Feketelistára tette a DJI-t az Egyesült Államok

A vállalat neve felkerült a nem megbízható entitások sorába, és ez nem sok jót jelent az eddig látottak alapján.

Feketelistára tette a DJI-t az Egyesült Államok

Több tucat kínai vállalatot tett az utóbbi időben feketelistára az USA, és most a világ első számú dróngyártója került ebbe az elképesztően kellemetlen helyzetbe. Egyelőre még nem ismert minden részlete az ügynek, de az eddig látottak alapján rossz világ jön a DJI-ra.

Az Egyesült Államok legfrissebb döntése nem derült égből villámcsapás, ugyanis már hosszú ideje benne volt a levegőben, hogy a DJI (Da-Jiang Innovations) is felkerülhet a nem megbízható entitások sorába, amin már több tucat kínai cég neve szerepel. Néhány hete is bővült a lista, akkor mások mellett a nagy reményeket ápoló SMIC chipgyártó is felkerült a sorba.

Galéria megnyitása

A DJI esete azért különösen kényes, mert a vállalat drónjai nagyon sok információ gyűjtenek össze a repülések során, miközben ugyebár képet is folyamatosan rögzítenek. És sokan tartanak attól, hogy ezekkel az információkkal a vállalat képes visszaéléseket elkövetni. Korábban az USA már beszélt az aggodalmáról a DJI kapcsán. Azért is rengeteg kritika érte a céget, mert a termékeit bizony eléggé kétes megítélésű feladatokra is biztosítja, ha a szükség úgy hozza.

Wilbur Ross, kereskedelmi titkár arról beszélt, hogy a kínai elnyomás segítéséhez is hozzájárul a DJI a drónjai révén. A szakember szerint Kína mindenütt felügyeletre törekedik, elnyomja állampolgárait egyebek mellett például a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. A Kereskedelmi Minisztérium hivatalos indoklása szerint a DJI „széleskörű emberi jogi visszaéléseket tett lehetővé Kína-szerte egyebek mellett csúcstechnológiai felügyelet biztosítása révén”.

Galéria megnyitása

Az ügyben nemcsak a DJI az egyedüli érintett, hanem másik három vállalat is, így az AGCU Scientech, a China National Scientific Instruments and Materials (CSIMC), és a Kuang-Chi Group. Ezek mindegyike hozzájárulhatott az USA szerint valamilyen módon a kínai kormány megsegítéséhez az állampolgárok meghurcolásában, elnyomásában. Sőt mi több, a kereskedelmi minisztérium úgy látja, hogy az egész világban lehetőséget nyújtanak ezeknek a vállalatoknak a fejlesztései az emberek elnyomására, és kiemelték, hogy ez ellentétes az Egyesült Államok külpolitikai érdekeivel.

A mostani döntés előszeleként fogható fel az is, hogy az USA belügyminisztériuma korábban leszerelte a nagyjából 800 kínai drónból álló flottáját, és úgy határozott, hogy a továbbiakban nem is fog ilyeneket beszerezni. Emellett pedig az Egyesült Államok belbiztonsági felelősei figyelmeztették a hazai cégeket, hogy a kínai drónok veszélyeket rejthetnek magukban.

Galéria megnyitása

Nehéz azt megmondani, hogy a DJI jövője a mostani lépés következtében miként fog megváltozni. A vállalat egyelőre nem szerette volna részletesebben kommentálni az ügyet, de azt leszögezték, hogy szó nincs arról, hogy le kellene venni az amerikai polcokról a termékeiket, tehát továbbra is kaphatóak az Egyesült Államokban a DJI készülékek. A vállalat kiemelte, hogy a jövőben is elkötelezett az iparág leginnovatívabb termékeinek fejlesztése mellett, amelyek meghatározzák cégük jövőjét, és a világ javát szolgálják. Szóval próbálnak egyelőre nem tudomást venni az amerikai döntésről, és előre tekinteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap