Ezért (is) stagnál a mobilpiac

Ezért (is) stagnál a mobilpiac

Évről évre egyre drágább okostelefonok kerülnek a boltokba, ezért a felhasználók egyre ritkábban vásárolnak új készüléket – mutat rá egy friss felmérés, amit amerikai felhasználók körében végeztek. Meglehetősen nagy tempóban emelkedik a készülékek kihordási ideje, derült ki a kutatásból, amit a HYLA Mobile publikált.

Két évvel ezelőtt az okostelefonokat átlagosan 2,39 évente cserélték a felhasználók, ma azonban már 2,83 évről beszélhetünk, ami egészen komoly növekedés ennyire rövid idő alatt.

Ha a mostani tendencia nem változik – márpedig nem látni olyan piaci tényezőt, ami okot adna erre –, akkor jövőre valószínűleg már átlépi majd a mobilok átlagos kihordási ideje a három évet. Jelentős részben ennek is köszönhető az, hogy legutóbb 2014-ről 2015-re nőtt a piac forgalma érdemben, 2016-ban és 2017-ben stagnálás volt megfigyelhető, idén pedig már szinte biztos, hogy valamelyest alacsonyabb lesz az éves forgalom.

Galéria megnyitása

A HYLA Mobile adatai alapján az árak rohamos emelkedése az egyik dolog, ami visszatartja a vásárlókat az új eszköz választásában, de valószínűleg az is alaposan hozzájárul ehhez, hogy minden évben egyre erősebb és jobb szerkezetek kerülnek a boltokba – már egészen kedvező áron is –, így igazából nem is érzik szükségét az emberek annak, hogy újabbra cseréljék a régi okostelefonjukat. Emellett pedig még az is hozzájárul a kihordási idő növekedéséhez, hogy a szolgáltatók az Egyesült Államokban már nem kínálnak olyan vonzó kétéves szerződéseket, mint korábban.

A kutatás arra is kitér, hogy a különböző operációs rendszerű eszközök hogyan viszonyulnak egymáshoz, és az Apple termékek átlagos életkora messze túlmutat az androidos megoldásokén. Az iPhone-ok kihordási ideje már 2,92 évnél tart, míg a Google rendszerét futtató mobilok általában 2,66 évig vannak szolgálatban a vásárlást követően. Hogy ez a különbség milyen okra vezethető vissza, arról nem szólt a fáma, de valószínűleg közre játszik az, hogy egyrészt az iPhone-ok igazából mind felsőkategóriás teljesítménnyel kerülnek a boltokba, míg a túloldalon minden árkategória előfordul, és az Apple a szoftverfrissítés révén sokkal hosszabb ideig támogatja a gépeket (még ha az esetenként nem is feltétlenül válik az eszközök javára, elég csak az akkumulátorok körüli botrányra gondolni).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap