Shop menü

ERŐS VERSENYZŐNEK ÍGÉRKEZIK A ZEN 4 ALAPÚ RYZEN 5 7600X

Érkezett néhány friss teszteredmény, amelyek azt taglalják, mennyit hoz a konyhára a Core Performance Boost (CPB) technológia.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Erős versenyzőnek ígérkezik a ZEN 4 alapú RYZEN 5 7600X

Az AMD RYZEN 7000-es sorozatának első tagjai, amelyek legfontosabb paramétereiről korábbi összefoglalónkban már beszámoltunk, még ebben a hónapban elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, így az is rövidesen kiderül, milyen teljesítményre képesek. Eleinte még csak az Intel Alder Lake-S családja ellen kell bizonyítaniuk, ami az előzetes eredmények alapján viszonylag gördülékenyen mehet, de majd októberben megérkeznek a Raptor Lake-S processzorok is, amelyek már keményebb diónak bizonyulhatnak.

A RYZEN 7000-es sorozatú asztali processzorok első hullámában érkezik a 6 maggal és 12 szállal rendelkező RYZEN 5 7600X, ami ugyanúgy 299 dollárba kerül majd, mint a RYZEN 5 5600X, cserébe viszont érezhető teljesítménynövekedést kínál. A szóban forgó processzor egyébként 105 W-os TDP kerettel rendelkezik, a Power Limit 130 W, míg az alap és a maximális boost órajel sorrendben 4,7 GHz és 5,3 GHz. A magasabb TDP, a magasabb órajel, illetve a ZEN 4 architektúra által biztosított IPC növekedés mind-mind hozzájárul az új processzor gyorsulásához.

Az újdonság teljesítményével kapcsolatban korábban már kiszivárgott ez-az, most pedig újabb adatok érkeztek, hála a VideoCardz munkatársainak. Ezúttal egy X670E lapkakészlettel ellátott alaplapba került az új processzor, méghozzá a legfrissebb BIOS társaságában, hűtéséről pedig egy kompakt folyadékhűtő rendszer gondoskodott, hőleadó radiátorán két darab ventilátorral. Az ideálisnak mondható tesztkörnyezetben arra keresték a választ, Cinebench R23 alatt hogyan alakul a teljesítmény akkor, ha a Core Performance Boost technológiát letiltják, illetve akkor, ha engedélyezik – utóbbi az alapértelmezett üzemmód.

Galéria megnyitása

A mérések alapján a CPB funkció mellett 1920 pontot ért el az egyszálas tesztben a termék, míg a CPB kikapcsolásával 1681 pontra csökkent a teljesítmény, ami 14,2%-os különbséget jelent. A többszálas teszt alkalmával a CPB mellett 14767 pont jött össze, míg CPB nélkül 13003 pontra volt képes a tesztrendszer, vagyis itt 13,5%-os lassulásra került sor.

Egy fokkal érdekesebb adat az, amit a teszt során a HWiNFO alkalmazáson keresztül szereztek. A processzor a CPB kikapcsolásával 56 Celsius fokos üzemi hőmérsékletet és 60,2 W-os maximális fogyasztást produkált, az órajel pedig 4,7 GHz környékén mozgott. Ezzel szemben a CPB aktiválásával – amit a BIOS-ból lehet bekapcsolni – már 110 W-ra nőtt a fogyasztás, az üzemi hőmérséklet pedig a 92,1 Celsius fokot is elérte, cserébe viszont 5,455 GHz-re emelkedett az órajel.

Érdekes lesz látni, hogy ezekhez a korai adatokhoz képest hogyan javul majd a helyzet a végleges BIOS-t használó rendszereknél, ugyanis a tesztek még zajlanak, az alaplapgyártók pedig friss BIOS-okkal jelentkezhetnek. Az aktuális helyzet alapján a RYZEN 7000-es sorozat első négy tagjáról készített független tesztek egy nappal az új processzorok kereskedelmi forgalomban történő megjelenése előtt, 2022. szeptember 26-án láthatnak napvilágot.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére