Először jelenítették meg egyben egy egér agyát és gerincét

Az eredmény egy újfajta módszernek köszönhető, amellyel kiválasztott sejteken kívül a szervezet minden más szövete átlátszóvá tehető.

Először jelenítették meg egyben egy egér agyát és gerincét

Teljesen átlátszóvá tették egy egér testét a müncheni Lajos Miksa Egyetem kutatói, hogy jobban tudják tanulmányozni annak idegrendszerét. Bár más módszerek is léteznek a szövetek áttetszővé tételére, Ali Ertürk és társai technikája egyedi abban, hogy össze is zsugorítja a vizsgálatra szánt tetemet, ami így teljes egészében tanulmányozható a mikroszkóp alatt. Ennek révén pedig lehetségessé vált, hogy a szakértők minden egyes idegi kapcsolódást megjelenítsenek az egér feje tetejétől a lábujjaiig, ami eddig senkinek sem sikerült.

„Egyben jelenítettük az egér teljes központi idegrendszerét, így a felvételen külön-külön vizsgálhatók azok a több centiméteres sejtek is, amelyek az agyból a gerincvelő végéig futnak” – mondja Ertürk. A metódus lényege, hogy egy oldattal három-négy nap alatt kimossák a halott állat testéből a vizet és zsír nagy részét is, így a hátramaradó szövetek nagy része átlátszóvá válik. A kivételt azok a sejtek jelentik, amelyek az egéren korábban végrehajtott génmódosítások eredményeként egy zölden világító fehérjét termelnek. Ezek jelen esetben a rágcsáló idegsejtjei voltak, de a technika révén más szövetek is vizsgálhatók.

A csapat tagjai egy lézerszkenner segítségével képeket készítettek az egérről, majd létrehozták a tetem központi idegrendszerének három dimenziós modelljét, amelyen ilyen módon minden idegi kapcsolódást egyesével tudtak vizsgálni. Ertürk és kollégái kutatásuk során azt tanulmányozzák, hogy a traumatikus agyi sérülések hogyan hatnak a központi idegrendszerre.

A csapat már patkányokra is adaptálta a módszert, és kutatók elmondása szerint a technikával ennél nagyobb állatok, és rövidesen talán egy egész emberi agy is leképezhető lehet. Agyunk boncolás nélküli, ennyire mélyreható vizsgálata pedig óriási lehetőséget jelentene arra, hogy a kutatók tanulmányozni tudják és megértsék az idegsejtek alkotta összetett hálózat felépítését és működését. A kutatók reményei szerint az épp és a beteg (Alzheimer-kóros, szklerózis multiplexes vagy skizofrén) agyak ilyen módon való összehasonlításával végre megérthetővé válhat, hogy ezek az állapotok pontosan mit változtatnak meg az idegrendszerben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward