Firefox Monitor: időben kiderül, ha kiszivárogtak az adataink

A Firefox fejlesztői már korábban is elismerték, szélesebb körben is elérhetővé akarják tenni a Have I Been Pwned szolgáltatást, erre pedig végre sor is került.

Firefox Monitor: időben kiderül, ha kiszivárogtak az adataink

A Mozilla fejlesztőcsapata együttműködésbe lépett a Microsoft egyik regionális igazgatójával, Troy Hunttal, hogy a Firefox felhasználók kényelmesen hozzáférhessenek a népszerű „Have I Been Pwned” szolgáltatás adatbázisához, így a felhasználók időben kideríthetik, érintettek-e adataik egy esetleges adatszivárgás kapcsán. Az együttműködés jóvoltából elkészült a Firefox Monitor nevű internetes szolgáltatás, ami API szinten fér hozzá az említett adatbázishoz, így e-mail címünk megadásával könnyedén kideríthetjük, kell-e tartanunk bármiféle adatszivárgással kapcsolatos veszélytől.A korábbi információk alapján egyébként úgy tűnt, hogy a friss funkció egy bővítmény formájában érkezik, ám végül egy internetes szolgáltatás formájában kaptuk meg. Hogy készül-e belőle később bővítmény, vagy integrálják-e a webböngészőbe, az egyelőre nem derült ki.

Az ingyenes Firefox Monitor szolgáltatás ugyanúgy működik, mint a klasszikus „Have I Been Pwned” szolgáltatás: az e-mail cím alapján kideríthetjük, adataink szerepelnek-e hackerek által kiszivárogtatott adatbázisokban, és ha igen, akkor azok mely szolgáltatótól, milyen cselekmény keretén belül kerültek illetéktelen kezekbe. A szolgáltatás egy esetleges új adatszivárgás kapcsán értesíteni is tudja a felhasználót, hogy veszélyben vannak az adatai, így hamar lépéseket lehet tenni az adott felhasználói fiók vagy fiókok védelmében – például azonnali jelszócserével –, így csökken az esélye annak, hogy ténylegesen visszaélnek adatainkkal. Az automatikus értesítés aktiválásához az első e-mail cím alapú keresés után fel kell iratkozni az értesítő szolgáltatásra, így a későbbi adatszivárgások alkalmával márgyorsan védekezhetünk.

Galéria megnyitása
Ezt látjuk a keresés végén, ha minden rendben van

Az újítás ugyanakkor a „sumákoló” szolgáltatók ellen is jól jöhet, hiszen általa akkor is fény derül egy-egy adatszivárgásra, ha azt az érintett cég el szeretné hallgatni – például azért, hogy ezzel időt nyerjen, míg megteszi a szükséges lépéseket. Mivel a „Have I Been Pwned” szolgáltatás a Firefox Monitor jóvoltából sokkal szélesebb felhasználói rétegekhez is eljut, így a vállalatok egyre nagyobb veszélyt kockáztatnak, ha nem számolnak be időben a felhasználók adatait érintő visszaélésekről. Vagyis a Firefox fejlesztőinek újítása több szempontból is hasznos – érdemes hát használni!

A Firefox Monitor kipróbálásához és használatához nem feltétlenül szükséges Firefox webböngésző – egyéb szoftverekkel is működik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap