Érthetetlenül közel kering csillagához egy exobolygó

A Földtől 920 fényévre található rendszerben egy Neptunuszhoz hasonló planéta 1,34 földi nap alatt kerüli meg a központi égitestet.

Érthetetlenül közel kering csillagához egy exobolygó

Ebből a bolygótípusból ilyen közeli pályán keringőt eddig még sosem találtak a szakértők, akik nem is igazán értik, hogyan létezhet a bolygó. A sokkal nagyobb méretű forró jupiterekkel és a piciny, strapabíró kőzetbolygókkal szemben ugyanis ebben az esetben a csillagnak réges-régen el kellett volna párologtatnia a gázóriás anyagát, csak a magot hagyva hátra. Az NGTS-4b katalógusjelű bolygó azonban valahogyan mégis létezik.

Az égitestet az ESO NGTS nevű műszerévek detektálták a Warwicki Egyetem kutatói, akik a fedési módszert alkalmazva akadtak rá a Neptunusznál nagyjából 20 százalékkal kisebb, a Földnél háromszor nagyobb bolygóra. A szakértők elmondása szerint a csillag korongja előtt átvonuló planéta kevesebb mint 0,2 százalékkal csökkentette a központi égitest fényét, amihez hasonlóan kis mértékű fényváltozást felszíni távcsővel eddig még sosem sikerült észlelni. Rekordot jelent a pályaidő és a planéta mérete is, a bolygó ugyanis 1,34 nap alatt kerüli meg csillagát, ami a legrövidebb orbitális periódus, amit a Földről észleltek a szakértők, és egyben a legkisebb felszíni műszerrel felfedezett égitest.

Galéria megnyitása

Hasonlóan alacsony sűrűségű, csillagához közel keringő bolygóból eddig csak olyanokat találtak a szakértők, amelyek pályaideje 4–5 nap körüli vagy hosszabb, ami nem is volt meglepő, hiszen az volt a konszenzus a kutatók között, hogy az ennél közelebb merészkedő planéták légkörét rövid idő alatt elforralná a csillag. Szemben ugyanis a jóval nagyobb forró jupiterekkel, a kisebb bolygók nem rendelkeznek elég gravitációval ahhoz, hogy a csillag ellenében megtartsák anyagukat.

Éppen ezért a szakértők legjobb magyarázata a bolygó létezésére, hogy az csak nemrégiben került ennyire szoros pályára, így a csillagnak még nem volt ideje arra, hogy elfújja a planétát alkotó gázokat. A bolygó a forró jupiterekhez hasonlóan valószínűleg sokkal távolabb formálódott, és csak rövid ideje került erre a pályára, ahol viszont csak idő kérdése, hogy anyaga nagy része (a szilárd magon kívül) elszökjön.

Egy ezzel az elképzeléssel rokon másik lehetőség, amelyet felvetettek a kutatók, hogy a bolygó már hosszabb ideje ezen a pályán kering, de egykor sokkal-sokkal nagyobb volt, és mára azért zsugorodott ilyen kicsire, mert a csillag már felszámolta légköre javát. Annyi bizonyos, hogy a bolygót érdemes lesz az ultraibolya tartományban is megvizsgálni, amelyben látszódhat, hogy milyen mértékben szökik a légköre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap