Fókuszban a DVD-írók: második rész

Legfrissebb cikkünk tulajdonképpen előző DVD-írós szösszenetünk folytatása: ezúttal 4 darab SATA csatolófelülettel rendelkező DVD-író landolt tesztasztalunkon. A termékek olvasási és írási teljesítményét most is a már jól bevált Nero CD/DVD Speed nevezetű alkalmazással vizsgáltuk. Tesztrendszerünkben a már megszokott Core 2 Duo E6850-es processzor, 2 GB DDR2-800 MHz-es Geil memória és egy 7600 GT lapult, a tesztekhez Windows XP Pro SP2 operációsrendszert használtunk, a rendszer az összes létező frissítést tartalmazta.

Fókuszban a DVD-írók: második rész

Bevezető, az újoncok

Legfrissebb cikkünk tulajdonképpen előző DVD-írós szösszenetünk folytatása: ezúttal 4 darab SATA csatolófelülettel rendelkező DVD-író landolt tesztasztalunkon. A termékek olvasási és írási teljesítményét most is a már jól bevált Nero CD/DVD Speed nevezetű alkalmazással vizsgáltuk. Tesztrendszerünkben a már megszokott Core 2 Duo E6850-es processzor, 2 GB DDR2-800 MHz-es Geil memória és egy 7600 GT lapult, a tesztekhez Windows XP Pro SP2 operációsrendszert használtunk, a rendszer az összes létező frissítést tartalmazta.

A DVD-írók között most mindegyik SATA csatolófelülettel rendelkezik, természetesen ezekhez az írókhoz SATA tápkábel szükséges, így nem árt megnézni, hogy tápegységünk tartalmaz-e SATA tápcsatlakozót, vagy van-e alaplapunkhoz SATA tápcsatlakozó átalakító kábel, ellenkező esetben kellemetlen élményekben lehet részünk, hiszen nem fogjuk tudni működtetni a kiszemelt példányt. Mivel az egyes modellek OEM csomagolással érkeznek, így azt sem árt ellenőrizni, hogy alaplapunk dobozában található-e további SATA adatkábel az eszköz csatlakoztatásához, ugyanis ilyen kábelt magához az íróhoz nem minden esetben kapunk.

A versenyzők eredményeit az előző cikkben tesztelt írók eredményeivel összevetve próbáljuk meg eldönteni, hogy ár/teljesítmény alapján a nyolc darab meghajtó közül melyiket vagy melyikeket érdemes megvásárolni.

Az új tesztalanyok között most is van LabelFlash támogatással rendelkező modell, ám alapanyag, illetve idő hiányában ezt a technológiákat ezúttal sem vizsgáltuk meg közelebbről, de a későbbiekben valószínűleg külön cikk keretein belül fogjuk bepótolni a hiányosságot.

Előző cikkünkben nem néztük meg részletesebben, hogy az egyes meghajtók specifikációs listájában mit is takarnak az egyes technológiák, illetve rövidítéseik, ezt most megpróbáljuk egy gyorstalpaló formájában pótolni az egyes modellek részletes ismertetésénél. Összességében elmondható, hogy az egyes gyártók technológiái másoknál is megtalálhatóak: köztük legtöbbször csak elnevezésben van különbség.

Tesztünkben a korábban már megismert 16x-os sebességgel írható Traxdata DVD lemezek és a 48x-os sebességgel írható Philips CD lemezek vettek részt, ugyanis a teszt elkészítésekor ezek az alapanyagok álltak rendelkezésre.

A rövid bevezető után következzen a DVD-írók részletes bemutatása.

LG-GSA-H66N és Samsung SH-S203D

[bold]LG-GSA-H66N

[/bold]Tesztünk első versenyzője az LG kínálatából érkezett. Az LG íróival kapcsolatban eléggé vegyes érzelmeket tapasztaltunk az elmúlt időszakban: van akinek nagyon beváltak a gyártó meghajtói, de van akinek egyáltalán nem. Személyes tapasztalatom körülbelül 2 éve volt LG meghajtóval, akkoriban egy LG 4082B dobozos egységre esett a választás, amely 3 hét alatt teljesen megadta magát, ennek ellenére nem érdemes általánosítani, mivel egy-két hibás darab miden gyártó kínálatában fellelhető

A rövid kitérő után nézzük magát a terméket. Az LG GSA-H66N modellje nem mondható régi konstrukciónak, a tesztasztalunkon landoló modell OEM kiszerelés volt, azaz egy darab zacsiban foglalat helyet. A termék mellé mindössze egy garanciajegyet kaptunk, csavarok és leírások még véletlenül sincsenek, de ezen már nem is érdemes még csak meglepődni sem.

A gyártó terméke teljesen átlagos kinézettel bír: az egység hátulján egy SATA adatport és egy SATA tápkábel csatlakozó foglal helyet, míg a meghajtó elején egy zöld LED, egy Eject gomb és az áram nélküli nyitást elősegítő kis furat található. A meghajtó előlapján található SecurDisc logó egyből elárulja, hogy az egység SecurDisc támogatással érkezik. A SecurDisc eljárást az LG és a Nero közösen fejlesztette ki, a technológia segítségével a lemezen található adatokat megvédhetjük az illetéktelenek elől, ugyanis a SecurDisc jelszóval és adatszintű védelemmel látja el a lemezt. A gyártó meghajtója 20x-os sebességgel írja a DVD+R és a DVD-R lemezeket, ettől eltekintve nincs különösebb említésre méltó tulajdonsága. A meghajtó természetesen fehér előlappal is megvásárolható.

[bold]Samsung SH-S203D

[/bold]Második tesztalanyunk a Toshiba Samsung Storage Technology terméke, az újdonság szintén OEM kivitelben érkezett hozzánk azzal a különbséggel, hogy a termék zacskójában semmilyen kiegészítőt nem találtunk, még egy kósza leírást sem mellékelt hozzá a gyártó, de szerencsére a meghajtó dobozos változatban is elérhető.

A Samsung meghajtója fekete előlappal érkezik, a külsejét tekintve ennél a meghajtónál sincs semmi említésre méltó különlegesség. A Samsung terméke szintén SATA csatolófelület segítségével kapcsolódik a rendszerhez, a meghajtó 20x-os sebességgel pörköli a DVD+r és a DVD-R adathordozókat. A gyártó a terméket számos hasznos technológiával vértezte fel: a meghajtó a Magic Speed eljárásnak köszönhetően opcionálisan képes halkan működni, a teszt folyamán a meghajtó zajszintjével nem volt gond, pedig az eljárást nem használtuk. A SAT eljárás segítségével az egység az adathordozó minőségének megfelelően állítja be a maximális írási sebességet, míg a Tilt Actuator Compensation névre hallgató fícsörnek köszönhetően a kiegyensúlyozatlan lemezek által keltett vibrációt is csökkenteni próbálja.

[bold]

[/bold]A Samsung terméke a fent említett eljárásokon kívül nem tartalmaz egyéb különleges technológiát.  meghajtó nem rendelkezik LightScribe vagy LabelFlash támogatással, de ezen technológiákat egy percig sem hiányoltuk.

NEC-7203S és Pioneer DVR-215DBK

[bold]NEC-7203S

[/bold]A következő versenyzőnk ismét egy NEC modell, egészen pontosan a 7203S típusjelzéssel rendelkező változat. Ez az egység is OEM kiszereléssel bír, a zacskós csomagban magán a meghajtón kívül semmit nem találtunk.

Az NEC modellje LabelFlash támogatással bír, az egység szintén 20x-os sebességgel képes a DVD+R és DVD-L lemezek megírására csak úgy, mint a teszt néhány egyéb résztvevője. Az NEC DVD-írói széles körben elfogadott meghajtók, ugyanis általában kedvező áron lehet hozzájuk jutni és az árukért cserébe hosszú időn keresztül működnek megbízhatóan, persze ezeknél a modelleknél is becsúszik néha-néha egy selejtes példány, de ez benne van a pakliban.

Az NEC terméke szintén fekete előlappal bír, az egység SATA csatolófelület segítségével kapcsolódik a rendszerhez. Az újdonság külsejét tekintve egy átlagos meghajtónak mondható: a LabelFlash feliraton kívül nincs semmilyen izgalmasabb dizájn elem a termék előlapján. A meghajtó rendelkezik a Buffer Under Run Proof Technology támogatásával, de ez napjainkban a legtöbb DVD-íróra elmondható.

[bold]

[/bold]Az NEC termékének előlapján egy zöld led, valamint néhány technológia logója található, ezen kívül ennél a modellnél is jelen van a vésznyitó furat, amelynek segítségével a meghajtót áram nélkül, mindössze egy kiegyenesített gemkapocs segítségével is kinyithatjuk. Ez utóbbi módszer minden DVD-írónál működik, sok esetben életmentő lehet, nagyon régóta jelen van az optikai meghajtóknál, talán a kezdetektől fogva.

[bold]Pioneer DVR-215DBK

[/bold]Jelenlegi tesztünk negyedik résztvevője a Pioneer műhelyéből érkezett: A DVR-215DBK típusjelzésre hallgató modell szintén OEM csomagolással bír, az egységhez azért egy rövid leírást is mellékelt a gyártó, de ezen kívül más nincs a zacsiban. A Pioneer meghajtója csak úgy, mint jelenlegi tesztünk többi versenyzője, SATA csatolófelülettel és SATA tápkábel csatlakozóval bír, a termék fekete előlappal és teljesen átlagos dizájnnal érkezik. Természetesen ez a modell is elérhető fehér előlappal.

A Pioneer meghajtója szintén 20x-os sebességgel írja a DVD+R és DVD-R lemezeket, ez a tempó bőségesen elégnek mondható. A Pioneer terméke a kétrétegű DVD-ket "csak" 10x-es sebességgel képes írni, ez a teljesítmény picit gyengének mondható, mivel a piacon ennél már gyorsabb modellek is jelen vannak: a Samsung SH-S203D például12x-es és 16x-os sebességgel pörköli a kétrétegű DVD lemezeket. A Pioneer DVR-215-ös modell nem rendelkezik LightScribe/LabelFlash támogatással sem, de ez egyáltalán nem mondható hátránynak.

[bold]

[/bold]A Pioneer termékének előlapján sem található különlegesség: a meghajtó elején egy LED található, valamint ebben az esetben is jelen van az áram nélküli nyitást biztosító furat, de a tálca előlapján a szokásos logók is megtalálhatóak. A készülék hátlapján a SATA adat- és tápkábel csatlakozó, valamint egy jumper sor foglal helyet.

Az olvasási és írási tesztek

Az olvasási- és írási teszteket a múltkori cikkben már megismert módszerekkel készítettük: a Nero CD/DVD Speed nevű alkalmazásában vizsgáltuk a különböző versenyzők írási- és olvasási teljesítményét, ehhez különböző lemezeket vettünk igénybe. A CD olvasás teszthez egy teljesen sértetlen adat cd-t, egy karcos XP telepítő lemezt és egy nagyon durván összekarcolt Quake 3-as telepítő lemezt használtunk. A karcos cd-k mindegyike pormentes volt. A cd-k között egy audió lemez is helyet kapott: ez a lemez szintén karcmentes volt, ennél az egységnél a beolvasás sebességét és a hanganyag grabbelésének sebességét vizsgáltuk a különböző írókkal. A DVD tesztekhez egy DVD-R DL videó korongot, valamint egy adat DVD-t használtunk fel.

A fenti táblázat minden szükséges információt tartalmaz a tesztekkel kapcsolatban. CD-R adathordozó olvasásakor az LD-H66N modellje és az NEC-7203s végzett az első helyen, a legrosszabb teljesítményt a korábbi tesztben szereplő ASUS meghajtó nyújtotta, a többi versenyző nagyjából hasonló időkereteken belül teljesítette a feladatot.

A karcos XP telepítő tesztelésekor már változott a helyzet: ebben az esetben a Samsung és a NEC 7203s egyáltalán nem olvasta a lemezt, míg a leglassabb idő a Pioneer DVR-212-es egysége produkálta. A lemez olvasásával az NEC 7191A végzett leggyorsabban, ez a modell jelentős különbséggel lett az első a többiekhez képest.

Az extrém módon összekarcolt Quake 3-as telepítővel még az LG meghajtója sem tudott megbirkózni, pedig a gyártó termékei híresek arról, hogy a karcos lemezeket sok esetben a többi íróval ellentétben hiba nélkül olvassák.

A megmérettetésből természetesen az írási tesztek sem maradhattak ki, ezeknek a teszteknek a grafikonjai az alábbi képeken láthatóak:

CD írás tekintetében az LG-GSA-H66N végzett az első helyen, míg a legrosszabb teljesítményt ismét az ASUS meghajtója produkálta, valószínűleg a lemez alapanyagával gyűlt meg a baja a meghajtónak. A DVD írás tesztjében a Samsung SH-S203D lett a legjobb, míg az LG-H66N végzett az utolsó helyen: ez a meghajtó firmware frissítés után is csak a fenti képen látható módon, csiga lassúsággal volt hajlandó megírni a Traxdata lemezt.

A DVD-írók összességében hasonló zajszinten üzemeltek, talán a Samsung meghajtóját emelhetjük ki a mezőnyből, ha a legkevésbé zajos egységet kéne megneveznünk, viszont a legzajosabb eszköz megválasztásánál már bajban lennénk, hiszen a meghajtók nagyon-nagyon egyformák zajkibocsátás tekintetében.

A tesztek folyamán a két legjobb teljesítményt nyújtó modell a Samsung SH-S203D és az LG GSA-H66N volt, míg a leggyengébb teljesítményt az ASUS modellje mutatta fel. Ennek fényében a következő oldalon értékeljük a résztvevők teljesítményét.

Végeredmény, avagy ítéleteket hozunk

[bold]LG GSA-H66N

[/bold]

Az LG terméke a maga 7.000 forint alatti árával igazán jónak mondható: a termék a SecurDisc technológia, valamint az összesített teljesítmény alapján ajánlott vételnek minősül. A meghajtó ugyan nem rendelkezik LightScribe támogatással, ám ennek ellenére mégis bátran ajánlható, csak a 10x-os Traxdata DVD-kkel vigyázzunk, azokat ugyanis nem nagyon szereti, legalábbis a mi lemezeinkkel ez volt a helyze.

[bold]

Samsung SH-S203D[/bold]

Tesztünk második kellemes meglepetését a Samsung terméke okozta. A meghajtó kiegyensúlyozott olvasási- és írási teljesítményével igazán megygőzőnek bizonyult. A termék 6.000 forint alatti árával és a tesztben felmutatott teljesítményével együtt kiemelten ajánlott vételnek minősül, aki ezt a meghajtót választja, biztosan nem fog csalódni.

[bold]NEC 7203S

[/bold]

Az NEC terméke összességében jól helytállt a tesztekben, a termék szereplése alapján inkább a középmezőnyben kaphat helyet. A termék 7163 forintos árával nem mondható rossznak, de ár teljesítmény aránya ennek ellenére lehetne jobb is. A termék az ajánlott vétel címet megkapja, aki ilyen meghajtót választ magának, az mindenképpen jó döntést hoz.

Pioneer DVR-215DBK

A Pioneer modellje átlagos teljesítményt nyújtott, árához képest azonban picivel többet lehetne tőle elvárni. A jelenlegi mezőnyben ez a modell nem mondható rossz választásnak, de ár/teljesítmény aránya alapján mégsem ítéljük neki oda az ajánlott vétel címet.

A teljes mezőnyt nézve elmondhatjuk, hogy bármelyik nekünk szimpatikus versenyzőt választhatjuk megvételre, ez alól a kijelentés alól a tesztek során gyenge teljesítményt felmutató ASUS optikai meghajtója sajnos kivételnek számít.

A cikkben szereplő DVD-írókat az Expert Computer KFT-től kaptuk tesztelésre! Köszönjük szépen!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward