Erőpróbán az Intel Bay Trail-T

Az Intel következő generációs Atomjának egy előzetes példányát vetették alá az AnTuTu tesztjének. Az eredmény elképesztő. 

Erőpróbán az Intel Bay Trail-T

Az Intel továbbra sem szeretne az ARM eszközeihez nyúlni, és az új platformjukhoz kapcsolódó teszteredmények láttán, nincs is erre szükségük (legalábbis sebesség tekintetében). A Silvermont architektúrát alkalmazó chipek egyelőre nem a maximális órajelen teljesítettek, de így is bőven kenterbe verték a komplett ARM-os felhozatalt.

Az év végén érkező generációról egyelőre a nagy szavakon túl nem sok kézzelfogható információt kaptunk, ám most ez valamelyest megváltozott. Egy ismeretlen felhasználónak köszönhetően bekerült az AnTuTu adatbázisába az első Bay Trail-T mérés – az eredmény bőven alátámasztja az Intel által hangoztatott jelentős gyorsulást. Az androidos teljesítménytesztet 1,1 GHz-es órajel mellett futtatták le, ami közelében sincs a végleges célnak. Ilyen formán a négymagos konstrukció nagyszerű, 43416 pontos eredményt tudott felmutatni. A jelenleg ismert legerősebb ARM SoC, a Qualcomm Snapdragon 800 teljes kihasználtság, maximális működési frekvencia és ideális körülmények mellett, nagyjából 35 ezer pont körül teljesít. Házon belül pedig a 2 GHz-es, kétmagos Atom Z2580 alulról súrolja a 30 ezres mérföldkövet.

De mit is rejt az új chip? A következő Atom – mely már a Bay Trail-T platform tagja – Silvermont magokra épül, és egy saját fejlesztésű (Gen7+) DX11-es grafikus egységet tartalmaz. A Hyper-Threading technológiát nem alkalmazó, 64 bites, OoO feldolgozással működő processzormagok négyen vannak, és 2,1 GHz-es órajelre lehetnek képesek (a teszt alatt tehát majdnem fél gázon ment a lapka). A memóriavezérlője pedig 64 bites, és a lehető legjobb fogyasztás (és persze sávszélesség) elérése érdekében, csakis LPDDR3 egységekkel működik együtt. A SoC gyártásáról természetesen az Intel gondoskodik – ezek már a 22 nm-es gyártósorokon készülnek, így nemcsak gyorsak, hanem keveset fogyasztanak, és a kis méret miatt feltehetően olcsók is.

Az Intel évekig hanyagolta az Atom család fejlesztését, de most ez megváltozik az új vezérigazgató égisze alatt. A posztját május óta betöltő Brian Krzanich leszögezte, hogy az eddigi stratégián gyökeresen módosítani kell, és fel kell pörgetni a hordozható eszközökbe szánt megoldások fejlesztését. Ezt azzal indokolta, hogy a piac is változik, és a számítástechnika világa egyre jobban eltávolodik a személyi számítógépektől. Helyettük az extra alacsony fogyasztású termékekre mutatkozik már hatalmas igény. Pontosabban nem beszélt Krzanich a tervezetekről és lehetséges ütemtervekről, de remélhetőleg itt is egy Tick-Tock szerű előrehaladásra számíthatunk – így évente üdvözölhetnék új felhozatalt és kétévente jelentősebb újításokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward