Érdekes lépésre szánta el magát a Qualcomm: Megjelent a Snapdragon 870 5G

A chipdizájner továbbfejlesztette a tavalyi SD865+ lapkát, így született meg az újdonság, ilyenre korábban nem volt példa.

Érdekes lépésre szánta el magát a Qualcomm: Megjelent a Snapdragon 870 5G

A Qualcomm minden évben egyetlen felsőkategóriás rendszerchipet szokott kínálni, és így van ez a legtöbb chipdizájner esetében. Most viszont szakított a vállalat ezzel a hagyománnyal, ugyanis bejelentette a Snapdragon 870 5G mobilplatformot. Ez a lapka nem teljesen új alapot használ, de nem is a Snapdragon 888 lassításával jött létre, hanem a Snapdragon 865+ utódjának tekinthető.

Ezzel az újdonsággal lényegében a Qualcomm már a Snapdragon 888 mobilplatformot meghagyhatja majd a prémium mobilok számára, és a versenyképesebb árazásban gondolkodó konstrukciók számára pedig ott lesz a Snapdragon 870, ami maradt a 7 nm-es gyártási eljáráson – valószínűleg a TSMC-nél.

Galéria megnyitása

A lapka felépítése teljesen megegyezik a Snapdragon 865+-szal, néhány szaklap éppen ezért esetenként 865++-nak „csúfolja”. Viszont az órajelek változtak valamelyest. A Kryo 585 névre keresztelt processzormagok (Cortex-A77 és A55) maradtak hármas osztásban, és az egymagában található, csúcstempóért felelős feldolgozó már 3,2 GHz-es frekvencia elérésére képes. Az nem derült ki egyelőre, hogy a többi magnál miként alakulnak az órajelek, talán ezeket nem gyorsítja tovább a Qualcomm, hogy a hatékonyság rovására ne menjen a nagyobb tempó. Az SD865+ esetében a középső klaszter három maggal 2,42 GHz-en üzemelt, az alsó kvartett pedig 1,8 GHz elérésére volt képes.

Mobilokba szánt rendszerchip soha nem üzemelt még ilyen magas frekvencián.

A grafikus feldolgozó szerepében maradt a korábban is alkalmazott Adreno 650 integrált GPU. A Qualcomm arról nem beszélt, hogy ennél történt volna bármilyen szinten változás, szóval meglehet, hogy ez maradt a Snapdragon 865+ teljesítményszintjén 650 MHz-es órajellel (az SD865-ben még ugyanez 587 MHz-es volt). Az viszont egészen biztos, hogy semmilyen körülmények között nem fog ez elfogyni okostelefonok keretében, és minden szükséges API-t támogat.

A Snapdragon 870 megkapta a Hexagon 698 DSP komponenst a Tensor gyorsítóval és más megoldásokkal együtt. Magától értetődő, hogy támogatja az újdonság az AI Engine technológiát, ami kiváló lehetőségeket biztosít, és van is itt mit kihasználni, ugyanis a lapka számítási kapacitása eléri a 15 TOPS értéket. Azt már csak mellékesen tette hozzá a Quaclomm, hogy közben még kiemelkedően hatékony is.

Galéria megnyitása

A képernyőfelbontás 1440p szintig támogatott magas, akár 144 Hz-es opcióval együtt, de viszont az emelt képfrissítési frekvenciára nincs szükség, akkor a 2160p alkalmazása is megoldható lenne. Lehetővé teszi a HDR10+ megjelenítők használatát is a Snapdragon 870, szóval nem érheti szó a ház elején ilyen téren.

A Spectra 480 ISP került ebbe a mobilplatformba, ami ugyancsak ismerős már korábbról. A Qualcomm itt 200 megapixeles kamerának a felhasználására is lehetőséget biztosít a partnereinek – amivel talán már fognak is élni néhányan, de ez még a jövő zenéje. Képes több kamerát szinkronban kezelni a lapka. Videózáskor akár a 8K Ultra HD minőség is elérhető a Snapdragon 870-nel, miközben 4K Ultra HD mellett pedig már a 120 FPS is támogatott. Továbbá megoldható a HDR videózás akár a HDR10+ vagy a Dolby Vision keretében is, tehát a jelenetek között változhat a dinamikatartomány.

Bár a lapka nevében szerepel az 5G jelző, nem egy integrált modemes mobilplatform ez továbbra sem. A Qualcomm maradt a felsőkategóriában a Snapdragon X55 modem alkalmazása mellett, ami természetesen remek támogatásról gondoskodik, és képes jól kihasználni a mmWave frekvenciatartományt is a Sub-6 mellett, és persze az NSA, valamint az SA környezetben is helytáll, ha arra van szükség. A maximális letöltési sebesség elérheti akár a 7,5 Gbps-ot is mmWave mellett. A Snapdragon 870 emellett pedig továbbviszi az ugyancsak villámgyors integrált 4G LTE modemet is.

A FastConnect 6800 kapcsolati alrendszert támogatja a termék, ennek megfelelően van Wi-Fi 6 szupport, melyet kihasználva akár 1,77 GHz-es tempó érhető el, a Bluetooth modul pedig 5.2 „szabványnak” felel meg, és biztosított mellette az aptX Voice, valamint az aptX Adaptive kiterjesztés is. A FastConnect 6900-ből ismerős Wi-Fi 6E viszont hiányzik, miközben ez az SD865+-nál megvolt.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 870 5G valószínűleg a MediaTek hatására jöhetett létre, szükség szülte. A MediaTek készül a Dimensity 1200 leleplezésére, ami egy olyan lapka lesz, mely teljesítményben esetenként túl is mutat a Snapdragon 865 mobilplatformon, és az előállítási költsége sem magas. Éppen ezért egy elképesztően jó opció letett volna a költséghatékony okostelefonok számára az idei felsőkategóriás kínálat peremén.

Az SD888 nem fegyver a Qualcommnál a MediaTek Dimensity 1200 ellen, mert egy lényegesen drágább konstrukció, miközben persze erősebb is. A költséghatékonyabb gépekbe a Dimensity 1200 úgy talált volna utat a Snapdragon 870 5G nélkül, hogy nincs is közvetlen riválisa a piacon. Viszont ezt idejében felismerte a Qualcomm, és gyorsan lépett, még ha ezzel kicsit fel is borította az eddig megszokott termékkínálatát.

A Qualcomm Snapdragon 870 5G mobilplatform hamarosan kész termékekben is felbukkan majd. És az eddigi ismereteink szerint olyan márkák szerződtek eddig a felhasználására, mint a Motorola, a Xiaomi, az Oppo, az iQOO, és ami nagyon érdekes, hogy a OnePlus neve is szerepel a sorban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap