Elrajtoltak a mobil Richland APU egységek

A korábbi pletykák helytállóak voltak: ma végre tényleg elrajtolt néhány Richland APU egység, igaz, ezek között egyelőre csak négy mobil megoldást találunk, amelyek a noteszgépek piacán szállnak harcba.

Elrajtoltak a mobil Richland APU egységek

Van is változás, meg nincs is

A mobil Trinity APU egységek helyére érkező mobil Richland APU egységek alapjaikat tekintve nem változtak: ugyanarra a 32 nm-es csíkszélességgel készülő szilícium lapkára alapoznak, mint amit a Trinity APU egységek esetében már megismerhettünk. Ennek értelmében felépítés tekintetében sincs különösebb változás: a processzormagok most is a már megszokott modulos felépítést alkalmazzák és a Piledriver architektúra köré épülnek. Processzor órajel tekintetében 200-300 MHz-es növekedést figyelhetünk meg, ami hoz némi sebességnövekedést a konyhára, de emellett hatékonyabban üzemelő Turbo Boost szolgáltatást is kapunk, ami összességében szintén biztosít némi teljesítménynövekedést. Utóbbiról egy picivel később részletesebben is írunk.

Balra a Trinity APU, jobbra pedig a Richland APU lapkája

Mielőtt azonban kitérnénk a feltuningolt Turbo Boost-ra, nézzük meg, milyen iGPU kapott helyet a Richland APU egységekben. Alapjában véve itt sincs semmi architekturális, illetve fizikai változás: megmaradt a korábbi iGPU a maga 384 stream processzorával, amelyek a Radeon HD 6900-as sorozatból ismert architektúrára támaszkodnak. Természetesen L2 szinten sem történ semmi változás. Órajelek tekintetében már kapunk némi extrát: a növekmény modelltől függően 53 és 65 MHz között helyezkedik el.

A mobil Richland APU egységet tulajdonságai. A táblázat nagyítható! Forrás: TheTechReport
A mobil Richland APU egységet tulajdonságai. A táblázat nagyítható! Forrás: TheTechReport

A zászlóshajó szerepét betöltő A10-5750M esetében további változás is van: a korábban megszokottal ellentétben a DDR3-1600 MHz-es kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatás helyett már DDR3-1866 MHz-es memóriatámogatás áll rendelkezésre, ami a magasabb memória-sávszélesség miatt összességében teljesítménynövekedést hoz mind CPU, mind pedig iGPU fronton - utóbbi területen minden bizonnyal érezhetőbb lesz a gyorsulás. A többi mobil Richland APU egységnél megmaradt a DDR3-1600 MHz-es memóriatámogatás, legalábbis a fennmaradó 3 darab 35 wattos példánynál ez a helyzet. Maga az iGPU az órajel-emelésből fakadó gyorsulás miatt már a Radeon HD 8000-es sorozatot erősíti, és természetesen Dual Graphics támogatást is kínál, amit a megfelelő Radeon HD 8000-es sorozatú mobil videokártyákkal lehet kihasználni.

Energia- és teljesítmény-menedzsment terén szerencsére sok az újítás

Most pedig nézzük, milyen változások vannak energiamenedzsment és Turbo Boost tekintetében. Energiamenedzsment terén a Trinity APU egységekhez képest komoly az előrelépés. Mindkét APU család tagjai ugyanazt a 32-bites mikrokontrollert használják a fogyasztásállapotok menedzseléséhez, ám a Richland APU egység esetében már használható a lapkára épített hőmérsékletszenzor-hálózat is - a Trinity esetében ez a lehetőség még nem élt, pedig a szenzorok már a lapkán voltak. A Richland APU egységeknél az említett szenzorok a Hybrid Power Boost energiamenedzsment-funkció alapjául szolgálnak.

Az AMD a Richland APU egységek esetében a szenzorok adatait felhasználva új, intelligensebb algoritmusokkal biztosítja az energiamenedzsmentet, így a processzormagok és az iGPU teljesítménye kiegyensúlyozottabb lehet. A Trinity esetében a rendszer annak a komponensnek az órajelét emelte meg, amelyiknek nagyobb teljesítményre volt szüksége, a Richland APU esetében azonban kifinomultabb, intelligensebb algoritmus áll rendelkezésre, ami jóval hatékonyabb elődjénél.

Amikor a Richland APU egység processzormagjai, vagy iGPU-ja extra órajelet és feszültséget kér, az Intelligent Boost algoritmus előbb ellenőrzi, hogy az adott komponens tényleg akadályozza-e a rendszert abban, hogy nagyobb teljesítményt érjen el - azaz az algoritmus elbírálja a kérést, majd a vizsgálat eredményének megfelelően vagy biztosítja az órajel- és feszültségemelést, vagy elutasítja a kérést. Utóbbi esetben energia megtakarítására nyílik lehetőség, hiszen nem történik felesleges órajel- és feszültségemelés.

A rendszer emellett a korábbinál több terhelés profilt alkalmaz, így az energiamenedzsment hatékonyabban üzemel, mind a Trinity esetében. Az AMD a chip feszültség- és órajel görbéjén a korábbinál több pontot jelölt ki, így sokkal finomabban módosíthatóak az egyes értékek, ami az adott terhelésforma esetében lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb órajel- és feszültségértékek kerüljenek beállításra. További jó hír, hogy az új APU egységek mobil kiadásainál a TDP konfigurálására is van mód, ami új lehetőségeket biztosít az egyedi igényeket támasztó notebook gyártók számára.

Előnyök fogyasztás és teljesítmény tekintetében

A fentiek után ideje, hogy számszerűsítsük a fejlettebb energiamenedzsmentből származó előnyöket. Az AMD állítása szerint a Richland APU egységek 17%-kal kevesebbet fogyasztanak üresjáratban, mint a Trinity APU egységek. 720p-s videó lejátszásakor az előny már 38%-os - természetesen a Richland APU egységek javára. Nem hangzik rosszul. Általános használat mellett - mondjuk webböngészés alkalmával - összehasonlítható a régi és új APU egységek fogyasztása, azaz itt komolyabb változást kár keresni. Maga az összehasonlítás egyébként az A10-4600M és az A10-5750M modellel, azaz a két zászlóshajóval történt.

Teljesítmény tekintetében az AMD korábban azt állította, hogy processzormagok szintjén 10-20% közötti, iGPU szintjén pedig 40% körüli teljesítménynövekedést várhatunk a Richland APU egységektől. Azóta kiderült, hogy ezek az értékek csak az ultra-alacsony feszültséggel üzemelő mobil modelleknél érvényesek, ahogy viszont haladunk feljebb és feljebb a képzeletbeli fogyasztás-ranglétrán, az előnyök egyre minimálisabbak. Asztali fronton éppen ezért jelentősebb teljesítménynövekedésre nem érdemes számítani.

A fenti táblázatban szereplő mobil Richland APU egységek szállítása már január óta folyik, így a termékekkel felvértezett első noteszgépek megjelenésére már nem kell sokat várni.

Kapunk néhány hasznos szoftvert is

A fenti változások mellett szoftver terén is van némi érdekesség. Az AMD az új APU egységek mellé néhány hasznos alkalmazást is mellékel, amelyek korábbi hírünkből már ismerősek lehetnek.

Az egyik a Gesture Control, ami GPU gyorsítást használ a kézmozdulat-alapú alkalmazásvezérlés biztosításához. A megoldás segítségével hadonászással irányíthatjuk a webböngésző, médialejátszó és egyéb alkalmazásokat. A technológia sajnos nem háromdimenziós kamerára, hanem egyszerű kommersz webkamerára alapoz, ami precizitás szempontjából nem túl jó hír.

Ezen kívül megkapjuk a Face Login alkalmazást is, ami arcfelismerésen alapuló bejelentkezést biztosít - ezt akár a különböző weboldalakra történő belépéskor, akár a Windows-ba való bejelentkezéskor használhatjuk.

Akcióban az új technológiák

A vállalat ezzel együtt a Screen Mirror eljárást is a felhasználók rendelkezésére bocsájtja. Ezzel a szoftverrel különböző tartalmakat streamelhetünk a DLNA támogatással ellátott eszközökre, méghozzá alacsony késleltetés mellett.

A csomagban néhány egyéb hasznos alkalmazás is jelen van. A Quick Stream a hatékony sávszélesség-priorizálásért, a Steady Video a képremegés kiküszöböléséért, a Perfect Picture HD pedig a dinamikus képmanipulációért felel.

Jön a többi Richland APU egység is

Hogy mikor jön a többi friss APU egység? a 25 wattos és 17 wattos modellek még az idei év első felében megjelenhetnek. Az asztali számítógépekbe szánt, Socket FM2-es tokozással érkező példányok várható megjelenésével kapcsolatban egyelőre nincs információ, az viszont már biztos, hogy a termékek BIOS frissítés után alkalmazhatóak lesznek a forgalomban lévő Socket FM2-es alaplapokkal.

Aztán az idei év vége felé megérkeznek a Kaveri APU egységek is, amelyek már 28 nm-es csíkszélességgel készülnek, Steamroller architektúrára alapozó processzormagokat használnak, és új, GCN alapú integrált videó vezérlőt kapnak. A mobil példányok a pletykák szerint GDDR5-ös fedélzeti memóriával érkeznek, ami több szempontból is jó hír.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward