Fizet az Intel korábbi alkalmazottja, aki a Microsofthoz vitt át bizalmas dokumentumokat

Varun Gupta végül megállapodott korábbi munkaadójával, amelynek eredményeként kártérítést fizet annak érdekében, hogy kárpótolja az Intelt a dokumentumlopás negatív következményei miatt.

Fizet az Intel korábbi alkalmazottja, aki a Microsofthoz vitt át bizalmas dokumentumokat

Az Intel egyik mérnöke a felmondását követően egy új helyre, a Microsoft kötelékébe igazolt, amivel igazából nem is lenne semmi probléma, hiszen az efféle jövés-menés megszokott dolognak mondható, ám a távozásakor magával vitt több ezer bizalmas és titkos dokumentumot is. Az esetre hamar fény derült, ahogy arról egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk, viszont a nyomozás és a vizsgálatok miatt még csak most született megállapodás az ügyben.

A szóban forgó ex-Intel alkalmazott nem más, mint Varun Gupta, aki az Intel adatközpontokkal foglalkozó részlegénél dolgozott nagyjából 10 esztendőn keresztül. Szerepe elég fontos volt, ugyanis stratégiákat tervezett, amelyeket a felhőszolgáltatások és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos megoldások szegmensében kamatoztatott a gyártó. Felmondását követően kiderült, hogy USB meghajtókon nagyjából 3900 bizalmas és titkos dokumentumot vitt magával a Microsofthoz, amelyek az Intel Xeon processzorokról, azok árazásáról, valamint a velük kapcsolatos gyártói stratégiákról szólnak.

Ezekhez a fájlokhoz később egy céges laptopon keresztül hozzá is fért néhányszor, de ez már új munkaadójánál történt. Az Intel szerint a kilopott információknak köszönhetően a Microsoft tisztességtelen előnyhöz juthatott, amit az Intellel folytatott tárgyalások folyamán kamatoztathatott. Az Intel akkoriban 75 000 dolláros kártérítést követelt korábbi alkalmazottjától, ám az ügy végére még csak nemrégiben került pont.

Varun Gupta lényegében beismerte tettét és elfogadta az Intel ajánlatát, miszerint egy megállapodás keretén belül megfizet egy bizonyos kártérítési összeget. Arról sajnos nem esett szó, hogy pontosan mekkora összegről van szó, vagyis az eredeti 75 000 dolláros követelés megmaradt-e, esetleg növelték vagy csökkentették-e. Annyi biztos, hogy ha nem teljesíti a megállapodás keretén belül felvállalt kötelezettségét, akkor legalább további 100 000 dollárt kell majd fizetnie volt munkaadójának.

A titkos és bizalmas céges dokumentumok gyakran többet is érhetnek 75 000 dollárnál, főleg, ha azok egy globális óriásvállalat dokumentumai. A Microsoft nem kommentálta a döntést, illetve magát az esetet sem, de a vizsgálat folyamán készségesen együttműködtek a hatóságokkal Az kérdéses, hogy a dokumentumok nyújtotta előnyökkel végül sikerült-e élnie a Microsoftnak, erről ugyanis nem szól a fáma.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap