Feljelentette az Apple-t a Spotify az Európai Bizottságnál

A Spotify több fronton is támadást indított az Apple ellen, és ez az ügy akár komoly változásokat is hozhat.

Feljelentette az Apple-t a Spotify az Európai Bizottságnál

Egy ideje már jelentős fejtörést okozott az App Store szabályzata és az Apple üzletpolitikája a Spotify-nak, de a vállalat most megelégelte a rendszer egyenlőtlen működését, és úgy döntött, hogy nekimegy a cupertinói alakulatnak. A Spotify elsősorban azt nehezményezi, hogy „Apple adót” kell fizetnie, ami ráadásul egyáltalán nem kicsi mértékű.

Mint az ismeretes, az Apple sarcot szed minden fizetős alkalmazásból, amikor a felhasználók azt megvásárolják az App Store-ban, és ezen felül pedig a vállalat még abból a bevételből is komoly részesedést szerez, ami az alkalmazásokon belüli vásárlásokból jön össze a fejlesztőknek. 30 százalékot kell az Apple részére kifizetni az ilyen jellegű bevételekből, ami elképesztően magas összegnek számít, és ez állandóan sújtaná például a Spotify-t, aki az előfizetéseket kénytelen lenne az Apple rendszerén keresztül bonyolítani. A cég folyamatosan szigorította az App Store szabályzatát, és napjainkban már nem kerülhet be olyan applikáció az alkalmazásboltba, ami valamilyen alternatív fizetési rendszerrel próbálja megkerülni az vállalat különadóját. (Érdekesség, hogy egyébként vannak olyan appok, amik kivételt képeznek ez alól, ilyen például az Uber, persze ott más módon megy a fizetés.)

Ez már önmagában is elfogadhatatlan a Spotify számára, de a dolgot az teszi igazán súlyossá a vállalat szemében, hogy az Apple a saját termékeit nyilván nem adóztatja meg, márpedig a Spotify egyik legnagyobb riválisa az Apple Music, ami így óriási előnyben van a cég saját platformjain. (A cupertinóiak ráadásul nem voltak restek úgy alakítani a saját zenestreaming szolgáltatásuknál az előfizetői díjakat, hogy azok hasonlóak/azonosak legyenek a Spotify áraival.) És ezért döntött most úgy a Spotify, hogy az Európai Bizottsághoz fordul.

Galéria megnyitása

A vállalat véleménye szerint a piaci verseny súlyos károkat szenved el az Apple módszere miatt, egész egyszerűen nincsenek megteremtve az egyenlő esélyek. És emiatt nemcsak a Spotify szenved, hanem minden más zenestreaming szolgáltatás is, sőt, igazából ez bármilyen fizetős szolgáltatásra igaz lehet, aminek saját konkurenst állít az Apple, szóval az sem kizárt, hogy más vállalatok is beállnak majd a Spotify mögé a mostani ügyben. A két legnagyobb név, akit meg kell említeni itt, az Amazon és a Netflix. Ezek a cégek nem szeretnék az Apple bevételeit szaporítani, és éppen ebből az okból kifolyólag nem teszik lehetővé az applikáción belüli fizetést, szóval az Amazontól nem lehet könyveket venni a Kindle programon belül, a Netfixre pedig nem lehet előfizetni iOS-es eszközökön.

Ezen felül a Spotify azt is elárulta, hogy az Apple folyamatosan gátat szab a fejlesztéseinek, és annak, hogy kapcsolatot teremtsen a felhasználóival. A vállalat például nem küldhet elektronikus levelet azoknak, akik Apple eszközön keresztül veszik igénybe a szolgáltatását. És nem szívesen engedi be a saját fejlesztésű platformjaira sem, így nem tud jobb felhasználói élményt nyújtani a Spotify például a HomePod vagy éppen a Siri digitális hangasszisztens révén. De persze az Apple Music minden fronton teljes mellszélességgel jelen van. A Spotify folyamatos nyomásgyakorlással mostanra elért annyit, hogy az Apple Watch-on jelen lehet, de olyan korlátozásokkal, hogy ott sem tud olyan minőségű élményt nyújtani, mint az Apple Music.

A Spotify tisztában van azzal, hogy az eljárás kezdeményezése komoly győzelemmel is zárulhat a számára, de úgy érezte, hogy ettől még a felhasználók nem fogják megérteni, hogy miért van nehéz helyzetben a Spotify az Apple eszközein. Éppen ezért a vállalat az Európai Bizottságnál benyújtott panasza mellett készített egy YouTube videót is, amiben elmagyarázza, hogyan működik az Apple rendszere, és ez miért nincs rendben. A Time to Fair Play címen futó videó révén a szélesebb közönség számára is világossá válhat, hogy miért nem egyenlő esélyekkel indulnak a különböző zenestreaming (és persze más egyéb) szolgáltatások az Apple megoldásaival szemben. A felvételt egyetlen nap alatt csaknem 100 ezren nézték meg, és hamarosan valószínűleg még felkapottabb lesz, ennek pedig a cupertinói alakulat aligha fog örülni.

Azt nagyon nehéz megmondani, hogy mi lesz ennek az ügynek a végkimeneteles, de valószínűleg nem fog egyhamar ítélet születni. Akárhogy is dönt az Európai Bizottság, reméljük, hogy pozitív változások indulhatnak el, és olyan irányt vesz az Apple rendszere, aminek a felhasználók is a nyertesei lesznek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap