Fejlődik a FreeSync: HDMI csatlakozás, jobb képkezelés jöhet

A megvalósításhoz nincs szükség extra hardverre, de egyedi firmware-re igen, így az egyetlen megoldás a FreeSync HDMI szabványba történő beültetése.

Fejlődik a FreeSync: HDMI csatlakozás, jobb képkezelés jöhet

Az AMD FreeSync technológiája egyelőre még csak DisplayPorton keresztül érhető el, ám ez a nem is oly távoli jövőben megváltozhat, mert a vállalat a színfalak mögött a HDMI támogatás implementálásán is dolgozik.

A folyamat a jelek szerint nagyon jól halad, hiszem a Computex alkalmával már az első olyan FreeSync konfigurációt is megcsodálhattuk, ami HDMI 1.4a port használata mellett üzemel – méghozzá ugyanolyan jól, mint a DisplayPortos megoldás. Utóbbi persze egy picit túlzás, hiszen a technológia jelenlegi állapotában nem tökéletes, de a gyerekcipőben járó megoldások már csak ilyenek – ahogy az cikkünkből is kiderül.

Fotó: AnandTech

A HDMI támogatás egyelőre csak egy speciális monitorral érhető el, amely az AMD és a Realtek szakembereinek együttműködéséből jöhetett létre. A prototípus monitor egy szabványos Realtek TCON vezérlőre támaszkodik, ami egyedi firmware-t használ annak érdekében, hogy a FreeSync működhessen HDMI-n keresztül is. A másik oldalon egy AMD Radeon R9 290-es sorozatú videokártya foglal helyet, de ez sem egy szokványos rendszer. Az AMD a HDMI 1.4a porton keresztül egyedi protokollt használ (mint az Nvidia a G-Sync esetében), mert még nem a HDMI szabvány része a dinamikus képfrissítés.

A Realtek TCON alapú monitor és az egyedi driverrel felvértezett, egyedi protokollt használó PC együttműködéséből egy tökéletesen funkcionáló, a FreeSync előnyeit kiaknázni képes rendszer született. Az AMD célja a jelek szerint az, hogy a DisplayPorthoz hasonlóan a HDMI szabványba is bekerülhessen a FreeSync támogatás – akár Adaptive Sync néven is. A lehetőségek óriásiak lennének, gondoljunk csak a televíziókra például. Ha idővel végre támogatnának egy dinamikus képfrissítési eljárást, akkor a játékokkal, és a különböző képkocka/másodperces videókkal sem lenne gond többé, sokkal egyszerűbbé válna minden. Még a következő generációs konzolok is profitálhatnának a dologból.

Fotó: AnandTech

Arról egyelőre nincs hír, miért pont a Realtek szakembereivel lépett együttműködésbe az AMD – nincs kizárva, hogy azért, mert csak velük karöltve tudták elhárítani a HDMI alapú FreeSync előtt tornyosuló akadályokat. Az egyelőre rejtély, hogy az eljárás egyéb TCON gyártók termékeivel is megvalósítható-e, de ha a HDMI szabványba bekerül a FreeSync támogatás, akkor ez lényegtelen lesz, hiszen a szabványosított szolgáltatásokat minden HDMI alapú megjelenítőnek illik támogatnia.

A FreeSync problémáinak elhárítása

Jelenleg három komoly gondja van a FreeSyncnek. Az első, hogy a kapható monitoroknál a dinamikus képfrissítési tartománynak túl magas az alsó határa, még a leggyorsabb monitoroknál is 40Hz, miközben G-Sync fronton ez 30. Nos, nemsokára érkezik az első monitor, ami lemegy 30Hz-re, de sajnos a Nixeustól lesz, úgyhogy nem valószínű, hogy itthon kaphatóvá válik (viszont a későbbiekben érkezhet más a nagy gyártóktól is).

A másik probléma, hogy a túlvezérlés nem működik jelenleg FreeSync mellett. Ennek a felelősségét az AMD most áttolta a skálázó gyártókra, mondván a chipek nem támogatják rendesen a két funkciót egyszerre. Ezek szerint viszont lehet, hogy hardveres limitációk is vannak, és a mostani chipek ezért is korlátoltak a G-Synchez képest. Mindenesetre az AMD szerint készülnek a megoldások, a már emlegetett Nixeus monitor is képes túlvezérlésre FreeSync használata mellett, tehát lehet, hogy csak az első generációs monitorok szenvednek majd ettől a hibától.

Az utolsó pont, hogy mi történik akkor, ha beesünk a minimum határ alá. Ilyenkor az AMD normál módba vált, szóval dönthetünk V-Sync vagy képtöréses megjelenítés mellett. Ennél a G-Syncnek jobb megoldása van, és az AMD az ígéretei szerint dolgozik valami hasonlón, de még semmi konkrétumot nem árult el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward