Fontos lépcsőkkel bővült a VESA DisplayHDR szabványa

Az új lépcsőknek köszönhetően az OLED panelekhez és a laptop kijelzőkhöz is van már megfelelő hitelesítési szint.

Fontos lépcsőkkel bővült a VESA DisplayHDR szabványa

A VESA DisplayHDR szabványa jelenleg három szintet tartalmaz, amelyek főként LCD kijelzők teszteléséhez és osztályozásához készültek. Ezeken felül egyéb kategóriára is igények mutatkoztak a piaci szereplők részéről, hiszen az OLED panelekhez, valamint a noteszgépekhez az aktuális kategóriák nem igazán passzolnak, így a VESA szakemberei három új lépcsővel egészítették ki a programot.

Ezek közül a DisplayHDR 500-as minősítés elsősorban a noteszgépekhez készült, amelyeknél az akkumulátoros üzemidő miatt egyáltalán nem mindegy, mennyit fogyaszt az adott panel. A DisplayHDR 500-as lépcső igazából nagyon hasonlít a DisplayHDR 600-hoz, alapvető elvárások terén azonos is vele, de a kijelző fényerősségénél már engedményeket ad. Kiérdemléséhez elég 320 cd/m2-es folyamatos és 500 cd/m2-es maximális fényerősség is, szemben a DisplayHDR 600-zal, ahol 350 cd/m2-es folyamatos és 600 cd/m2-es maximális fényerősség az elvárás. A DisplayHDR 400 és DisplayHDR 600 közé érkező lépcső persze nem csak és kizárólag a noteszgépekhez passzol, hanem akár asztali monitorok is kiérdemelhetik, ha tulajdonságaik ezt indokolják.

Galéria megnyitása

A másik két újdonság, azaz a DisplayHDR 400 True Black és a DisplayHDR 500 True Black már nem az LCD, hanem az OLED paneleket veszi célba. Mint ismeretes, az OLED panelek – és a microLED típusú megoldások – sem igényelnek külön háttérvilágítást, hiszen maga a pixel világít, így sokkal mélyebb feketék érhetőek el, mint az LCD paneleknél, ahol tökéletes feketét még a zónákra osztott háttérvilágítás sem tud létrehozni. Viszont az OLED panelek olyan fényesek sem tudnak lenni, mint LCD alapú társaik, így jól látható, hogy külön mérési metódusra van szükség hozzájuk ahhoz, hogy a megfelelő tanúsítványokat oda lehessen ítélni. A True Black esetében 0,00005 cd/m2-es feketeszint elérésére van szükség a tanúsítvány megszerzéséhez, a fekete-fehér válaszidő pedig mindössze két képkocka lehet az OLED panelek esetében – ugyanez az LCD paneleknél még 8 képkocka volt. Utóbbi persze nem probléma, hiszen míg az LCD-nél a két állapot közötti átmenethez időre van szükség, addig az OLED paneleknél a váltás szinte azonnal történik.

A két új lépcső esetében a maximális fényerősségnek sorrendben 500 és 400 cd/m2-es értéket kell elérnie, a folyamatos fényerősségnek pedig 300 és 250 cd/m2-es szinten kell lennie ahhoz, hogy az új OLED megjelenítők megkaphassák a tanúsítványt. Ezen felül továbbra is követelmény a legalább 99%-os sRGB és a legalább 90%-os DCI-P3 lefedettség elérése, a belső színfeldolgozásnak pedig 10-biten kell történnie, a pixel-vezérlő azonban 8-bites színkezeléssel is dolgozhat. Az új szabványok részleteit a fentitáblázatok tartalmazzák.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap