Fontos mérföldkőhöz ért az Intel 7 nm-es Meteor Lake lapkájának fejlesztése

Az eddigiek alapján úgy tűnik, nincs csúszás a processzorfejlesztés körül, minden az eddig lefektetett ütemtervnek megfelelően készül.

Fontos mérföldkőhöz ért az Intel 7 nm-es Meteor Lake lapkájának fejlesztése

Az Intel februárban beiktatott vezérigazgatója, a veterán mérnökök táborát erősítő Pat Gelsinger a minap egy fontos bejelentést tett azzal kapcsolatban, hogyan áll a munka a következő generációs, 7 nm-es csíkszélességgel készülő Meteor Lake processzorlapkával kapcsolatban. Az eredeti tervek alapján az úgynevezett „tape in” fázist ennek az évnek a második negyedévében kellett volna elérnie a friss fejlesztésnek, erre pedig sor is kerül, ugyanis éppen most zajlanak az ezzel kapcsolatos munkálatok.

Hogy mi az a „tape in” fázis? Itt lényegében arról van szó, hogy a processzorlapkával kapcsolatos tervek jóváhagyási eljárás alá kerülnek, azaz vizsgálják, hogy lehetséges-es SoC egységbe integrálni az adott lapkát. Amennyiben ezek a vizsgálatok lezajlanak és mindent rendben találnak, vagyis elméleti síkon megkezdődhet a kísérleti lapka gyártása, akkor a terveket a gyárba küldik, ahol elindul a „tape out” fázis, vagyis kézzel fogható lapka készül az új fejlesztésből.

Pat Gelsinger szerint noha az elmúlt időszakban a 10 nm-es és a 7 nm-es csíkszélességgel kapcsolatban egyaránt felmerült néhány nehézség, ám a napi frissítések alapján biztosak benne, hogy újra sínen vannak. A Twitteren közölt bejegyzésben egy kis kavarodás volt a „tape in” és a „tape out” fogalmak használata terén, ám ezt később sikerült helyre tenni, így megerősítette, jelenleg a „tape in” fázissal kapcsolatos munkák zajlanak.

Galéria megnyitása
Az Intel Lakefield SoC felépítése, hasonló, de komplexebb koncepciót követhet a Meteor Lake

A Meteor Lake processzorok 7 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, méghozzá igen különleges eljárással, hiszen a vállalat sokat emlegetett Foveros technológiáját használhatják. Ez azt jelenti, hogy a processzormagokat tartalmazó lapkák egy háromdimenziós lapkaszendvics részét képezik majd, ahol egyéb komponensek is helyet foglalhatnak az aktuális tokozáson belül, egymásra rétegezve, ahogy a Lakefield esetében már láthattuk – utóbbi felépítése a fenti ábrán csodálható meg, hasonló koncepciót követ majd a Meteor Lake is.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy a Meteor Lake esetében pontosan mely komponensek gyártását szervezik ki külsős félvezetőipari bérgyártóhoz, illetve az sem világos, ez a fejlesztés már ilyen kiszervezés keretén belül készülhet-e. A korábbi bejelentés alapján a 2023-ban érkező piacvezető processzoroknál egyes komponensek gyártását külsős fél, például a TSMC végezheti majd.

A Meteor Lake processzorok az idén megjelenő Alder Lake modellekhez hasonlóan szintén hibrid processzordizájnt használhatnak, vagyis a teljesítményre hangolt processzormagok mellett energiahatékonyságra hangolt példányok is jelen lesznek – előbbiek az Ocean Cove, míg utóbbiak a Gracemont architektúra köré épülhetnek. A Meteor Lake fejlesztés a tervek szerint valamikor 2023 folyamán mutatkozhat be a piacon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap