Ezeket az újításokat hozta az Android 11 első bétája

A Google folyamatosan fejleszti a megjelenés álló rendszert, ami ezúttal is több változáson ment keresztül.

Ezeket az újításokat hozta az Android 11 első bétája

Az Android 11 operációs rendszer fejlesztése idén a koronavírus miatt egy kicsit megcsúszott, ezért az eredeti tervekhez képest eggyel több fejlesztői előzetese volt. A Google az első fejlesztői előzetest még februárban indította el, és legutóbb májusban került bevetésre a negyedik előzetes. Most pedig a Pixel felhasználókhoz elért a béta is, de ez sem úgy ment, ahogy azt a Google tervezte. Eredetileg a vállalat egy online bejelentéssel indította volna el az Android bétát, de néhány napja úgy döntött, hogy ezt még tovább halasztja. Ettől függetlenül viszont a béta terjesztése minden jel szerint elindult.

Az eddig újdonságokon felül az Android 11-ben már egy új zenelejátszás kezelő lesz a gyorsindító felületen. Ennek lesz egy kompaktabb és egy kiterjesztett változata is. Az egyszeri lehúzással a legfontosabb gyorskapcsolók mellett kicsiben lesznek elérhetőek az alapfunkciók, a teljes felülül elérésekor pedig már minden fontosabb gomb előbukkan.

Galéria megnyitása

Ezt a funkciót az Android 11 első bétájában még manuálisan lehet csak bekapcsolni, és elképzelhető, hogy nem is működik majd az összes lejátszó alkalmazással alapból, hanem a fejlesztőnek gondoskodnia kell a támogatásról.

A grafikus felhasználói felületen az eddiginél is több ikontípusból lehet majd válogatni. Az Android már lehetőséget nyújt az ikonok alakjának a kiválasztására, és hamarosan még több ilyen ikon lesz. Kavics és egyéb érdekes opciók jelentek meg a béta kiadású Android 11-ben. Mire elkészül ez a rendszer, már bőséges lesz ezeknek a kínálata, mert a negyedik fejlesztői előzetesben is voltak új formák.

Galéria megnyitása

A bekapcsoló gomb hosszú megnyomásával már egy egészen komplex kezelőfelületet lehet majd az Android 11-ben elővarázsolni, és ez szinte kiadásról kiadásra változik kisebb-nagyobb mértékben. Ezúttal a grafikus felület finomodott, és a Quick Controls szekció át lett nevezve Device Controls-ra, ami érthető, mivel ez lényegében arra szolgál, hogy a kapcsolódó eszközök egyszerűen legyenek kezelhetőek. Kipróbálni ezt még nem igazán lehet, mert a teljesen új Controls API-t kell hozzá használni, ezt pedig a fejlesztők még nem fogták munkára.

Az Android 11-ben a főképernyőn igény szerint megjelenhetnek majd ajánlott alkalmazások, és ezt az aktuális bétától az eddigieknél hatékonyabban lehet majd kezelni. A képernyő alsó sávján bukkanhatnak majd fel az ajánlott appok. És ezeket lehet majd úgy befolyásolni, hogy legyen közöttük rögzített, ami soha nem fog elmozdulni. Ezeket egyébként a rendszer az alapján emeli ki, hogy milyen sűrűn van rájuk szükség.

Galéria megnyitása

Már az Android 10 óta vannak értesítési buborékok, amik lebegő elemként jelenthetnek meg a képernyőn. És ez a funkció folyamatosan finomodik. Az Android 11-ben mostanáig alapértelmezetten be volt kapcsolva, és nem is lehetett tenni ez ellen, de most, a bétában megjelent egy menü a számára, ahol lehet dönteni a sorsáról, könnyedén letiltható. És egyébként itt már arra is van lehetőség, hogy a képernyőfelvétel csak a lebegő részről készüljön, ne a képernyő egész felületéről, ha ilyen ablak van nyitva.

A Google még az Android 8-ban vezette be a véletlenszerű MAC használatát Wi-Fi mellett, az Android 9-től ez fejlesztői opcióként volt elérhető, és alapból ki volt kapcsolva, az Android 10-től már bizonyos esetekben magától bekapcsolt, az Android 11-ben pedig ezt még tovább fejlesztette a vállalat. A mobil akár mikor kapcsolódik majd egy Wi-Fi hálózathoz, mindig teljesen egyedi és friss, véletlenszerűen generált MAC címet fog mutatni.

Galéria megnyitása

Kisebb változás, hogy a TalkBack funkció az Android 11-ben már Select to Speak címszó alatt szerepel. Ezen felül változik majd a görgethető kijelzőmentések megjelenítése. És a jelek szerint egy órával kapcsolatos testre szabási lehetőség is megjelenik majd itt a beállításokban a stílus és háttér menüben. De ez egyelőre még nincs teljesen kész.

Galéria megnyitása

A Google még további újdonságokról is leránthatja majd a leplet, amiket egyelőre talán még nem lehet látni az Android 11-ben, mert a színfalak mögött húzódnak meg. A vállalat még több alkalommal is beszélni fog a rendszerről, mielőtt a harmadik negyedév során ez elérhetővé válik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap