Ennyibe kerülhet az iPhone XS Max előállítása

A csúcsmodell drágább lett, mint a tavalyi zászlóshajó, de továbbra is jól jár az Apple.

Ennyibe kerülhet az iPhone XS Max előállítása

Az Apple idén minden korábbinál magasabb árat szabott az okostelefonjai számára, és ahogy az egy friss elemzésből kiderült, igazából az előállítás is többe van, mint a tavalyi iPhone X esetében volt. De vajon mennyibe kerülhet legyártani és tesztelni egy példányát az Apple újdonságának?

A komponensek árából kalkulálva az iPhone XS Max A1921 modellje 256 GB-os kapacitással 443 dolláros összeget kóstálhat, míg az iPhone X ugyanígy 256 GB-tal szerelve 395,44 dollárba kerülhetett. Az ajánlott fogyasztói árban pedig 100 dolláros differencia van, hiszen az előbbi 1250 dollárba kerül, mag az utóbbi 1150 dollárt kóstált. A nagyobb kijelzős okostelefon főleg a méretbeli különbségekből adódóan lett drágább, de érdemes részletesen is szemügyre venni, hogy pontosan mely alkatrészek miatt kúszott fentebb a szerkezet ára nagyjából 12 százalékkal.

Galéria megnyitása
Belülről így fest az iPhone XS Max

A rendszerchip és a modem egy kalap alá van véve a számításban. Az Apple A12 Bionic mellé idén már minden esetben Intel modem került, éppen ezért egy olyan iPhone X-zel lett összevetve az iPhone XS Max, amiben szintén Intel modem található. Ez a kombó tavaly 66,22 dollárba került, idén viszont már 72 dolláros költséggel kell számolnia a vállalatnak. Nagyobb lett az akkumulátor, ami szintén dráguláshoz vezetett, 6,46 dollárról kb. 9 dollárra nőtt a telep ára. A kamerák és a kapcsolati egységek, valamint az egyéb szenzorok nagyjából ugyanannyiba kerülnek most is, mint az iPhone X-nél. A kijelző viszont drágult, ami persze nem meglepő, ugyanis itt már egy 6,5 colos panel feszül az előlapon a korábbi 5,8 hüvelykes „helyén”. 77,27 dollár helyett 80,5 dollárba kerül ez az elem. Az antennák és adóvevők szintjén nem történt számottevő változás a generációváltással.

Aminek a költsége elég látványosan megugrott, és nem a fizikai mérettel kapcsolatos dolog, az a memória, ez ugyanis 45,35-ről 64,5 dollárra emelkedett. Ez részben betudható az általános drágulásnak, de inkább annak a számlájára írható, hogy az iPhone X-zel szemben az iPhone XS Max már nem 3, hanem 4 GB-nyi memóriával lett felvértezve a 256 GB-os adattároló mellett. Az összeállítás szerint az egyéb elektronikai komponensek is többe kerülnek egy kicsit, ezekre 32,51 helyett 35 dollárt kell költenie az Apple-nek. És, ami még elég sokkal megtolja a kiadásokat az előállítás során, az a külső burkolatnak az anyagköltsége. A rozsdamentes acélból és kiemelt strapabírású üvegből értelemszerűen több kell ennél az okostelefonnál, mint az iPhone X-nél. A ház és az egyéb mechanikus elemek összesen kb. 58 dollárba kerülhetnek most, míg a jubileumi okostelefonnál csak 45,71 dollárt kellett ezekre szánni. A csomagolás, az összeszerelés és a tesztelés jóformán ugyanannyit vesz ki az Apple zsebéből, mint korábban (24,5 dollár).

Galéria megnyitása

Természetesen ebben a 443 dolláros összegben nincsenek benne az olyan költségek, mint például a kutatás és fejlesztés, vagy mondjuk a marketing, ami az Apple szintjén bizony tetemes összegeket visz el. Szóval összességében ennél azért több a teljes költsége a vállalatnak, de az tény, hogy nagyobb mértékben emelte az árat, mint az indokolt lenne. Különösen az extra tárkapacitás az, ami jól hoz az Apple-nek. Egy másik forrás számításai szerint ugyanis a 64 GB-os modell helyett az 512 GB-os gépet választókon 218 extra dollárt nyer a cég, a 256 gigás és az 512 GB-os gépek között pedig 134 dollárral nagyobb a cég nyeresége (de hozzá kell tegyük, hogy nincs új a Nap alatt, minden generációnál a nagyobb tárhelyes variánsok hoztak több profitot).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap