsés.

Verdikt

Galéria megnyitásaA CMT520 összességében egy remekül megtervezett, jól összerakott termék benyomását keltette, ami nagyon jól bővíthető, könnyedén szerelhető, szellőzése pedig már gyárilag is rendben van.

Az RGB LED rajongók esetében plusz pont lehet az RGB LED világítással ellátott ventilátor-szett, viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy ezek nem programozható, aRGB alapokon nyugszanak, hanem klasszikus RGB alapokon.

A bővítőhelyek száma és mennyisége bőségesen elég, a helykínálat szintén rendben van, de néhány apróságba azért csak bele tudunk kötni. Az egyik az előlapi porszűrő hiánya, ami idővel azért sok kellemetlenséget tud okozni egy porosabb környezetben – még úgy is, hogy tudjuk, a porszűrő azért nem képes minden port kívül tartani. És a bejutó por nagyon hamar meg fog látszani a kamrát fedő plexi tetőn is, ami igencsak rontja a vizuális élményt.

Egy picit az edzett üvegből készült oldallap is rontja a megjelenést, ugyanis a széleiről lespórolták a fekete keretet, ami eltakarhatná a ház fémvázának szélét. Ez igazából ízlés kérdése, az viszont tény, hogy az üveget rögzítő csavarok aljára érdemes lett volna gumialátétet vagy textil alátétet ragaztani, hogy kevésbé tudják megkarcolni a felületet, ha por kerül alájuk

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

Ezeket leszámítva másba viszont nem igazán tudunk belekötni, hiszen a CMT520 maga 28 000 forint körüli áráért remek felszereltséget és kiváló bővíthetőséget kínál, amit érdemes számításba venni, ha 30 000 forintig keresünk valami ütőképes és jó megjelenésű számítógépházat. A CMT520-as modellt az előnyöket és a hátrányokat szem előtt tartva összességében ajánlani tudjuk.

Összefoglalás

FSP CMT520 TG: kétkamrás ház egy frappáns csavarral

FSP CMT520 TG: kétkamrás ház egy frappáns csavarral

FSP CMT520 TG: kétkamrás ház egy frappáns csavarral
Szerzői értékelés
90
%
Az FSP CMT520-as modelljével feltétlenül érdemes számolni a 30 000 forint alatti kategóriában, ha új számítógépházra vágyunk.
Remek ár/érték arány; kiváló bővíthetőség és jó felszereltség; már gyárilag is jó a szellőzés RGB LED alapú ventilátorokkal; nagyon könnyen szerelhető; a ventilátor vezérlő könnyedén mozgatható, hála a mágneses lábaknak.
Előlapi porszűrők hiánya; az edzett üveglapon nincsen fekete szegély, ami eltakarná a ház vázát; az edzett üveglap rögzítőin nincs textilréteg vagy gumiréteg, ami védené a felületet a karcolódástól; speciális ventilátor-csatlakozók, így a légkeverők alaplapra nem kapcsolhatóak.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap