Ezekkel készült a CES-re a MediaTek

Okosórákra szabott központi chip, mobiltelefon 120 Hz-es kijelzővel és Android TV. Így fest címszavakban a MediaTek felhozatala Las Vegasban.

Ezekkel készült a CES-re a MediaTek

A MediaTek egészen változatosan indította az évét a Las Vegasban megrendezett technológiai kiállításon. A világ második legnagyobb SoC gyártója demonstrálta az Android TV-t, bemutatta, hogy milyen lenne a 120 Hz-es kijelző okostelefonokban és útnak indította a legújabb központi chipjét, amit a jövőben érkező karórákba szán.

Android TV

Az idei CES-en egyértelműen a televíziózásé volt az egyik főszerep, még az olyan topgyártók is, mint Sony vagy a Samsung szinte kizárólag a TV-ikre koncentráltak. Az OLED technológia, a hajlított panel, valamint a 4K és 8K felbontáson túl idén két új sláger ütötte fel a fejét, az egyik a Kvantum-pont eljárás, a másik pedig az „okos” platformok alkalmazása. Az okostelevíziók persze már nem az idei év termései, viszont most indultak el a vállalatok abba az irányba, hogy „platformosítsák” a termékeiket. Ilyen tekintetben egyelőre a LG viszi a prímet, aki webOS alapokon hozta létre a saját megoldását, de a Samsung is az egyedi fejlesztésben bízik, a Tizen operációs rendszerre építi szinte az egész idei kínálatát. Van viszont rengeteg olyan vállalat, aki a tavaly leleplezett Android TV-ben látja fantáziát, és ennek a használatával indította a 2015-ös évet. Android TV alapú okostévével rukkolt elő a Sony, a Sharp és a Philips is. Azonban ha már itt tartunk, említsük meg a Panasonicot is, aki érdekes módon egy egészen átszabott Firefox OS használata mellett tette le a voksát – talán ezen a piacon több babér teremhet a Mozillának.

Természetesen a chipgyártók is meglátták a potenciált a Lollipora épülő Android TV-ben, így például a MediaTek, aki ennek megfelelően elő is rukkolt olyan központi chippel, ami az itteni speciálisabb igényeknek próbál megfelelni. Az MTK első partnere a Sony, és már nem is kell sokat várni arra, hogy a két cég közös termékei a boltok polcain landoljanak. A MediaTek lapkára épülő Ultra HD TV-k tavasszal kerülhetnek a boltok polcaira.

Lássuk, mivel „csavarta” el a Sony fejét a MediaTek. A kínai székhelyű vállalat egy olyan chipet alkotott, ami négymagos, és a big.LITTLE architektúrát használja. A különleges felhasználási célra szabott lapka az MT5595 azonosítót kapta. A chipben a teljesítményért kettő Cortex-A17 processzormag felel, és ugyanennyi energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A7 egység tűnik még fel benne. Az órajelek és egyéb paraméterek sajnos egyelőre nem ismertek, de a támogatott megoldások alapján egyértelműen jók a kilátások. Az MT5595 boldogul a 4K-s tartalmakkal, akár 60 FPS-es sebesség mellett is, ami annak köszönhető, hogy már ismeri a jövőben egyre nagyobb teret nyerő VP9 és H.265/HEVC kódolásokat, ezek pedig sokkal hatékonyabban működnek, mint a jelenlegiek. Emellett fontos az is, hogy alacsonyabb, nem ideális képkockaszámú tartalmakkal is jól bánik az MT5596, ami a MediaTek ClearMotion technológiának lesz betudható, mely képes felkonvertálni a gyenge minőségű anyagokat. Végül támogatja a világszerte legismertebb broadcasting szabványokat, így jóformán bárhol bevethető.

Android Wear

Szintén nagy népszerűségnek örvendenek az idei CES-en a különböző viselhető kiegészítők, és a MediaTek ezt a területet sem hagyta figyelmen kívül. Bemutatkozott az MT2601, ami az Android Wear operációs rendszerű készülékekben fog felbukkanni. A MediaTek itt is jó időpontban lép, és így komoly esélyei vannak.

Az Android Weart futtató okosórák jelenleg a Motorola Moto 360 kivételével egy olyan chipre épülnek, ami szinte csak a véletlennek köszönhette sikerét. Egy Qualcomm Snapdragon 400 szériába sorolható megoldás dolgozik ezekben az órákban, ami eredetileg egyáltalán nem erre a feladatra lett optimalizálva. A MediaTek MT2601 azonban már az okosórák igényeit szem előtt tartva született meg, így lényegesen jobb opció lehet, ráadásul figyelembe véve a felépítését, még jóval olcsóbb is. A szóban forgó chip két darab ARM Cortex-A7 processzormaggal került bevetésre, amelyek 1,2 GHz-es órajel elérésére képesek, ha minden erejüket latba kell vetniük. Mellettük egy szintén ARM tervezésű grafikus egység is feltűnik a színfalak mögött a Mali-400 személyében, ami egyelőre ismeretlen MP konfigurációban van. A SoC akár 960 x 540 képpontos felbontású panelekkel is meg tud birkózni.

Az MT2601 tervezése során odafigyeltek a kompaktságra is, így a chip egészen apró helyre is beépíthető, ezzel pedig nagyobb mozgásteret kapnak az okosórák fejlesztői – a MediaTek elmondása alapján 58,5 százalékkal kisebb a konkurensénél (itt vélhetően a Qualcomm termékére céloztak). Példának okáért így nagyobb akkumulátornak marad hely a burkolat alatt, ami az alacsonyabb fogyasztással üzemelő lapkával már érezhető üzemidőbeli előrelépést hozhat. Ez a platform az Android Wear operációs rendszerrel minden tekintetben igazán hatékony párost fog alkotni.

120 Hz-es képfrissítés

Zárásul pedig az okostelefonokról sem feledkezett meg a MediaTek, ilyen tekintetben viszont nem teljesen új dologgal álltak elő, hanem demonstrálták, hogy mivel lehetne még javítani a mostani felhasználói élményt. A vállalat szerint kijelzők tekintetében lenne még hová fejlődni, és szerencsére ezúttal nem egy újabb (ésszerűtlen) felbontási szintre kell gondolni. A MediaTek egyszerűen a duplájára növelné a képfrissítési rátát. A mai csúcsmobilok már egészen lenyűgöző sebességre képesek, viszont az Android a Jelly Bean megjelenése óta 60 Hz-re van rögzítve. Ez pedig nagyjából azt eredményezi, hogy hiába lehetnének egyre simábbak a különböző animációk, egyszerűen már nem lehet érzékelni komolyabb előrelépést. Egyszerűbb műveletekben egy olcsó négymagos telefon szinte ugyanolyan olyan sima érzetet kelt, amit egy 200 ezer forintos fenevad.

A MediaTek a jövőben ezt a mostani 60 Hz-es korlátot feltornászná 120 Hz-re, és be is mutatták, hogy ez milyen eredménnyel járna. A fenti videón egymás mellett láthatóak az eltérő képfrissítési rátákkal dolgozó mobilkijelzők. Hogy látható is legyen a különbség, a felvételt le is lassították. Ugyanakkor ennek van a nagyobb sebességnek káros mellékhatása is, méghozzá a fogyasztás tekintetében, viszont erről is beszélt a MediaTek. Elmondásuk alapján az általuk használt megoldás 10%-kal fogyaszt többet egy átlagos kijelzőnél (és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a SoC is jobban izzadhat). Magát a panelt egyébként a Japan Display Inc. készítette.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward