Európában is elindult az első 5G hálózat

És csupa kínai készülék alkotja a szolgáltatók 5G-s eszközkínálatát.

Európában is elindult az első 5G hálózat

Az idei év egyik kulcsfontosságú fejlesztése minden kétséget kizáróan az 5G, az új generációs hálózatok a következő hetekben, hónapokban világszerte üzembe állnak majd, és néhány régióban már van is működő 5G. Európában most indult az első fogyasztói 5G hálózat, és a svájci felhasználók élvezhetik ezt a Sunrise és a Swisscom szolgáltatóknak hála, akik mindent megtett azért, hogy minél hamarabb elkezdhessék az 5G terjesztését.

Az 5G hálózatok kettő jelentősen eltérő frekvenciatartományban üzemelhetnek, van a 6 GHz-es alatti tartomány, valamint a milliméteres hullámhosszú (mmWave), és mindegyiknek más-más előnyei vannak. Az Egyesült Államokban az 5G fejlesztése elsősorban a mmWave-re irányul, a svájci Sunrise viszont olyan új generációs hálózattal kezdte meg a szolgáltatást, ami a 6 GHz alatti sávokat alkalmazza. A vállalat az információink szerint a 700, az 1400 és a 3500 MHz-es sávokat használja ki az 5G sugárzására. Ennek köszönhetően átlagon felüli tempót képes biztosítani viszonylag jó lefedettség mellett.

Galéria megnyitása
Xiaomi Mi Mix 3 5G

A Sunrise szolgáltató kínálatában kettő 5G képes okostelefon jelent meg, míg a Swisscom ennyi mozgásteret sem hagy az érdeklődőknek, kizárólag egy készüléket kínál egyelőre. Az előbbi vállalat a Xiaomi Mi Mix 3 5G és a Huawei Mate 20 X 5G bevezetése mellett döntött, és érdekesség, hogy a Mi Mix 3 5G itt került be először szolgáltatói kínálatba. A Xiaomi készüléke a Qualcomm Snapdragon 855 rendszerchip és a Snapdragon X50 mobil hálózati modem párosát vonultatja fel, a Huawei konstrukciójában pedig a Kirin 980 dolgozik össze a Balong 5000 modemmel, szóval két teljesen eltérő hardveres megoldást nyújt a Sunrise a vásárlóknak. A Qualcomm esetében le kell mondani az 5G SA támogatásról, mert az csak NSA-képes, míg a Balong 5000 megoldást jelent az NSA mellett a jövőben érkező SA technológia támogatására is, azt viszont nem tudni, hogy biztosít-e envelope tracker opciót, ami a Qualcommnál megvan – ez energiahatékonyabb működést tesz lehetővé. Elvileg gyorsabb is lehet a Huawei készülékében található 5G-s modem, de mivel a maximumot aligha lehet majd kihozni a mobilokból a sávszélesség terén, így inkább a gyakorlatban dől majd el, hogy melyik szerepel jobban. A Swisscom kizárólag az Oppo Reno 5G-t kínálja, ami a Reno 10x Zoom alapjára épül, és ugyanúgy gondoskodik az 5G támogatásról, mint a Mi Mix 3 5G, szóval a Snapdragon 855 és a Snapdragon X50 párosa dolgozik benne.

Galéria megnyitása
Egymás mellett a Mate 20 Pro és a Mate 20 X 5G

Egyébként nem kizárólag kínai vállalatok kínálnak 5G-s eszközöket, a Samsung saját megoldása is hozzáférhető már, de valamilyen oknál fogva ez egyelőre elkerüli az európai piacot, kizárólag az Egyesült Államokban és Dél-Koreában lehet hozzájutni pillanatnyilag. A Galaxy S10 5G a képességeit tekintve egyébként igazán jó ajánlatnak tűnik, de a forgalmazásának megkezdését követően több vásárló is negatív tapasztalatokról számolt be, talán emiatt nem szavaztak neki bizalmat a svájci szolgáltatók.

Galéria megnyitása
Oppo Reno 5G

A Sunrise a Xiaomi Mi Mix 3 5G-ért 850 svájci frankot kér, míg a Huawei Mate 20 X 5G 1000 frankot kóstál, a Swisscom pedig szintén 1000 frankért cserébe kínálja az Oppo Reno 5G-t. Szóval mindegyik modellért felsőkategóriás árat kell fizetni, de nem kerülnek annyiba, mint a csúcsra járatott iPhone-ok, és a Galaxy S10 5G is drágább ott, ahol lehet kapni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap