Fekete színű változatban is visszaveri a hőt egy új festék

Épületeket és járműveket hűtenének vele.

Fekete színű változatban is visszaveri a hőt egy új festék

A kétrétegű, infravörös hullámokat visszaverő festéket a Columbia Egyetemen fejlesztették ki. Az anyag jelentősen csökkentheti a nyáron hűtésre, például a légkondicionálók működtetésére fordított energia mennyiségét, így nagy mértékben hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez. A festék felső rétegét valamilyen kereskedelmi forgalomban kapható festék adja, így az bármilyen színű lehet, az alsó réteg pedig egy, a teflonhoz hasonló polimerből áll, amely visszaveri a hősugarakat.

Így bár a felső réteg színének megfelelő mértékben elnyeli a napfény bizonyos hullámhosszait, az alsó réteg nem engedi az infravörös hullámokat tovább terjedni a falakba, így megakadályozza azok felhevülését. Hasonló hatás érhető el, ha fehér vagy tükröződő felszínt kapnak az épületek falai, az új fejlesztésnek azonban megvan az az előnye, hogy bármilyen szín esetén használható, mondják a fejlesztők.

Galéria megnyitása

A fekete szín például alapesetben gyakorlatilag teljesen elnyeli a napsugárzást, és benne az infravörös sugarakat is, a polimer alsó réteg révén azonban a kívülről fekete falak is 16 °C-kal hűvösebben tarthatók, mint az alsó réteg nélküli, pusztán feketére festett falak. A labortesztek alapján az újfajta bevonat ráadásul meglehetősen tartós is: amikor 30 napig tartották egy 60 °C-os sütőben, akkor is megőrizte előnyös tulajdonságait és színét.

A szakértők szerint a hasonló, passzív hűtést lehetővé tevő fejlesztések nagy mértékben hozzájárulhatnak a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A napfényhőjét visszaverő bevonatok fenntartható módon biztosíthatják az épületek és járművek hűvösen tartását a kimagaslóan meleg nyári napokon is, amelyek száma az utóbbi években a világ egyre több pontján jelentősen megemelkedett.

A fejlesztők elmondása szerint a következő lépés az lehet, hogy megpróbálnak több funkcionalitást adni a bevonatnak, első sorban is kinyerni és elektromosság formájában hasznosítani az elnyelt és visszavert napenergiát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap