Ezt tudja egy RAID támogatással ellátott USB 3.1-es adattár

Kipróbáltuk az Icy Box IB-RD2253-U31-es adattárat, ami két 2,5 hüvelykes meghajtót fogad, amelyekhez akár RAID0 mód is igénybe vehető

Ezt tudja egy RAID támogatással ellátott USB 3.1-es adattár

Bevezető

Eddig nem igazán teszteltünk USB 3.1-es kiegészítőket, ugyanis ezekből még mindig nincs túlságosan sok. Bár a helyzet hétről hétre javul, olyasmit még mostanság is nehéz találni, ami ki is aknázza az új USB szabványban rejlő sebességelőnyöket. Most szerencsére megtört a jég, hisz egy igazi nagyágyút, egy 2,5 hüvelykes meghajtókat fogadó, kétlemezes, RAID támogatással is ellátott hordozható külső adattárolót kaparintottunk meg egy rövid teszt erejéig.

A Raidsonic érdekességéről, az Icy Box termékpalettát erősítő, két darab 2,5 hüvelykes meghajtót fogadó, RAID0 és 1 támogatással egyaránt rendelkező USB 3.1-es külső ház érkezéséről nemrégiben adtunk hírt, most azonban meg is tudjuk mutatni, mire képes a termék, hála a hazai képviselet segítőkészségének.

Az elegáns, fekete alumíniumházzal rendelkező Icy Box IB-RD2253-U31 több szempontból is igazi kuriózum. A termék egyrészt nem egy, hanem rögtön két darab 2,5 hüvelykes adattároló számára kínál helyet, amelyek SATA 3 Gbps-os vagy SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel rendelkezhetnek, magasságuk pedig maximum 9,5 milliméter lehet. A két meghajtóhoz egyszerűen konfigurálható üzemmódok is járnak: használhatjuk őket két különálló tárhelyként, össze is vonhatjuk őket, de akár RAID0/RAID1 kötetként is együttműködhetnek.

Ezt az ütős platformot az USB 3.0-s port már nem tudná maradéktalanul kiszolgálni (főleg ha SSD-k kerülnek a házba), így a szakemberek úgy döntöttek, USB 3.1-es szabvány köré építik a terméket. Az USB 3.1-es szabvány 5 Gbps helyett már 10 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet kínál, és akár 100 wattnyi teljesítmény kiszolgálására is képes, amennyiben ezt a küldő és a fogadó port egyaránt támogatja. Ez lenne a tömör változat, de akit bővebben is érdekel az USB 3.1, az ne ugorja át a következő fejezetet sem.

USB 3.1 – Dióhéjban

Az USB 3.1-es szabvány érkezését már 2013 januárjában bejelentette az USB-IF, majd 2013. július 31-én már a végleges szabvánnyal is előrukkoltak. Az USB 3.1-es szabvány – amit USB 3.1 Gen2 névvel is szokás emlegetni –, a korábbi USB 3.0-s szabványhoz képest – ami USB 3.1 Gen1 néven is fut – több téren is jelentős előrelépést kínál. Az 5 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség már 10 Gbps-ra nőtt, plusz az effektív sávszélesség is jobban alakul, mint az USB 3.0 esetében, hisz az USB 3.1-nél áttértek a 128b/132b kódolási sémára, ami a PCI Express háza tájáról már ismerős lehet, (igaz, ott 128b/130b megoldást használnak) így az overhead mértéke mindössze 3% lett. Ez miatt az USB 3.0 és az USB 3.1 között sebesség tekintetében nem csak kétszeres, hanem ennél valamivel nagyobb, közel két és félszeres sebességkülönbség mutatkozik (az 5 és 10Gbps ugyanis elvi maximum csak).

USB 3.1 Type-C és USB 3.1 Type-A csatlakozó látható. (Fotó: Velocity Micro)

Az USB 3.1 szabvány esetében kétféle portról szoktunk beszélni, a Type-A-ról, illetve a Type-C-ről. Előbbi a hagyományos, széles körben használt USB csatlakozó, ami az USB 3.1 esetében is csak 5 volt és 900 mA leadására képes alap esetben, míg utóbbi már egy teljesen új, a modern kor szellemében készített megoldás. Az USB Type-C esetében 900 mA, 1500 mA vagy 3000 mA áramerősség leadására van mód, de ez az USB Power Delivery 2.0 szabvány segítségével további lépcsőkben növelhető, így az 5 voltos mellett a 12 voltos és a 20 voltos feszültség is támogatott, a maximálisan kiszolgálható teljesítmény pedig 100 watt (20 volt, 5 amper), így akár egy noteszgép töltése is kényelmesen megoldható a portról. Utóbbinál persze megkötés, hogy mindkét eszköznek támogatnia kell az USB Power Delivery 2.0 szabványt.

Vissza a teszt főszereplőjéhez

Az Icy Box újdonság papíron akár 780 MB/s-os folyamatos adatátviteli sebesség kiszolgálására is képes, legfontosabb tulajdonságait pedig táblázatba foglaltuk.

A következő oldalon közelebbről is megismerkedünk az ígéretes termékkel, majd kipróbáljuk, mire képes az egyes üzemmódokban.

A hardver

A hardver

Az Icy Box IB-RD2253-U31 típusjelzéssel ellátott külső HDD/SSD ház egy egyszerű, de informatív dobozban kerül az üzletek polcaira, ami a termék összes fontos tulajdonságát elárulja – egyebek mellett az is kiderül, hogy nem csak Windows, de Mac OS alatt is működik a szupergyors adattár. Persze utóbbi esetben egyelőre bajban vagyunk, ha a natív sebesség kiaknázására vágyunk, ugyanis az Apple kínálatának egyetlen USB 3.1-es konfigurációja a 2015 elején bemutatott 13 hüvelykes Retina MacBook, ráadásul azon is csak USB 3.1 Type-C port van, ez az eszköz pedig USB 3.1 Type-A portos kábelt kapott, így átalakítóra vagy hubra is szükség lesz, ha a MacBookkal akarjuk együtt használni. De ez már egy másik történet.

Az igényes csomag belsejében a terméken kívül találunk néhány kiegészítőt is. Az üzembehelyezést segítő dokumentáció mellett egy tasaknyi csavar, valamint egy apró csavarhúzó várja a leendő tulajdonost (mivel mi egy előre összeszerelt terméket kaptunk, így a csavaros tasak üres volt).

A ház beüzemeléséhez szükség lesz a csomagban található USB 3.1-es kábelre is, ami tulajdonképpen ugyanolyan, mint amit az USB 3.0-s külső asztali merevlemezekhez mellékelnek, plusz kapunk egy 5 voltos, 7,5 watt teljesítményű tápadaptert is, ami stabil tápellátást biztosít a rendszer számára. Utóbbi főleg merevlemezek alkalmazása esetén lehet kifejezetten szükséges, de SSD meghajtók mellé is érdemes alkalmazni a maximális stabilitás érdekében, hisz nem csak a meghajtóknak, hanem az ASMedia ASM 1352R vezérlőnek is szüksége van stabil áramellátásra. Természetesen a meghajtók fogyasztásának, és az adott USB 3.0/3.1 port tápellátásának ismeretében meg lehet próbálkozni külső tápegység nélküli használattal is, de csak saját felelősségre, hisz a felhasználói kézikönyv szerint a zavartalan működéshez szükség van a tápadapterre is. Gyors próbánk alkalmával mi azt tapasztaltuk, hogy két darab, RAID0 módba kapcsolt 250 GB-os Samsung 850 Evo SSD meghajtóval külső tápegység nélkül is működött az adatároló a Gigabyte GC-USB3.1-es bővítőkártyáról – de a külső tápegység bevetését akkor sem véletlenül ajánlja a gyártó, így használni kell.

A külső adattároló ház szálcsiszolt alumínium borítást kapott, ami egyetlen darabból van, megmunkálására pedig aligha lehet panasz, hisz nem csak szép, de igényes is. A házról nem hiányzik a szokásos Icy Box logó sem, alul pedig négy darab talp biztosítja a csúszásmentességet,de ezek merevlemezek alkalmazásakor rezgéscsillapító szerepkört is betöltenek.

Az alumínium ház belsejében egy műanyag fiók helyezkedik el, ami a szükséges elektronika mellett két darab 2,5 hüvelykes bővítőhelyet is kínál. Ezek SATA 1,5 Gbps-os, 3 Gbps-os vagy SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használó meghajtókat fogadnak, méghozzá 9,5 milliméteres maximális magasságig. A 132 milliméter hosszú, 92 milliméter széles és 32 milliméter magas ház 178 grammot nyom a mérlegen, ha nincs benne adattároló, azaz egyáltalán nem nehéz.

A ház előlapján méhsejt-rácshoz hasonló szellőzőt alakítottak ki, amelynek jobb szélén három LED sorakozik: az első az üzemállapotot, a másik kettő az adattárolók aktivitását jelzi – villogással. A hátoldal már izgalmasabb, ugyanis itt található az USB 3.1 Type-B csatlakozó, a tápadapter portja, valamint az áramtalanító kapcsoló. A bal szélen egy reset mikrokapcsolót és egy DIP kapcsolót helyeztek el – utóbbival az adattároló-kezelés módja választható ki. A DIP kapcsolók feletti piktogramok segítenek a szükséges beállítás elvégzésében, igaz, a kapcsolókat elég nehéz fentről lefelé mozgatni, ugyanis nincs felettük kellő hely, gyakorlatilag szorosan a ház kivágásába simulnak. A művelet persze nem lehetetlen, hisz minden kapcsolón van egy apró bemélyedés, ami gémkapcsot vagy egyéb vékony és hegyes tárgyat fogad, így ennél fogva el lehet mozdítani annyira a kapcsolót, hogy utána már egy vékonyabb lapos csavarhúzóval – műszerész kivitel ajánlott – arrébb lehet tolni a pöcköt. Ideális esetben erre a procedúrára csak egyszer, az adattároló összeszerelésekor lesz szükség.

A kapcsolók egyébként összesen négyféle üzemmódot kínálnak, hála az ASMedia ASM 1352R vezérlőnek, ami az adattárolókat kezeli. A kapcsolók állítgatásával az alábbi üzemmódok érhetőek el:

•RAID0: Két egyforma adattároló kapacitású meghajtó szabad tárterületét felcsíkozza a rendszer, majd a különböző fájlműveletekhez mindkét meghajtót használja, így jelentősen növelhető a teljesítmény az egy meghajtós rendszerekéhez képest. Hátrány: ha egy meghajtó meghibásodik, az összes adat elvész.

•RAID1: Két egyforma adattároló kapacitású meghajtó használatával biztosítja az adatvédelmet, méghozzá úgy, hogy a fájlok mindkét meghajtón egyformán jelen vannak, így ha az egyik adattároló megsérül, nem következik be adatvesztés.

•Large: Két adattárolót egyesít egyetlen nagy meghajtóvá, így egyetlen kötetet kapunk eredményül, ami a két meghajtó kombinált adattároló kapacitásával gazdálkodik.

•Single: A két bővítőhelyre csatlakozó meghajtók különálló kötetként jelennek meg a rendszerben, mintha két külső adattároló csatlakozna a rendszerhez.

Az üzemmód kiválasztása, illetve az adattár PC-hez való csatlakoztatása után a reset mikrokapcsolót 5 másodpercig nyomva kell tartani, ezután, ahogy felismeri az eszközt a PC, létrehozhatóvá és formázhatóvá válik a tárhely. Fontos: akkor, ha RAID 1 módban meghibásodik az egyik lemez – ezt folyamatosan világító LED jelzi – a meghajtó cseréje után nem szabad megnyomni a reset gombot, mert a tömb újraépítése automatikusan, minden egyéb extra teendő nélkül megtörténik. A reset gomb 5 másodperces nyomva tartása adatvesztést okoz.

A ház belsejében egy-egy könnyen hozzáférhető részt kapott a két 2,5 hüvelykes bővítőhely, a meghajtókat pedig oldalról, 2-2 csavarral, azaz összesen 4-4- csavarral lehet rögzíteni. A kereteken van felirat is, melyik bővítőhely az 1-es és melyik a 2-es, ventilátor azonban egyáltalán nincs, azaz a külső adattár teljesen hangtalanul, passzívan dolgozik. A meghajtók beszerelése egyszerűen és gyorsan zajlik, akár merevlemezről, akár SSD meghajtóról van szó. Érdekesség, hogy a NYÁK lapon egyforma állásban vannak a csatlakozók, azaz az egyik meghajtónak a teteje látszik beszerelés után, a másiknak pedig az alja. A szerelés összességében egyáltalán nem bonyolult, a csavarok behelyezését pedig nagyban segíti a mellékelt apró csavarhúzó, amely fel van mágnesezve.

Az ASMedia AS1352R chip a két meghajtót 780 MB/s körüli maximális adatátviteli sebességgel tudja hozzákapcsolni az USB 3.1-es portot kínáló rendszerhez, ezt a tempót azonban jellemzően csak SSD meghajtókkal, RAID0 módban lehet elérni – merevlemezek esetében jelentősen alacsonyabb, 200 MB/s körüli folyamatos adatátviteli tempóra számíthatunk, természetesen modelltől függően.

Az újdonság Windows operációs rendszerekhez Windows 7-től felfelé, Mac OS operációs rendszerekhez pedig OS X 10.5-től felfelé passzol, azaz elég széles körben használható.

Fontos megjegyezni, hogy gyárilag meghajtó nélkül érkezik a termék, a fotókon látható Origin SSD meghajtók csak a tesztpéldányban voltak jelen, így az adattárolók beszerzése a felhasználó feladata.

Tesztek - 1. rész

Tesztkonfiguráció

Az IB-RD2253-U31 mellé két darab 512 GB-os Origin Inception MLC800-as SSD meghajtót kaptunk, így a tesztek ezekkel zajlottak. Erről az SSD-ről annyit érdemes tudni, hogy MLC NAND Flash alapokon nyugszik, sebesség tekintetében 520 MB/s-os folyamatos olvasási- és 500 MB/s-os folyamatos írási tempó elérésére képes, strapabírósága pedig 1048 TBW, ami abszolút nem rossz, sőt, egyenesen kiváló.

GC-USB 3.1

Mivel tesztgépünk alapból nem rendelkezik USB 3.1-es porttal, így egy Gigabyte GC-USB31-es bővítőkártyát hívtunk segítségül, ami fizikailag PCI Express x4-es csatolófelülettel rendelkezik, valójában azonban PCI Express x2-es sávszélességgel dolgozik. A termék tökéletesen passzol a PCI Express x16-os slotokba, így abszolút nem baj, ha az adott alaplapon nincs PCI Express x4-es slot.

• Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1

• Processzor: Core i3-4160

• Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Fury DDR3-1866 MHz

• Adattárolás:

- Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM, rendszermeghajtó)

- Icy Box IB2253RD-U31 (2 db 512 GB-os Origon Inception MLC800-as SSD-vel)

• USB 3.1-es bővítőkártya: Gigabyte GC-USB31

• Tápegység: Cooler Master V850

• Számítógépház: Cooler Master Test Bench

• Processzorhűtő: Gyári Intel CPU hűtő

• Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64

A külső meghajtó a leválasztható eszközök listáján RAID0 módban "Fast", RAID1 módban "Safe", LARGE módban pedig "Volume" felirattal jelent meg. A Single mód felismeréséhez nincs szükség külön jelölésre, így nincs is ilyesmi, hisz a leválasztható eszköz neve alatt a két kötetnév is megjelenik.

A kép notebookról készült, asztali PC-nél csak egy opció van.

Apró érdekesség, hogy RAID0 módban rendellenes működést tapasztaltunk: tesztelés közben olykor fokozatosan nullára csökkent a sebesség és/vagy automatikusan lekapcsolódott a külső tárhely, amelynek okát csak hosszas gondolkodás után sikerült megtalálni. Az energiagazdálkodással kapcsolatos Windows beállítások között kitallóztuk az USB-re vonatkozó menüt, majd az USB szelektív felfüggesztés beállítás értékét "letiltva" módra változtattuk, így többé nem jelentkezett a hiba. Észrevételünket megírtuk a gyártónak is, mert arra nem volt lehetőségünk, hogy kiderítsük, a vezérlőkártya vagy az Icy Box firmware-e okozza-e a zavart az Erőben.

A tesztek – 1. rész

Noha borítékolható, hogy az egyes üzemmódokban miként teljesít a rendszer, érdekességképpen mégis lefuttattuk szokásos tesztjeinket a négyféle üzemmód mindegyikével, a méréseket pedig ezúttal is minden esetben háromszor végeztük el.

Mivel az eredmények most nem tartogatnak különösebb izgalmakat, így az ATTO Disk Benchmark és az Anvil's Storage Utilities kétféle módban készített eredményeit ábrázoló diagramokat a helytakarékosság jegyében egymás mellé tesszük.

A lényeg: a RAID0 mód érezhető és látványos sebességnövekedést hoz, a másik három mód között azonban – egy-két esetet kivéve – nincs komoly teljesítménykülönbség. Ezzel együtt az is látszik, hogy 4K-s olvasási- és írási feladatok alkalmával a RAID0 módban üzemelő adattár alacsony lekérdezési mélység esetén nem tud érezhetően profitálni a két meghajtó adta előnyből, valamint az is kiderült, hogy ennél a megoldásnál a RAID1 mód esetenként érezhető teljesítménycsökkenést okoz, de az adattár még így is gyors.

Tesztek - 2. rész

Tesztek - 2. rész

A folytatásban először az AS SSD különböző tesztjeinek eredményeit vesszük szemügyre egy kicsit közelebbről, majd néhány másolási feladatot is elvégzünk, amelyek "valósabb" képet festenek a tárhely képességeiről.

Az AS SSD tesztjéből szépen látszik, hogy RAID0 és Large módban közel duplájára növekszik az olvasási elérési idő, az írási viszont nem változik. A többi teszt eredménye nagyjából összecseng az előző oldalon látottakkal.

A második teszt, azaz a Copy Benchmark különböző szimulált terhelésekkel vizsgálja az adattároló képességeit. A RAID0 mód előnye itt is szembetűnő, a RAID1 esetében pedig olykor-olykor kisebb lassulás látszik a Single és a Large módhoz képest. Utóbbi egyébként helyenként meglepően jól teljesít.

Fájlmásolás

Mivel szupergyors külső adattárról van szó, amit egyetlen egyszerű asztali merevlemezzel lehetetlen csúcsra járatni, így ezúttal is egy RAMDISK alapú tárhelyet vetettünk be forrásnak és célnak. A méréseket minden esetben háromszor végeztük el, természetesen minden egyes módnál.

A fájlmásolásos teszteknél természetesen megmaradt a RAID0 mód előnye, viszont már nem volt olyan látványos, mint a "szintetikus teszteknél".

Verdikt

A RAIDSONIC Icy Box IB-RD2253-U31 névre keresztelt újdonsága egy igazi különlegesség, amely maradéktalanul képes kiaknázni az USB 3.1-es portban rejlő lehetőségeket, emellett kellően sokoldalú, hangtalanul üzemel és még dizájn tekintetében sem lehet rá panasz. Mondjuk azért a DIP kapcsolók elhelyezését mégis csak hibaként említenénk, ugyanis felső állásban rettentően közel vannak a műanyag keret tetejéhez, így nehéz őket megmozdítani – ha csak 1 milliméternyi hely lenne, már egy rossz szavunk sem lehetne.

Ettől eltekintve az újdonság egy precízen és alaposan megtervezett igazi német termék, ami rengeteg területen jöhet jól. Ha gyorsan és biztonságosan szeretnénk nagyméretű állományokat szállítani, kiváló választás lehet a RAID1 mód, ha viszont inkább mobil videó- vagy fotószerkesztésben gondolkodunk, akkor a RAID0 mód lehet a megmentőnk. Az újdonság természetesen átlagfelhasználók számára is nyugodt szívvel ajánlható, hisz könnyen kezelhető, megbízhatóan működik és maradéktalanul képes kiaknázni a legmodernebb USB szabványban rejlő lehetőségeket – mindezt úgy, hogy a korábbi USB szabványokkal is tökéletesen kompatibilis, de ekkor értelemszerűen lassabb is.

Az IB-RD2253-U31 modell 2,5 hüvelykes merevlemezekkel és SSD meghajtókkal egyaránt kompatibilis, sőt, annak sem látjuk akadályát, hogy Single módban egy merevlemezt és egy SSD-t pakoljunk bele – főleg, ha úgyis van otthon elfekvőben egy-két használaton kívüli 2,5 hüvelykes meghajtó. A termék hazánkban jelenleg még nem kapható, viszont a külföldi webáruházakban már feltűnt, ahol 45 eurónak megfelelő összegért lehet hozzájutni. Ez napi árfolyamon majdnem 14 000 forintot jelent, ami a friss technológia és a többféle üzemmód alapján nem tűnik túlzásnak. Természetesen a hazai ár ismeretében – ha szükséges – frissíteni fogjuk véleményünket.

A könnyű kezelhetőség, a hatalmas adatátviteli sebesség elérésének lehetősége, a kompakt kivitel és a sokoldalúság alapján nem kérdés, hogy kiérdemli-e az IB-RD2253-U31 az ajánlott vétel címet: természetesen igen!

Az Icy Box IB-RD2253-U31-es modellt a RAIDSONIC hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

•Gyártói weboldal

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward