Shop menü

FRISS BIOS-OKAT ADOTT KI A GIGABYTE, AMELYEK ORVOSOLJÁK A DDR5-ÖS MEMÓRIAMODULOKAT ÉRINTŐ HIBÁKAT

A Gigabyte fejlesztőcsapata nemcsak friss UEFI Firmware kiadásokat készített, hanem a Gigabyte Control Center alkalmazást is frissítette, így most már remélhetőleg búcsút inthetünk a bosszantó memóriahibáknak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Friss BIOS-okat adott ki a Gigabyte, amelyek orvosolják a DDR5-ös memóriamodulokat érintő hibákat

A Gigabyte egy fontos javítást készített el a 600-as és 700-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokhoz, ami természetesen BIOS, vagyis inkább UEFI Firmware formájában érkezik, de ezzel egy időben a Gigabyte Control Center szoftver is kapott egy frissítést, ugyanabból az okból. A vállalat az elmúlt hetek és hónapok folyamán több olyan felhasználói panasszal is szembesült, amelyek alapján gyanítható volt, hogy a memóriamodulok fedélzetén található SPD profil kezelésével nincs minden rendben, ugyanis hibás adatokról és hibás rendszerműködésről számoltak be a felhasználók. Idővel kiderült, hogy a problémát egy hiányosság okozta, ami részben a memóriagyártók felelőssége, részben pedig a Gigabyte fejlesztőcsapatáé – az alábbiakból kiderül, pontosan miért.

Galéria megnyitása

Az egyes fórumokon, például a kínai Baidu Teiba közösség virtuális hasábjain keresztül számos felhasználó osztott meg rendellenes működésre utaló beszámolókat, amelyek a jelek szerint csak az Intel 600-as és 700-as sorozatú lapkakészleteit használó Gigabyte alaplapokat érintik. A panaszosok szerint előfordult, hogy egy Z790 Aorus Elite AX alaplap egyszerűen nem érzékelte az adott DDR5-ös memóriamodul, majd amikor végre ismét felismerte, 384 GB-os kapacitást jelzett vissza, ami egyrészt vicces, másrészt ijesztő is volt.

Később a memóriacsomag egyik moduljának XMP profiljai egyszerűen eltűntek, majd a DDR5-6000 MHz-es profil esetében CL1-36-104-194-es időzítést próbált beállítani a rendszer. Ezt a felhasználó orvosolta, saját maga adta meg a helyes időzítéseket, ám a probléma nem oldódott meg, szabálytalan időközönként újra felütötte a fejét. Volt olyan, hogy néhány hónapig vagy néhány hétig működött rendben a rendszer, máskor pedig pár nap telt el a két meghibásodás között.

Galéria megnyitása

Egy másik Gigabyte alaplap-tulajdonos hasonló problémáról számolt be, nála viszont rendszer-összeomlások is tarkították a mindennapokat, majd a memóriamodulok egyszerűen elvesztették az AMD EXPO profilt. Egy másik esetben a DDR5-6800 MHz-es XMP profilhoz rendellenes időzítések társultak, mint például CL34-153-0-0. A fórumozók végül „burning memory issue” névre keresztelték a hibát, ám szerencsére szó sem volt arról, hogy a hiba miatt egyetlen egy memóriamodul is megégjen, ugyanis a feszültségekhez „nem nyúlt” a rendszer, az időzítések elállítása pedig nem okoz végleges hardveres sérülést.

Galéria megnyitása

A problémát igazából az okozta, hogy az SPD profilt valamiért „összekócolta” az UEFI BIOS, azaz rossz paramétereket próbált beállítani, pedig elvileg nem is kéne tudnia írnia ezeket a profilokat. Az egyes memóriagyártók az SPD profilokat alapértelmezetten írásvédetté teszik, ám a Gigabyte szakemberei szerint ez az írásvédetté tétel néhány esetben problémákat okozott. Az nem világos, a BIOS miért is akart SPD értékeket írni, még ha nem is aktív az SPD Write Protection, hiszen ez alap esetben sem lenne dolga, így a Gigabyte részéről is illene ennek megfelelően kialakítani a szoftveres részeket.

Galéria megnyitása

Az SPD Write Protection hiánya miatt a Gigabyte szerint előfordulhat, hogy az SPD értékek hibássá válnak a DDR5-ös memóriamodulok esetében, ha a Gigabyte Control Center szoftvert is használjuk. Azt nem árulták el, miért akar a szoftver SPD értékeket írni, de ez igazából már mindegy is, hiszen a problémára készült frissítés, amelynek köszönhetően minden visszaáll a normál kerékvágásba.

A GCC szoftver legfrissebb változatát innen, a 600-as és 700-as sorozatú Intel lapkakészletekkel ellátott alaplapokhoz készített UEFI Firmware verziókat pedig az adott termék hivatalos weboldalára látogatva érhetjük el. Alternatív módon a terméktámogatási weboldalt is használhatjuk, ahol az alaplap paramétereinek megadása után juthatunk el a hozzá tartozó friss szoftverekig. Az adott BIOS verzió leírásában az SPD Write Protection támogatás meglétét és a DDR5-ös memóriamodulokkal való kompatibilitás javítását említi a gyártó, ezeket érdemes keresni, ha biztosra akarunk menni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére