Figyelemreméltó felépítéssel futott be a Helio P90

A MediaTek új lapkája már a gépi tanulással kapcsolatos feladatok során is jó teljesítményt nyújt, és jelentős változáson ment át.

Figyelemreméltó felépítéssel futott be a Helio P90

Néhány hete már tudni lehetett, hogy a MediaTek egy új rendszerchipnek a bemutatására készül, ami minden eddigi megoldásánál jobb MI gyorsítót foglal majd magában. A Helio P90 most hivatalosan is bemutatkozott, és valóban remekelhet az eddigi Helio P60 és Helio P70 lapkákhoz képest az MI gyorsításában, de nem ez az egyetlen terület, ami komoly változáson ment át.

Kezdjük is rögtön a rendszerchip leglényegesebb pontjával, a központi processzorral, ami továbbra is nyolcmagos, de már a korábbitól eltérő felépítésű. A MediaTek már az ARM Cortex-A75 processzormagját is használatba veszi itt, amiből kettő dolgozik majd a Helio P90 fedélzetén, és ehhez nem kevesebb mint hat darab energiahatékony üzemre kihegyezett Cortex-A55 egység fog csatlakozni. Korábban Cortex-A73 és A53 feldolgozókat használt a cég 4-4 magos elrendezésben. A vállalat elmondása alapján az órajel is fentebb kúszott egy kicsit, itt ugyanis a teljesítményfelelősök párosa már 2,1 helyett 2,2 GHz-ig skálázódhat – a többi processzormag pedig 2 GHz-en üzemelhet, ha minden erejét mozgósítania kell a Helio P90-nek. Az egyes magok közötti összeköttetésről itt nem a MediaTek CorePilot technológiája gondoskodik, hanem az ARM DynamIQ, mert az új magok ezt követelik meg.Érdekes módon a tajvaniak arról egyáltalán nem beszéltek, hogy a CPU teljesítménye, valamint hatékonysága hogyan változik.

Galéria megnyitása

A grafikus feladatok felelőse ezúttal nem az ARM-tól, hanem az Imagination Technologies-től érkezik. A Mali-G72 MP3-at a 970 MHz-es frekvencia elérésére képes PowerVR GM 9446 váltja, ami még mindig a jól bejáratott Rouge architektúrára épül, de már a PowerVR Series9XM termékcsaládot gyarapítja. Erről a MediaTek túl sokat nem beszélt, de állítólag 15 százalékkal nagyobb teljesítményre lehet tőle számítani, mint a korábbi integrált GPU-tól. És a fejlesztő elmondása alapján nagyon jó ennek az egységnek a hatékonysága mind a méretet, mint pedig a fogyasztást tekintve. A memóriavezérlőről azt lehet tudni, hogy kétsávos és LPDDR4x moduloknak a bevetését támogatja, az egyes lapkák pedig legfeljebb 1866 MHz-esek lehetnek. A MediaTek 8 GB-ban határozta meg a maximálisan bevethető RAM mennyiségét, szóval ilyen téren biztosan nem lehet panasz a Helio P90-re. Az adattárolókból egyaránt támogatott az eMMC 5.1 és az UFS 2.1 modul is, szóval ilyen téren kellő rugalmasságot mutat a termék.

Fontos pont a Helio P90 esetében a dedikált neurális feldolgozó, ami a gépi tanulással, mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések esetében sokkal jobb tempót fog nyújtani, mint a Helio P60, vagy akár a frissebb Helio P70. Ennek a teljesítményét a MediaTek GMACs-ben adta meg, és ez alapján az 1127 GMACs-es eredményével a cég számításai szerint több mint négyszer nagyobb tempóra képes, mint a fent említett rendszerchipek. Az APU 2.0 munkára fogható lesz például az Android NNAPI, a TensorFlow, a TensorFlow Lite, a Caffe és a Caffe2 esetében is, és ehhez a MediaTek a NeuroPilot SDK-t biztosítja. A tajvaniak azt is kiemelték itt, hogy az egység nagyon jó hatékonyság mellett fog üzemelni, ami egy ilyen lapka esetében mindenképpen jó hír.

Galéria megnyitása

A képfeldolgozó egység is sokat fejlődött, 14-bites RAW és 10-bites YUV feldolgozásra is képes. Ezúttal már akár 48 megapixeles kamera is támogatott, kétkamerás elrendezésben pedig 24 és 16 MPixeles megoldásokat is lehet társítani. A fotózások alkalmával azonnal készíti a képet a chip, egyáltalán nem lesz lag, lassított videókat pedig 480 FPS-sel lesz képes megörökíteni. A szoftveres mélységélességet valós időben tudja majd produkálni, ezt a funkciót külön hardveres komponens gyorsítja, így hatszor nagyobb teljesítményt nyújt az eddiginél. Fontos az is, hogy a Helio P90 szolgálni fog képstabilizálási eljárással, valamint fejlett zajszűréssel is. A MediaTek szerint komoly szerepet kap a későbbiekben a mobilos AR és MR, éppen ezért ilyen lehetőségekhez is optimalizálta a cég a friss sikervárományosát – lesz még teljes testkövetés is a megszokott opciókon felül. Érdekesség, hogy a MediaTek a mostaniaknál még nyújtottabb kijelzők megjelenésével is számol, ugyanis az újdonság maximum 2520 x 1080 képpontos felbontással használható, ami pontosan 21:9-es képarányt jelent.

A MediaTek mindig ügyel arra, hogy jók legyenek az integrált kapcsolati lehetőségek. A Helio P90 olyan 4G LTE hálózati modemmel szolgál, ami 600 Mbps-os letöltési sebesség elérésére képes, felfelé pedig 150 Mbps-ot támogat. A lehető legjobb kapcsolat biztosítása érdekében van 4x4 MIMO, és Dual-SIM esetén mindkét hálózati kártyának képes villámgyors internetelérést biztosítani, de csak DSDS üzemet tud a hívások során. Van továbbá 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 5 modul, FM rádió és A-GPS vevő támogatás GLONASS-szal, BeiDou-val és Galileóval megtoldva.

Sajnos a MediaTek a gyártástechnológiát tekintve nem lépett előre, maradt a lapka az eddig is használt 12 nanométeres eljáráson. Ez valószínűleg főleg az előállítási költségek alacsonyan tartása miatt indokolt, hiszen ez nem egy csúcstermék, jellemzően költséghatékony okostelefonokban – esetleg táblagépekben – jelenthet majd meg.

Bár a MediaTek Helio P90 már most bemutatkozott, az még odébb van, hogy okostelefon alakjában is testet öltsön. A mintákat már gyártja, és hamarosan szállítja is a cég, és állítólag egy amerikai partnere már biztosan van, aki a februári Mobil Világkongresszusra készül egy olyan újdonsággal, ami már erre épül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap