Erőszakos Windows 10 frissítés: pert nyert egy felhasználó

Egy kaliforniai nő kártérítésért perelte a Microsoftot, amiért a Windows 10 kéretlenül próbált települni, de egy hiba miatt nem tudott. A gép ezután belassult.

Erőszakos Windows 10 frissítés: pert nyert egy felhasználó

A Microsoftot nemrégiben perbe fogta egy kaliforniai nő, aki a Windows 10 ingyenes frissítésével kapcsolatos agresszív magatartást kifogásolta, ugyanis állítása szerint komoly károkat okozott neki a frissítő alkalmazás.

Elmondása szerint a bajt az okozta, hogy a Windows 10 kéretlenül, az ő megkérdezése nélkül, teljesen automatikusan kezdett el települni Windows 7-es operációs rendszert futtató számítógépére, ám a folyamat során hiba történt, így a Windows 10 telepítése sikertelen volt. Innentől kezdve a rendszer instabillá és lassúvá vált, ami lehetetlenné tette saját utazási irodájának vezetését.

Teri Goldstein ezután megpróbálta kijavítani a hibát a Microsoft terméktámogatási szolgáltatásán keresztül, de nem járt sikerrel, így perbe fogta a vállalatot. A per eredményeként egy új számítógépre valót szeretett volna kapni, valamint azt is el akarta érni, hogy az eset miatt kieső bevételekért kárpótolja őt a vállalat. A bíróság végül a felperes javára döntött, aki így 10 000 dollár kártérítést kapott, amit a Microsoftnak kellett kifizetnie – természetesen a per költségeivel együtt. A Microsoft ügyvédei a további perköltségektől tartva nem fellebbeztek az ítélet ellen, a cég inkább kifizette a megítélt kártérítési összeget. Teri Goldstein ezzel lehet, hogy precedenst teremtett, ugyanis ez az első eset, amikor a Windows 10 agresszív terjedését segítő Microsoft gyakorlattal szemben pert nyert egy felhasználó.

A Windows 10 egyébként még egy hónapig elérhető lesz ingyenes frissítés formájában a legális Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszert futtató konfigurációk – és tulajdonosaik – számára.

Az új operációs rendszer eleinte opcionális frissítés formájában ostromolta a felhasználókat, ám idén februárban stratégiát váltott a Microsoft, ugyanis ajánlott frissítéssé tette a Windows 10-et, így megkezdődött a Windows 10 automatikus letöltése. Márciusban rengeteg felhasználó kifogásolta, hogy a Windows 10 automatikusan települni kezdett rendszerükre, méghozzá az ő kifejezett kérésük és engedélyük ellenére. Ez aztán több „mókás” esetet eredményezett: egy esetben egy televíziós időjárás-előrejelzésben jelent meg a Windows 10 frissítő ablaka, míg egy másik esetben egy profi játékost tréfált meg a Windows 10, amikor meccs közben csak úgy újraindult a rendszer a Windows 10 frissítési folyamat részeként.

Az erőszakos terjesztésnek persze látható eredménye is van: 2016 márciusának végére már a 270 milliónál is többen használták a Windows 10-et, így a Netmarketshare elemzői szerint globális szinten 17,43%-os piaci részesedésre tett szert az új operációs rendszer. Ez persze még mindig elmarad a Windows 7 teljesítményétől, így a Windows 10 még mindig csak második.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward