Friss AMD Bobcat információk, videóval

Az AMD Bobcat mikro-architektúrájával és a köré épülő Fusion APU egységekkel kapcsolatban korábban már érkezett néhány információmorzsa, ám most újabb hírek láttak napvilágot, amelyekből minden szükséges részletet megtudhatunk az újdonságokkal és a köréjük épülő platformmal kapcsolatban.

Friss AMD Bobcat információk, videóval

Az AMD Bobcat mikro-architektúrájával és a köré épülő Fusion APU egységekkel kapcsolatban korábban már érkezett néhány információmorzsa, ám most újabb hírek láttak napvilágot, amelyekből minden szükséges részletet megtudhatunk az újdonságokkal és a köréjük épülő platformmal kapcsolatban.

[bold]Két Ontario és két Zacate APU érkezik első körben

[/bold]

A Bobacat mikro-architektúra köré két különböző APU családot épít majd az AMD: az egyik a Zacate kódnevet viseli, míg a másik Ontario névvel kerül forgalomba. Előbbi 18W-os, míg utóbbi 9W-os TDP-vel érkezik, és mindkét egység ugyanarra a szilícium lapkára épül majd, órajelek (és valószínűleg feszültségek) tekintetében lesz különbség köztük. A Bobcat alapú APU megoldások 19 mm x 19 mm-es méretű, 413 érintkezőt tartalmazó BGA tokozásban kapnak helyet és mindketten a TSMC gyártósorain készülnek, méghozzá 40 nm-es csíkszélességgel.

A 75 négyzetmilliméteres magfelületbe nem csak a processzormag(ok), hanem egy integrált videó vezérlő is beletartozik a maga kis videó dekódoló blokkjával együtt, sőt, még egy egycsatornás DDR3-as memóriavezérlő és egy platform interfész is helyet kap a picike lapkán. Utóbbi PCI Express sávokat kínál a rendszer számára és a különböző videó kimenetek biztosításáról is gondoskodik. Az egy- vagy két processzormaggal és egy beépített videó vezérlővel ellátott APU egységek a Hudsonhoz kapcsolódnak, ami tulajdonképpen egy külső I/O vezérlő. A Hudson vezérlővel együtt alkotják a Zacata és az Ontario egységek a Brazos platformot, amely többféle konfiguráció alapjául szolgál majd a jövőben.

[bold]Nem lesz kispályás a GPU

[/bold]

A Zacate és Ontario APU egységekben elhelyezett GPU ugyanarra a technológiára épül, mint amire az AMD DX11-es támogatással ellátott Radeon HD 6000-es sorozatú videokártyái. A termékek az említett videokártya sorozatból ismert UVD3-as motort is megkapták, amely hardveres videó gyorsítást kínál a H.264-es, VC1-es, DivX és Xvid fájlok lejátszásakor. A GPU mindkét esetben két darab SM tömböt tartalma, amelyek egyenként 40 darab ALU-val (8*5) rendelkeznek. A 80 stream processzorral ellátott GPU az Ontario modellek esetében 280 MHz-en, a Zacate processzorok esetében pedig 500 MHz-en ketyeg. A termékek között processzormag-órajel tekintetében is vannak különbségek. A pontos specifikációkat az alábbi táblázat tartalmazza.

A GPU mag és a CPU magok osztoznak a rendelkezésre álló memória sávszélességen, ami az egycsatornás, 64-bites memóriavezérlő és a DDR3-800/1066 MHz-es memória chipek miatt nem valami magas, maximum 8,3 GB/s.

[bold]Hudson, a Brazos platform I/O vezérlője

[/bold]

Ejtsünk pár szót a Hudson FCH (Fusion Controller Hub) chip I/O képességeiről is. Maga a chip 23 mm x 23 mm-es mérettel és BGA 605-ös tokozással érkezik, fogyasztása pedig konfigurációtól függően 2,7W és 4,7W között helyezkedik el. Ez a chip 65 nm-es csíkszélességgel készül és négy darab első generációs PCI Express sávot kínál, amelyek az UMI interfész számára kellenek. Az UMI (Unified Media Interface) a Hudson FCH és a Zacate/Ontario APU egységek között teremt kapcsolatot. Ezen kívül rendelkezésre áll még négy darab második generációs PCI Express link, hat darab SATA 6 Gbps-os csatoló és 14 darab USB 2.0-s port is, egy beépített ventilátor-vezérlő társaságában.

A négy darab második generációs PCI Express sáv természetesen első generációs sávként is üzemelhet, és az AMD ajánlja is, hogy ezeket a sávokat a gyártók elsőgenerációs sávokként használják az alacsonyabb fogyasztás érdekében, ami noteszgépek és netbookok esetében bír jelentőséggel. Diszkrét VGA használata esetén a hálózati- és egyéb vezérlők (802.11n WiFi adapter, Gigabites Ethernet vezérlő, USB 3.0, stb.) a Hudson chiphez kapcsolódnak, ám ha a rendszer nem tartalmaz videokártyát, akkor a hálózati vezérlők közvetlenül a Zacate/Ontario APU-hoz kapcsolódnak majd, nem a Hudson chiphez.

[bold]A Brazos IGP-je 10-50%-kal gyorsabb lesz, mint a Nile platformé

[/bold]

Ha már a videó vezérlőnél tartunk, nézzük meg, hogyan alakul az IGP teljesítménye. Az AMD Brazos platformjának integrált videó vezérlője kétszer annyi stream processzorral gazdálkodik, mint az ultrahodozható noteszgépeket megcélzó Nile platform, a maga Radeon HD 4200-as sorozatú videó vezérlőjével. Az AMD állítása szerint nyers videó teljesítményben a Nile és a Brazos platform között 10-50% közötti teljesítménykülönbség lesz a Brazos javára (értelemszerűen az Ontario-nál kisebb a különbség az alacsonyabb GPU órajel miatt, míg a Zacate modelleknél már szóba kerülhet az 50%-os differencia is). Míg a Nile TDP-je 25W volt, addig a Brazos beéri majd 21W-tal is. Egy 55Wh-ás akkumulátor alkalmazásával a Zacate alapú rendszerek 9 óra körüli, míg az Ontario rendszerek 10,5 óra körüli üzemidőt kínálnak egyetlen akkumulátortöltés hatására (a legoptimálisabb esetben), míg ugyanez az érték a Nile platform esetében 8 óra körüli volt.

[bold]A Brazos alapú konfigurációk árazása

[/bold]

Az AMD a Zacate modelleket a 399 és 449 dollár közötti árkategóriában elhelyezkedő nettopokban, netbookokban és ultrahordozható noteszgépekben kívánja majd felhasználni, míg az Ontario modellek az olcsóbb, belépő szintű konfigurációkban, javarészt a netbookokban kapnak majd helyet (250-300 dolláros árkategória).

[bold]Zacate "stressz-teszt"

[/bold]Bár az újdonságok teljesítménye egyelőre hétpecsétes titok, azt azért megnézhetjük, hogy intenzív terhelés esetén miként teljesít egy E-350-es Zacate APU. A processzor GPU-ját, UVD3.0-s motorját és processzormagjait három különböző alkalmazás segítségével leterhelték, majd megnézték, hogy ezt a processzor hogyan viseli. Íme a videó, ami magáért beszél:

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward