Ezért lett gyorsabb a Windows 10-hez képest a Windows 11

A Microsoft részletezte, mi minden változott a "motorháztető alatt".

Ezért lett gyorsabb a Windows 10-hez képest a Windows 11

A Microsoft következő operációs rendszere, amely a Windows 11 nevet kapta, sok-sok újítással érkezik, amelyek egy része a háttérben, a motorháztető alatt kap helyet. A Windows 11 tesztelése már régóta zajlik a Windows Insider Preview program keretén belül, de a végleges kiadásra már nem kell sokat várni, az ugyanis a tervek szerint 2021. október 5-én rajtolhat el.

A Windows 11 egyebek mellett az Intel új, hibrid dizájnnal rendelkező processzorait, az Alder Lake család tagjait is támogatja majd. Ezek a processzorok alacsony fogyasztású, energiahatékony processzormagokat, valamint nagy teljesítményű processzormagokat is kapnak, amelyek optimális munkára fogása kritikus jelentőséggel bír a teljesítmény szempontjából – a Windows 11 az Intel driverrel karöltve odafigyel majd erre.

Galéria megnyitása

Az új operációs rendszer a kevésbé egzotikus rendszerek alatt is gyorsulást hozhat, ugyanis a szoftverfejlesztő csapat számos optimalizációt végzett el annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat minél hatékonyabban lehessen kihasználni. A Windows 11 magasabb prioritást rendel majd az előtérben zajló folyamatoknak, vagyis például az éppen használt alkalmazásoknak, ezzel egy időben pedig csökkenteni fogja a háttérfolyamatok által elérhető számítási teljesítményt, ami összességében gyorsulást eredményezhet.

Ez a funkció a webböngészőkre is kiterjed majd, amelyek rendszerint igen komoly mennyiségű erőforrást és memóriát tudnak lekötni, ha egyszerre több böngészőablakot nyitunk meg bennük. A Windows 11 képes lesz az éppen nem használt, inaktív státuszú webböngésző-ablakok leállítására, így mind a memóriahasználat, mind pedig a processzorhasználat mérséklődni fog. A belsős érések alapján Steve Dispensa, a Microsoft Windows Management csapat alelnöke azt állítja, hogy az új funkció jóvoltából 32%-kal csökkenhet a memória-felhasználás, míg a processzor terhelését 37%-kal lehet mérsékelni az éppen nem használt böngészőfülek „altatásával”.

Fontos szempont volt az is, hogy a különböző hardverfunkciók elérését segítő kódot is optimalizálják, ezért csökken a felhasználói interakció és a feladat végrehajtása között eltelő idő, azaz a késleltetés, ami reszponzívabb rendszerhasználatot eredményez. Ez mellékhatásként a memória-felhasználásra is jótékony hatást gyakorol, ugyanis az optimalizált utasításoknak köszönhetően csökken a memóriahasználat, valamint az üresjáratból aktív állapotba lépéshez szükséges erőforrás-kezelés is hatékonyabban zajlik.

A fejlesztőcsapat új adattömörítő technikákat is bevetett, ami segít az operációs rendszer adattároló-használatának mérséklésben, ezeket a mesterfogásokat pedig a Windows Update szolgáltatáshoz is használni fogják. Az új frissítőmotor jóvoltából egy-egy frissítés letöltése és alkalmazása nem igényel majd annyi erőforrást, mint manapság, valamint a frissítőcsomagok mérete is csökkenni fog, méghozzá 40%-kal. Ezzel együtt gyorsul a frissítés terjesztése, illetve a rendelkezésre álló erőforrást is takarékosabban, okosabban fogja beosztani a szolgáltatás.

Galéria megnyitása

Szó esett még arról is, mennyivel gyorsult az alvó állapotból történő ébresztés. A mérések szerint a felhasználók többsége 25% körüli gyorsulást tapasztalhat ezen a téren, ami különösen a mobil konfigurációknál jöhet jól, ezek ugyanis gyorsabb alvó állapotokat tudnak használni, amelyek kevésbé mennek a teljesítmény rovására. Az újításoknak köszönhetően a Windows 11 alapú rendszerek közelebb lesznek az okostelefonoknál megszokott gyors ébredéshez, ami mindenképpen jó hír.

A vállalat azt is megpróbálta megmagyarázni, miért olyan komolyak a Windows 11 minimális hardverkövetelményei. Lényegében azért az Intel 8. generációs Core, illetve az AMD ZEN2 architektúra köré épülő RYZEN processzorai képviselik a minimális szintet, mert ezek az első olyan processzor-mikroarchitektúrák, amelyek rendelkeznek beépített TPM 2.0 kompatibilis biztonsági funkciókkal. Márpedig a TPM 2.0 rendkívül fontos lesz az új operációs rendszer működésében. Fontos szempont lesz az UEFI támogatás megléte, a CSM mód innentől kezdve nem lesz használható a boot folyamat során.

Jó hír, hogy a Windows 10-es alkalmazások Windows 11 alatt is működnek majd, vagyis a Windows 11 ebből a tekintetből nézve úgy viselkedik majd, mintha csak egy funkcióbővítő frissítőcsomag lenne. Driverek tekintetében egyes hardverek esetén szükséges lesz a DCH driver modell alkalmazása a termékek gyártóinak, ezáltal szorosabb kontrollt szerez a Microsoft a hardverek és a driver modellek felett, ami az eddigi tesztek szerint 99,98%-ban összeomlás-mentes felhasználói élményt biztosít majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap