Feltűnt az Intel hivatalos adatbázisában a 10 nm-es Core i3-8121U

Az új processzor a mobil konfigurációkat és a kompakt asztali rendszereket veszi célba, iGPU-val azonban nem rendelkezik, így mindenképpen kell mellé egy videokártya is, ami erősen behatárolja a lehetőségeket.

Feltűnt az Intel hivatalos adatbázisában a 10 nm-es Core i3-8121U

Az Intel 10 nm-es gyártástechnológiája elég régóta bukdácsol, így hosszas csúszás után most úgy tűnik, igazán majd csak jövőre állhat csatasorba, miután a felfedezett hibákat orvosolni tudják. A 10 nm-es gyártástechnológia persze már most is „dolgozik”, de a kihozatali arány elmarad a várakozásoktól, így csak egyszerűbb lapkák készülnek vele, mint amilyen a Core i3-8121U típusú mobil processzor. A szóban forgó központi egység megtalálható a Lenovo IdeaPad 330-as noteszgépében, ami Kínában már kapható, ahogy ezt korábban meg is írtuk. Az új processzor időközben az Intel ARK adatbázisában is feltűnt, így minden fontos tulajdonsága napvilágot látott.

Galéria megnyitásaA Core i3-8121U egy 15 wattos TDP kerettel rendelkező processzor, ami két maggal és négy szállal gazdálkodik, hála a Hyper-Threading támogatásnak. A lapka szokatlan módon Turbo Boost támogatással is rendelkezik, azaz 2,2 GHz-es alap órajele terheléstől függően akár 3,2 GHz-ig is emelkedhet. A processzormagok mellett egy GT2-es osztályú iGPU is jelen van a lapkán, ám ezt deaktiválták – minden bizonnyal azért, mert ha csak a processzormagoknak és az őket kiszolgáló komponenseknek kell hibátlanoknak lenniük, akkor több használható chip lesz. Tehát a 15 wattos TDP keretet a processzormagok és kiszolgáló egységek használhatják fel, iGPU híján azonban külön videokártyára is szükség van az adott rendszerben. L3 Cache terén 4 MB-os kapacitással gazdálkodik a CPU, a beépített PCI Express 3.0-s hub pedig 16 sávot nyújt.

Az új processzor maximum 32 GB-nyi rendszermemóriát kezel, természetesen ECC támogatás nélkül, kétcsatornás módban. A memória DDR4-2400 MHz-es, LPDDR-2400 MHz-es vagy LPDDR4X-2400 MHz-es is lehet, az adott igényektől függően. A 45 x 45 milliméteres lapka esetében a maximális memória-sávszélesség 41,6 GB/s-os értéket képviselhet. A lapka csak BGA tokozással érhető el, hiszen mobil processzorról van szó, így elsősorban noteszgépekben és kompakt asztali számítógépekben találkozhatunk majd vele a nem is oly távoli jövőben.

Érdekesség, hogy az adatlap nem tesz említést az AVX-512-es utasításkészlet támogatásáról, pedig ez a Cannon Lake architektúra nagy újítása, amiről korábban egy Intel dokumentumban is írtak. Nincs kizárva, hogy maga a Cannon Lake dizájn rendelkezik AVX-512-es támogatással, ám ezt a Core i3-as mobil processzorok esetében letiltották, vagy csak egyszerűen hiányos a tájékoztatás.

Az új processzor adatlapja itt található.

Frissítés (2018.05.17. 15:00):

Az Intel időközben megerősítette, az új processzor valóban rendelkezik AVX-512 támogatással. Ezt a tényt most már a hivatalos adatbázisban található leírás is alátámasztja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward