Fókuszpont-váltás kész fotón és videón

Az eljárás már nem ismeretlen, de kereskedelmi forgalomban lévő termékek egyelőre nem alkalmazzák.

Fókuszpont-váltás kész fotón és videón

A fotózás utáni fókuszpont-változtatás lehetőségéről korábban már olvashattunk, ám az eljárással eddig még nem vérteztek fel olyan készülékeket, amelyek kereskedelmi forgalomban is elérhetőek - legalábbis ilyenekről eddig még nem érkezett hír. A helyzet 2013 folyamán mindenképpen megváltozik majd, legalábbis a jelenlegi információk erre utalnak.

A különleges technológiára támaszkodó kamera modulok megjelenésére sajnos még nagyjából egy évet kell várnunk, de mindenképpen érkeznek. A Toshiba speciális kamera modulja 500 000 apró lencsével dolgozik, amelyek a képérzékelő lapka előtt sorakoznak. Az egyes apró lencséken áthaladó fény a képérzékelő lapkára kerül, majd a rendszer a "mozaikok" összeállításával egy komplett képet alkot, méghozzá egy speciális szoftver segítségével. A különleges kamera képes a különböző objektumok közötti távolság mérésére is, a kép pedig a 3D-s felvételekhez hasonlóan készül.

A kép fókuszpontját a felhasználó tetszés szerint változtathatja. A fókusz kerülhet a közeli objektumokra, ekkor a távoliak elmosódnak, de ez fordítva is igaz: a távoli objektumok élessé, a közeliek elmosottá is tehetőek. A módosítások elvégzésére az expozíció, azaz a fotó elkészítése után kerül sor.

Jó hír, hogy nem csak az állóképek, azaz a fotók, hanem a mozgóképek, vagyis a videók esetében is lehetőség lesz majd a fókuszpont módosítására. Ez utóbbi igazán jól hangzik, hiszen a korábbi megoldás, amely utólagos fókuszváltoztatásra adott módot, videók esetében nem működött.

Az új eljárás alapját adó szenzoron még dolgoznak a Toshiba mérnökei, de már nem túl sokáig. A vállalat jelenleg úgy tervezi, hogy még a következő év vége előtt megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban az első olyan készülékek, amelyek már a friss, speciális kamera modulra alapoznak. A Toshiba elsősorban táblákba, illetve okostelefonokba szánja a friss technológiát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward