Fotókon a Core i5-10400 – A középkategória új sztárja?

Az új processzor természetesen iGPU nélküli kivitelben is forgalomba kerül, ami néhány dollárral olcsóbb lehet normál társánál.

Fotókon a Core i5-10400 – A középkategória új sztárja?

Az Intel következő generációs asztali processzorai, amelyek a Comet Lake-S lapka köré épülnek, várhatóan rövidesen, még idén tavasszal megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban. Az új termékekkel kapcsolatban egyre több és több információ lát napvilágot, valamint az egyes modellekről már fotók is érkeztek, azaz tényleg nem lehet túl messze a tervezett rajt időpontja.

Galéria megnyitása

A napokban egy Core i5-10400-as processzort sikerült lencsevégre kapni, ami azért érdekes, mert a népszerű Core i5-9400/9400F, illetve a Core i5-8400 utódjáról van szó, azaz egy középkategóriás megoldásról, ami a költséghatékony konfigurációk építői körében meglehetősen népszerű. A 10. generációs Core i5-ös családban ráadásul egy fontos változást is eszközöl a gyártó, ugyanis elérhetővé teszi a Hyper Threading támogatást, vagyis egy processzormag feladattól függően akár két szálon is dolgozhat egy időben, valamint még az L3 Cache méretét is növelik.

A Core i5-10400 esetében hat processzormag és tizenkét szál áll rendelkezésre, amelyek mellé 12 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár kapcsolódik. A korábbi két generáció esetében ehhez képest csak hat maggal és hat szállal gazdálkodhattak az egyes modellek, az L3 Cache mérete pedig 9 MB volt. Az új processzorból természetesen „F” sorozatú, azaz aktív iGPU-val nem rendelkező példány is készül, ami várhatóan ugyanúgy 15-20 dollárral olcsóbb lesz, mint anno a Core i5-9400F a Core i5-9400-nál – eleinte jó eséllyel csak papíron.

Galéria megnyitása

A Core i5-10400-as processzorok az iGPU-val kapcsolatos különbségtől eltekintve mindkét kiépítésben ugyanazt tudják: 2,9 GHz-es alap- és 4,3 GHz-es maximális boost órajelen üzemelnek, amikor pedig az összes magjuk le van terhelve, 4 GHz-re esik vissza a Turbo Boost órajel. A szorzózáras processzorok TDP kerete 65 W lesz, elsődleges célpontjuk pedig a RYZEN 5 3600 lehet, amely a 200 dollár alatti ársávban versenyez. Fontos azonban megemlíteni, hogy a Comet Lake-S processzorokhoz már új processzorfoglalat készül, az LGA-1200-as, ami a 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokon kap helyet, vagyis az új központi egységek mellé új alaplapra is szükség lesz. A korábbi processzorhűtők viszont kompatibilisek lesznek az új foglalattal is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap