Felgyorsítják a 120 és 128 rétegű 3D NAND Flash lapkák bevezetését

Ezzel a lépéssel a túltermelésből fakadó áresést szeretnék mielőbb megállítani, valamint a gyártás költséghatékonyságát is fokoznák.

Felgyorsítják a 120 és 128 rétegű 3D NAND Flash lapkák bevezetését

A NAND Flash lapkák piacán óriási problémákat okoz a lapkák iránti kereslet csökkenése, ugyanis ez túltermeléshez, valamint az árak meredek csökkenéséhez vezetett, ami a gyártók számára komoly probléma, hiszen a profit ennek hatására komoly mértékben esik. A piacon elég nagy a bizonytalanság, ugyanis a jövőbeni igények alakulását nem igazán lehet pontosan megbecsülni, így egyfajta bizonytalanság mindig lesz a piacon. A gyártók most éppen ezért előre menekülnek, azaz legfrissebb fejlesztéseiket megpróbálják minél hamarabb piacra dobni, ezek ugyanis segítenek a költséghatékonyság növelésében, ami enyhíthet a túlkínálat okozta anyagi problémákon.

A DigiTimes információi szerint a NAND Flash piac szereplői jelenleg a 120 és 128 cellarétegből álló NAND Flash lapkák fejlesztésén dolgoznak. A Toshiba és a Western Digital már márciusban bejelentette, hogy 128 cellaréteggel ellátott lapka bemutatására készülnek, ami TLC NAND Flash alapokon nyugszik majd, nem úgy, mint az aktuális 96 cellaréteggel rendelkező lapka, ami QLC alapokra támaszkodik és elég sok probléma van a kihozatali arányával. Utóbbi azt jelenti, hogy a vártnál több selejt lapka készül, ami ugye drágítja a gyártást, hiszen sok lapka megy kárba.

Galéria megnyitása
Egy 300 milliméteres szilícium ostyán 85%-os kihozatali arány mellett ekkora adatsűrűség érhető el

A 90/96 cellaréteggel készülő 3D NAND Flash lapkák esetében a gyártók általánosságban is küzdenek az instabil kihozatali arány miatt, ami még nehezebbé teszi a piaci igények kiszámítását és ellátását, hiszen a termelés is fluktuál valamelyest. A 120/128 cellarétegből álló lapkák várhatóan 2020 folyamán kezdik el piaci pályafutásukat és meglehetősen költséghatékony termékek lesznek – már amennyiben a kihozatali arány jól alakul.

A 64 cellaréteggel készített lapkák, amelyek ma már igen kiforrottaknak tekinthetőek, túltermelésben vannak, és ezen a helyzeten annak ellenére sem sikerült javítaniuk a gyártóknak, hogy visszafogták a termelést. Ezeknek a lapkáknak az előállítása költségesebb, így érthető, hogy a vállalatok a piaci helyzet javítása érdekében egy költséghatékonyabb technológia felé próbálnak minél hamarabb elmozdulni. A több cellaréteg nagyobb adatsűrűséget eredményez, így azonos méretű szilíciumostyán több bit fér el, ahogy azt a fenti ábra tökéletsen szemlélteti, igaz, ez csak becslésekkel dolgozik. Az újdonságok piacra dobásával a gyártók magasabb átlagos értékesítési árakat vezethetnek be, a termelést költséghatékonyabban, kevesebb erőfeszítéssel valósíthatják meg, így idővel az árak is megindulhatnak felfelé, ami a profitra is pozitív hatást gyakorolhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap