Ez a formálódó bolygórendszer olyan, mint egy vidámpark

A HD 98800 katalógusjelű rendszerben a központi kettőscsillag keringési síkjára merőlegesen formálódott egy protoplanetáris porkorong.

Ez a formálódó bolygórendszer olyan, mint egy vidámpark

Míg a bolygóképződés anyagát adó anyagkorongok rendszerint egy síkban vannak csillaguk egyenlítőjével, az újonnan felfedezett rendszerben nem ez a helyzet: a porból és gázból álló korong a csillagok pólusait keríti körbe, így a csillagok úgy mozognak a korongon belül, mint egy hatalmas óriáskerék fülkéi. A szakértők véleménye szerint a hasonló rendszerekben akár élet is kialakulhat, bár poláris pályán formálódó csillagokon a földitől rendkívüli módon eltérő, komplikált évszakok tapasztalhatók.

A csillagok por- és gázfelhőkben formálódnak, és az az anyag, amely a központi égitestből (vagy égitestekből) kimaradt, idővel egy lapos korongba rendeződik a csillag körül. Ahogy már említettük, a legtöbb ilyen korong a csillag egyenlítői síkjában képződik, és a központi égitesttel egy irányba forog, így a benne képződő bolygók is hasonló utakat járnak be később. Néha azonban nem ez a helyzet. Az észlelések és a számítógépes szimulációk is megerősítették, hogy a protoplanetáris korongok időnként kibillenhetnek megszokott helyükről. Például azért, mert miközben formálódnak, és magukba gyűjtik az anyagot, egy méretes porfelhő kívül esik a szokásos síkon. De szokatlan gravitációs interakciók is eredményezhetnek ilyen kimozdulást.

Galéria megnyitása

Grant Kennedy, Warwick Egyetem csillagásza kollégáival olyan bolygókat kutat, amelyek kettős csillagrendszerekben keringenek, mégpedig nem egyetlen égitest körül, hanem a központi kettős mindkét tagját megkerülve. Ezekről az úgynevezett cirkumbináris planétákról a szakértők régóta sejtik, hogy a csillagok gravitációs kölcsönhatásai nyomán szokatlan pályákon köthetnek ki. Kennedy csapata most pedig megtalálta az első olyan rendszert, amelyben az várhatóan szintén kibillent bolygópályák a protoplanetáris korong furcsa orientációjából erednek.

A HD 98800 egy négyes csillagrendszer 146 fényévre a Földtől. A rendszer tehát már önmagában is nagyon izgalmas, hiszen az itt formálódó bolygók egyszerre négy nappal rendelkeznek. A chilei ALMA távcsővel a kutatók nagyfelbontású felvételeket készítettek az egyik kettőscsillag körüli porkorongról, amely nagyjából olyan széles, mint a Naprendszerben a Kisbolygóöv. (A másik két csillag a korongon kívül található, és egymás körül keringve kerülik meg a központi duót.)

A vizsgálatokból kiderült, hogy a protoplanetáris korong poláris pályán található, vagyis merőleges a központi csillagok egyenlítői és keringési síkjára. Ha a korongban bolygók alakulnak ki a jövőben, azokon nagyon furcsák lesz az égbolt és az évszakok is. A korong maradéka vastag, merőleges sávként tűnne fel a horizonton, miközben az égbolton nappal hol egy, hol két közeli csillag tűnne fel, hol magasabb, hol alacsonyabb pályákon, rendkívül bonyolult évszakrendszert hívva életre, mondja Kennedy.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap