Érintőkijelzőre cseréli a billentyűzetet az Apple?

A szabadalom szerint a nagyfelbontású elsődleges kijelző alá egy kisebb felbontású másodlagos kijelző kerül, ami a billentyűzetet és az érintőpadot is kiváltja.

Érintőkijelzőre cseréli a billentyűzetet az Apple?

Egy különös Apple szabadalom bukkant fel, amely alapján úgy tűnik, az Apple fejlesztőcsapata eljátszott a gondolattal, milyen lehet, ha az aktuális MacBook és/vagy MacBook Pro generáció tagjainál érintőkijelzőre cserélik a klasszikus billentyűzetet. Billentyűzet terén egyébként elég sok kritikát kapott a vállalat a pillangó mechanikás megoldások miatt, ám ezek gyengeségeit a legújabb MacBook Pro modelleknél már javították.

A két kijelzővel rendelkező Apple noteszgép koncepciója szintén nem új, hiszen legutóbb idén februárban érkeztek ilyesmiről hírek. Most viszont kifejezetten olyan dizájnt védetett le az Apple, amelynél a billentyűzet és az érintőpad helyén lévő kijelző nem igazán tartalomfogyasztásra való, hanem az adott rendszer vezérlésére. A koncepció szerint az érintőkijelző alacsonyabb felbontással működik majd, mint a noteszgép fő kijelzője, de ez az alacsonyabb felbontás bőven elég lesz a virtuális billentyűzet megjelenítésére, ami bármilyen alakú, karakterkészletű és elrendezésű billentyűzetet meg tud jeleníteni – és akár a karakterek dinamikus frissítésére is képes lehet, attól függően, milyen funkcióra van szükség éppen. Ez az érintőkijelző egyben virtuális érintőpadként is működik – gyakorlatilag bármely része használható lesz erre a célra. Az érintőkijelző erősített üvegbevonatot kap a nagyobb strapabíróság érdekében, az érintéseket pedig szuperérzékeny kapacitív 3D érintő réteg érzékeli majd.

Galéria megnyitása Vajon készül majd olyan termék, ami erre a szabadalomra támaszkodik? Annak érdekében, hogy a billentyű megérintése során fizikai visszajelzés is szülessen, hasonló technológiát használ majd a gyártó, mint az iPhone 7 és az iPhone 8 esetében. Az említett okostelefonoknál a Home gomb nem klasszikus gomb, hanem csak egy ujjlenyomat-olvasóval és nyomásérzékelővel felvértezett üveglap, amely alatt a Taptic Engine dolgozik. A gomb megnyomásakor a rezgőmotornak köszönhetően olyan érzetünk lehet, mint ha rendes gombot nyomnánk meg, ám ez csak bekapcsolt telefon esetén működik, hiszen csak ekkor aktív a funkció. A virtuális noteszgép billentyűzet esetében hasonló megoldást használhat az Apple, de sokkal kifinomultabb formában. Ugyanakkor akár a Tactus korábbi újítását is bevetheti az Apple, ahol az érintőkijelző síkjából kiemelkedő nyomás-érzékeny gombok növelik a gépelési élményt.

Azt persze feltétlenül le kell szögezni, hogy egy szabadalom bejegyzése egyáltalán nem jelenti azt, hogy később valóban termék épül köré, ha időközben kiderül, hogy vagy technikai, vagy gazdaságossági szempontból nem életképes a termék, vagy éppen azért, mert még nincs kész a felhasználói piac a fogadására.

A dupla kijelzős noteszgépek iránt egyébként egyre több gyártó érdeklődik: a Computex alkalmával számos ilyen megoldást láthattunk már. Egyebek mellett az ASUS és a Lenovo is bemutatta saját megoldásait a témában, ám arról még nem esett szó, hogy az érdekes koncepcióra támaszkodó noteszgépek pontosan mikor kerülhetnek a boltok polcaira. Egyébként azt is érdemes kiemelni, hogy a két említett gyártó termékei a jelek szerint azonos képességű kijelzőket kaptak, így mind az alsó, mind pedig a felső kijelző használható tartalomfogyasztásra és tartalomkészítésre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap