Friss információk a Facebook-ot ért támadással kapcsolatban

Úgy tűnik, a támadók nem követtek el semmilyen visszaélést a megszerzett hozzáférési tokenekkel. Vagy legalábbis eddig nem találtak nyomokat, ami az ellenkezőjére utalna.

Friss információk a Facebook-ot ért támadással kapcsolatban

Az elmúlt hét folyamán egy nagyon súlyos hackertámadásra derült fény, amelynek célpontja a világ legnagyobb és legnépszerűbb közösségi hálózata, a Facebook volt. Az első információk alapján úgy tűnt, hogy a támadók nagyjából 40 millió felhasználó fiókjához szereztek hozzáférést, ugyanis ellopták a fiókokhoz tartozó hozzáférési toknet, amely digitális kulcsként segít a felhasználó-azonosítás elvégzésében. A kulcs birtokában a támadók úgy férhettek hozzá az egyes felhasználók fiókjához, mint maga a tulajdonos: teljes jogkörrel. A Facebook szakemberei éppen ezért kijelentkeztették a támadásban érintett 40 millió felhasználót, biztonsági okokból pedig további 50 millió felhasználó esetében is ugyanígy jártak el.

Akkoriban még csak a hatóságok értesítése történt meg, a vizsgálatok azonban éppen csak elindultak, így nem igazán lehetett tudni, pontosan milyen visszaéléseket követtek el a támadók. A Facebook szakemberei a támadáshoz használt biztonsági réseket hamar befoltozták, így a további veszély lényegében elhárult, legalábbis látszólag.

Galéria megnyitásaAzóta véget ért a vizsgálatok első köre, amely alapján úgy tűnik, az érintett felhasználói fiókokkal kapcsolatban nincs nyoma visszaéléseknek, vagyis a hackerek látszólag nem tudtak profitálni a támadásból. Igen ám, de a Facebook fiók segítségével számtalan egyéb szolgáltatást is használhatunk: Spotify, Tinder, Strava, Airbnb és még sorolhatnánk. Éppen ezért, ha a Facebook fiókunkhoz hozzáférést szereznek a hackerek, akkor sok-sok egyéb olyan szolgáltatáshoz is hozzáférhetnek, amelyek a Facebook alapú beléptetést használják. Belátható tehát, hogy egy sikeres támadással óriási károkat lehet okozni. A vizsgálatok alapján a harmadik fél által készített alkalmazások esetében sincs nyoma visszaéléseknek, ami jó hír.

A Facebook szakemberei szerint azok a szolgáltatások, amelyek a hivatalos Facebook SDK-t használják, védettek a támadással szemben, hiszen ha a Facebooknál kijelentkeztetik az adott felhasználót, akkor a többi szolgáltatás használatához is újra be kell jelentkeznie, vagyis a hackerek hoppon maradnak. Vannak viszont olyan szolgáltatók is, akik nem a szabványos SDK-t használják, vagy nem azzal ellenőrzik a felhasználói hozzáférés jogosságát, így ezekben az esetekben előfordulhatnak problémák. Annak érdekében, hogy ez elkerülhető legyen, külön eszközt készítenek a fejlesztők, amellyel manuálisan azonosíthatóak a támadás által potenciálisan érintett felhasználók, így kijelentkeztetésük is elvégezhető – ugyancsak manuálisan.

A fejlesztőknek azt ajánlják, használják a hivatalos Facebook SDK-t Android, iOS és JavaScript esetén, így ugyanis automatikusan megtörténik a hozzáférési tokenek érvényességének ellenőrzése, hiba esetén pedig az automatikus kijelentkezés is működik. A Graph API használata is ajánlott annak érdekében, hogy az információ mindig friss maradhasson, a felhasználók automatikus kijelentkeztetése így szintén automatikus lesz, ha a hibaüzenetek azt mutatják, az aktuális Facebook munkamenet érvényét vesztette.

Egyelőre tehát ennyi új információ érkezett az ügyben, de később további tájékoztatásra is lehet számítani, ahogy frissebb eredmények is születnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap