Érkezik a MIUI 11, és már fény derült a legtöbb újítására

A Xiaomi tovább gondozza a saját grafikus felhasználói felületét, ami korábban nem látott újításokkal is szolgál.

Érkezik a MIUI 11, és már fény derült a legtöbb újítására

A MIUI az egyik legnagyobb múltra visszatekintő androidos grafikus felhasználói felület. Óriási tábor használja, és éppen ezért sokakat érinthet a legújabb főverzió megjelenése. A MIUI 11 hivatalosan is elkészült, és már béta állapotban több okostelefonon is kipróbálható. Nagyon sok mobilra lesz majd hivatalosan telepíthető a korábban bemutatott Xiaomi modellek közül.

Az Android 10 és a MIUI 11 grafikus felhasználói felület nem feltétlenül jár majd együtt, ezt mindenképpen érdemes rögtön az elején tisztázni. Lesznek olyan okostelefonok, amik az Android 10 frissítést később sem fogják megkapni, a MIUI 11-re azonban benevezetnek majd, és annak szinte minden újítását ki is élvezhetik. A Xiaomi időről időre csiszol a folyamatosan aktív kijelzős módján, és ezúttal is lesznek módosítások AoD fronton. A Redmi K20 Prónál már lehetett látni néhány újítást a folyamatosan aktív kijelzőnél, de a MIUI 11 már egy teljesen új szintet fog elhozni a testreszabhatóság szempontjából. A tulajdonosok kitehetnek majd tetszőleges feliratokat, szlogeneket, folyamatosan változó kaleidoszkóp grafikákat, és lesznek már „lélegző” értesítések, amik animáltan fognak megjelenni az alvó kijelzőn. Persze ezek az újítások csak az AMOLED kijelzős eszközöket érintik, ahol van AoD opció.

Galéria megnyitása

A MIUI 11-ben megjelent a Mi Share egy olyan újítással, ami nem pusztán a Xiaomi nevéhez köthető. A vállalat két riválisával, az Oppóval és a Vivóval kollaborációban kidolgozott egy olyan fájlátviteli technológiát, amivel mobilok között nagyon gyorsan lehet átvinni tartalmakat. Elvileg akár a 82 Mbps-os tempó is elérhető, és ez nem az eddigi eljárásokon alapul, hanem teljesen új.

A Mi Share más néven ott lesz a jövőben az Oppo, a Realme és a Vivo okostelefonjain is. Befutott a Family Guard, ami arra fog szolgálni, hogy a jegyzett családtagokat nyomon követhesse az ember, és ezen keresztül meggyőződhessen arról, hogy mindenki rendben van.

Galéria megnyitása

A Xiaomi is látja, hogy egyre több ember próbálja a munkája kapcsán is kihasználni az okostelefonját, és a MIUI 11 erre a célra bevezeti a Mi Go fejlesztést és a Mi Work csomagot. A Mi Work olyan megoldásokat tartogat, mint az egy érintéses kivetítés más felületre, a könnyített fájlmegosztás, a nagyobb dokumentumok egyszerűbb mozgatása, az intelligens screencast, az előkészített vezeték nélküli nyomtatási funkció és egyéb irodai opciók (benne van a WPS Office is).

A Mi Go pedig egy különleges utazási asszisztens szolgáltatás, amit kihasználva úgy lehet 24 órán keresztül bekapcsoltan készenléti módban az okostelefon, hogy legfeljebb 5 százalékot merül közben, de váltható vele valuta és a jegyfoglalásban is segít.

Galéria megnyitása

A MIUI mindig tartalmazott érdekes fejlesztéseket, és a mostani főverzióban is lesznek ilyen dolgok. A Milan Pro például egy olyan új betűtípusa a rendszernek, aminek lehet szabályozni több lépcsőben a vastagságát. Korábban ilyennel elvileg még egyetlen okostelefonnál sem találkozhattak a felhasználók, pedig néhány esetben ez kifejezetten jól jöhet majd a Xiaomi szerint. A különböző vastagságokat egy csúszkán lehet majd kiválasztani, pont, mint a betűk méretét.

És különleges fejlesztés az is, hogy már lesz lehetőség dinamikus hangeffektek kiválasztására, amik a természetes környezetben előforduló hangokra fognak hasonlítani. A természetből az elmúlt években több gyártó is próbált ihletet meríteni, és úgy fest, hogy már a Xiaomi is erre az útra lépett.

Galéria megnyitása

És ahogy azt a felhasználók majd látni fogják a MIUI 11 telepítését követően, rengeteg ponton át lett alakítva a grafikus felhasználói felület, és természetesen van sötét mód is. A vizuális változtatásokat nem szedte össze a Xiaomi, de lesznek egészen látványos és kevésbé feltűnő módosítások is a MIUI 10-hez viszonyítva. A beállítások például megváltozott, és a háttérképek kínálata bővült, változott a beállítható képek kínálata. A Xiaomi arról is hírt adott a MIUI 11 kapcsán, hogy ez az első olyan grafikus felület, ami neves dizájndíjjal lett jutalmazva, és nem is egy, hanem rögtön kettő Red Dot elismerést zsebelt be, egyet a megjelenésért, és egyet a hangokért.

Galéria megnyitása

A MIUI 11 először Kínában fog eljutni a felhasználókhoz, de a globális elérhetőségre sem kell majd sokáig várni. A nemzetközi verziónak is folyamatban van már a bétatesztelése. A Xiaomi arra törekedik, hogy minél előbb eljusson majd az okostelefonokra a MIUI 11, és már október közepétől lehet számítani a frissítés OTA módon érkezésére.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap