Fizetnie kell a Valve-nak a Steam kontrollerek miatt

A kontrollert már 2019-ben kivonták a forgalomból.

Fizetnie kell a Valve-nak a Steam kontrollerek miatt

A Steam Controller nem lett egy sikertörténet. A Valve annak idején igyekezett egy olyan vezérlőt építeni, amivel bármilyen PC-s játék, így akár a DOTA 2 vagy a Counter-Strike is könnyedén irányítható, de összességében az eszköz sosem terjedt el igazán, ráadásul elég könnyedén el is romlott.

A Valve 2019-ben ki is vonta a forgalomból, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy egy februári bírósági ítéletet megakadályozzon, mely szerint 4 millió dollárt kell fizetnie a SCUF Gaming-nek szabadalomsértés miatt. A Valve most próbált újratárgyalást kérni a korábbi ítélet ellen, de ennek a bíróság nem adott helyt.

Galéria megnyitása

Történt ugyanis, hogy a SCUF Gaming 2011-ben beadott egy olyan szabadalmat, ami alapján a kontroller hátulján is lehetnek gombok, amivel ki lehet bővíteni a vezérlő működését. Ilyen megoldást azóta már tényleg több vezérlőn is láthattunk, és a Microsoft is tőlük licenceli az ötletet az Elite vezérlőknél.

Galéria megnyitása

A Valve mindenesetre 2013-ban bejelentette a Steam Controllert, de már 2014-ben kaptak figyelmeztetést a SCUF Gamingtől, hogy nem jó, amit csinálnak, mert éppen szabadalmat készülnek sérteni. A Valve nem foglalkozott ezekkel a figyelmeztetésekkel, és a SCUF Gaming szerint szándékosan hagyták ezeket figyelmen kívül. Tudták, hogy jogsértést követnek el, ingoványos talajra léptek, de nem foglalkoztak vele. Szerintük úgy viselkedtek a Valve-nál, mint a Dávid és Góliát történetben Góliát, aki azt csinál, amit akar.

Az ügyben végül esküdtszék hozott ítéletet, mely megállapította, hogy a Valve valóban jogszerűtlenül használta ezt a speciális kialakítást.

A Valve szeretett volna új tárgyalást kérvényezni, ám a bíró szerint ennek nincs  helye. A Valve ügyvédjének a nyitóbeszédjét idézte fel, mikor arról kezdett beszélni az esküdteknek, hogy ez egy nagyon egyszerű ügy, hiszen csak két bizonyíték alapján kell ítéletet hozniuk. A bíró szerint valóban tényleg ilyen egyszerű a dolog, hiszen az ítélet már megszületett, és az, hogy a Valve nem ért egyet a döntéssel, nem jelenti azt, hogy lehetőséget kaphatna emiatt újratárgyalásra,

A Valve viszont nem távozik egyértelmű vesztesként, mivel az eredetileg követelt kártérítésnek csak a harmadát kell kifizetniük. A Valve próbálkozhat még, de a szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó ügyvédi iroda úgy véli, hogy igazságot szolgáltattak az ügyben és nem fognak egy olyan kontroller miatt a továbbiakban kártérítést kérni, amit már 2019-ben kivontak a forgalomból és már nem generálnak  vele eladásokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap