Először láttak tengeri madarat eszközt használni

Az Atlanti-óceán északi szigetein élő lundák botokkal vakarják magukat.

Először láttak tengeri madarat eszközt használni

Az utóbbi évtizedek kutatásai rengeteg bizonyítékot halmoztak fel arra vonatkozóan, hogy egyes madárfajok kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek. Az új-kaledón varjak képesek céljaiknak megfelelő eszközöket formálni a rendelkezésükre álló nyersanyagokból, a kakaduk ritmusra táncolnak, a cinkék pedig egyszerre akár több ezer olyan rejtekhelyet is képesek észben tartani, ahová korábban táplálékot dugtak el.

Azzal kapcsolatban azonban továbbra is rengeteg a kérdés, hogy a sokáig sajátosan emberi, vagy legfeljebb főemlős sajátosságnak tartott eszközhasználat a vadon élő madarak esetében milyen körülmények között alakul ki és valósul meg, és miért. A kutatók nemrégiben újabb fajt adhattak hozzá az ismert eszközhasználók sorához: a lundák (Fratercula arctica) ráadásul az első tengeri faj ebben az illusztris társaságban.

Ahogy az eredményekről beszámoló PNAS-tanulmányban a szerzők írják, úgy tűnik, hogy a tengeri madarak kognitív képességeit eddig nagyon alábecsülte a tudomány. Eddig ugyanis a madarak körében csak papagájokat láttak a kutatók botokkal vakarózni, akik pedig professzionális eszközhasználóknak és problémamegoldóknak minősülnek.

A kutatók mozgásra aktiválódó kamerákat használtak a lundák viselkedésének rögzítésére két észak-atlanti szigeten, a Wales közelében található Skomer szigetén és az Izlandhoz tartozó Grímsey-en. A felvételek elemzésekor derült ki, hogy a kamerák két esetben is eszközhasználatot rögzítettek: az egyik madár a hátát vakargatta másodperceken keresztül egy csőrébe fogott bottal, míg egy másik egyed a mellkasát vakarta meg hasonló módon.

A kutatók kizárták annak lehetőségét, hogy az eszközhasználat véletlen volt, és csak azért került rá sor, mert a madár éppen akkor kezdett viszketni, amikor egy bot volt a csőrében. A lundák ugyanis alapvetően nem nagyon gyűjtenek botokat, hiszen fészkeiket puha alapanyagokból, tollakból és fűből építik. A hátát vakargató madarat ráadásul a tengeren, a fészektől távol filmezték le.

Bár az eszközhasználat legjobb tudomásunk szerint nem túlságosan elterjedt az állatvilágban, változatos állatcsoportokban figyeltek meg ilyen viselkedéseket. A nem emberi fajok elsősorban a táplálék megszerzése során, illetve „testápolásra” használják a különféle eszközöket. A tudósok a botokkal való vakarózást eddig papagájok, elefántok és főemlős fajok körében figyelték meg. Ezen túl számos olyan madárfaj létezik, amelyek hangyákat dörgölnek a tollaikba, valószínűleg azért, hogy a hangyasav révén távol tartsák maguktól a parazitákat és a vérszívó rovarokat. A lundák esetében a kutatók úgy sejtik, hogy a madarak talán kullancsok eltávolítására használják a botokat, de ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra lesz szükség.

Galéria megnyitása

Az életük javát a tengeren töltő madarak kapcsán az eszközhasználat eddig teljesen ismeretlen volt a szakértők előtt, akik úgy gondolták, hogy mivel a tenger bőséges táplálékot biztosít a jól úszó fajoknak, ezeknek nincs szükségük más segédeszközökre. Persze az is elképzelhető, hogy az eszközhasználat a tengeri madarak között is legalább olyan elterjedt, mint a szárazföldi madaraknál, csak éppen az előbbiek megfigyelése még nehezebb, hiszen vagy a tengeren, vagy nehezen megközelíthető szigeteken tartózkodnak.

Az a tény, hogy két, egymástól távol élő lundakolónia tagjai közt is sikerült megfigyelni az eszközhasználatot, azt sugallja, hogy a madarak intelligensebbek lehetnek az eddig sejtettnél. Amit az is alátámaszthat, hogy a lundák a sirályok nem túl távoli rokonai, és utóbbiak körében többször megfigyelték, hogy egyes egyedek csalit használnak a halfogás során, például kenyérdarabokat dobálnak a vízbe.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap