Ez az új 108 MPixeles képszenzor került a Galaxy S20 Ultrába

Lerántotta a leplet arról az érzékelőről a Samsung, ami soha nem látott lehetőségeket nyújt.

Ez az új 108 MPixeles képszenzor került a Galaxy S20 Ultrába

Az okostelefonokban a kamerák alapját a legtöbbször Sony szenzorok adják, de a Samsung az elmúlt években nemcsak, hogy ledolgozta a hátrányát, hanem megkockáztatjuk, hogy technológiai szempontból már előnyt élvez a japán riválisával szemben. A Samsung már a második generációs, 108 megapixeles érzékelőt mutatja be.

Tavaly a Xiaomival közösen fejlesztette ki a Samsung a világ első 108 MPixeles képérzékelőjét elsősorban okostelefonok számára, az ISOCELL Bright HMX több szempontból is egy mérföldkőnek számított, és valószínűleg többen is fogják használni a jövőben, függetlenül attól, hogy máris itt az utódja. A Samsung a Galaxy S20 Ultra fedélzetén indította el az ISOCELL Bright HM1 lapkát, ami a korábbi megoldás továbbgondolásával jött létre – ahogy erre a megnevezése is utal.

Galéria megnyitása

Az alapokat ennek a szenzornak az ISOCELL Bright HMX biztosítja, de több fejlesztést is eszközölt a Samsung annak érdekében, hogy az iparág legütősebb képalkotóját tudja beépíteni a Galaxy S20 Ultrába.

Az ISOCELL Bright HM1 a fizikai méretét tekintve nem változott, egy 1/1,33 hüvelykes CMOS megoldásról beszélhetünk, melynél használatban a mai napig nincs nagyobb hagyományos okostelefonban. Persze a borzasztóan magas felbontás miatt így is nagyon aprók, mindössze 0,8 mikronosak az egyes pixelek.

Galéria megnyitása

Az ISOCELL Bright HM1 legfontosabb újítása, hogy világelsőként képes kilenc szomszédos pixelt egyként kezelni, és így hatalmas pixeleket tud létrehozni a fényérzékenység megnövelése érdekében. A Nonacell technológia a Tetracell eljárásnak a „ragozása”, és ezt kihasználva 2,4 mikronos pixelméret érhető el, miközben még mindig 12 MPixeles fényképeket tud készíteni az adott eszköz.

Itt már olyan pixelméretről beszélhetünk, ami a belépő kategóriás MILC-ek szintjét súrolja alulról. Szóval ez egy mérföldkőnek tekinthető. Kíváncsian várjuk, hogy a Galaxy S20 Ultra miként tudja majd ezt kamatoztatni.

Galéria megnyitása

A Samsung alkalmazza itt a Smart-ISO technológiát, ami minden esetben az ideális ISO érzékenység megválasztására fog törekedni, sosem fogja túltolni, vagy esetleg alulmérni a szükséges ISO szintet a rendszer. A pixelek összevonása után pedig minden eddiginél alacsonyabb zajszint lesz elérhető akár emelt ISO mellett is. A valós idejű HDR is biztosított, ami képes minden egyetlen képkockában kiemelkedő dinamikát nyújtani úgy, hogy az egyes pixelekhez eltérő ideig enged fényt. Ezáltal minden a szem számára természetesnek tűnően örökíthető meg fotózásnál és videózásnál is. Ennek hála már a felvételek készítése előtt is a HDR képet lehet látni a kijelzőn.

A tervezők egy Super-PD névre hallgató, továbbfejlesztett fáziseltérésen alapuló AF eljárást használnak itt a hatékonyabb és gyorsabb élességállítás érdekében. Ennek köszönhetően a fókuszkövetés gördülékenyen fog menni. És van giroszkópos érzékelő alapon működő EIS funkciója is az egységnek, ezáltal olyan stabilitás érhető el a videóknál, hogy az valószínűleg a legtöbb ember igényét gond nélkül ki fogja elégíteni. Ha pedig már itt tartunk, akkor azt is megemlíthetjük, hogy támogatott a 8K Ultra HD videók megörökítése.

Érdekesség még itt, hogy az ISOCELL Bright HM1 mellett háromszoros zoomolást lehet megvalósítani mindenféle minőségromlás és szoftveres trükkök bevetése nélkül. Ilyenkor a szenzor 12 megapixeles fotókat tud produkálni. És az pedig külön jó hír, hogy ezt a szenzor mellé dedikált, beágyazott IP feldolgozó tudja megoldani, nem terhelve az okostelefon rendszerchipjét a feladattal.

A Samsung valószínűleg más okostelefonokban is fel fogja használni az ISOCELL Bright HM1 szenzort a Galaxy S20 Ultrát követően, és a mérnök pedig valószínűleg már azon dolgoznak, hogyan tudnák még magasabbra tenni a lécet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap