Először azonosítottak rákot egy dinoszaurusz maradványain

A kréta időszakban élt Centrosaurus a vizsgálatok alapján súlyos csontrákban szenvedett, amely valószínűleg teste más részeire is kiterjedt halála előtt.

Először azonosítottak rákot egy dinoszaurusz maradványain

A 76 millió éves szárkapocscsont 1989-ben Kanadában került elő. A négy lábon járó, szarvas dinoszauruszhoz tartozó csontról rögtön látszott, hogy súlyosan deformálódott, a szakértők azonban először azt hitték, hogy furcsa alakja egy rosszul gyógyult törés eredménye lehet. A fosszília 2017-ben került újra a kutatók érdeklődésének középpontjába, amikor David Evans, a Torontói Egyetem paleontológusa kollégáival vizsgálni kezdte a múzeumi gyűjteményt, amelynek a kérdéses lábszárcsont is része volt.

Evans kollégája, Mark Crowther, a McMaster Egyetem kutatója már korábban is nagyon valószínűnek tartotta, hogy a daganatos betegségek a dinoszauruszokat sem kímélték, mostanáig azonban nem került elő olyan lelet, amely meggyőzően igazolta volna ezt a feltevést. Ennek érdekében nekiláttak átvizsgálni néhány nagy múzeum leletgyűjteményét, és így találtak rá újra a szárkapocscsontra, amelynek feltételezett törésnyomát szokatlannak látták, ezért úgy döntöttek, hogy közelebbről is megvizsgálják azt.

A több intézmény kutatóinak részvételével zajló, multidiszciplináris vizsgálat eredményeként kiderült, hogy csont egy Centrosaurus apertushoz tartozott. Az 5,5 méter hosszú állat kinézetre leginkább a Triceratopsokra hasonlított, és az orrán egy nagy, nyakfodrán pedig négy kisebb szarvat viselt. A lelet alapján az állat súlyos oszteoszarkómában, egy csontot érintő daganatos betegségben szenvedett.

Galéria megnyitása

A kutatók ezt úgy diagnosztizálták, mintha egy emberi beteget vizsgálnának. CT-felvételeket készítettek a csontról, illetve az abból vett mintákat mikroszkóppal tanulmányozták, végül digitális 3D-s modellezéssel rekonstruálták a betegség terjedését a csont mentén. A diagnózis igazolása érdekében a csontot egy egészséges Centrosaurus apertus szárkapocscsontjával is összevetették, így megerősítettnek tekinthető a daganatos betegség ténye.

Ami a dinoszauruszok körében előforduló tumorokat illeti, mivel a legtöbb daganat a lágyszöveteket érinti, ahogy Evans mondja, nem csoda, hogy eddig nem találták nyomát a ráknak a fosszíliák között. Ezért is különösen figyelemre méltó, hogy a jóval ritkább, csontot érintő daganatok egy példányát sikerült ennyi év távlatából azonosítani. Ahogy a szakértő mondja, egészen lenyűgöző, hogy bár a dinoszauruszok többsége óriásinak és legyőzhetetlennek tűnik a csontok alapján, a jelek szerint nagyon hasonló betegségekben szenvedtek, mint mi magunk.

Ami az ősi tumort illeti, annak mérete elérte egy nagyobb almáét, és mivel a csont közepén alakult ki, súlyosan deformálta azt. A szárkapocscsont felső vége hiányzik is, lehetséges, hogy azért, mert a csont még az állat életében eltört a rákos betegség következtében. Az oszteoszarkóma jelei a sejtek szintjén is nyilvánvalóak a leleten. A mikroszkópos vizsgálatok azt is feltárták, hogy a tumor a csontkérgen is átszűrődött, ami valószínűvé teszi, hogy a betegség a test más részeire is átterjedt.

Galéria megnyitása

A kutatók szerint a betegség nagyon előrehaladott lehetett: a csont deformáltsága eleve korlátozhatta az állatot a mozgásban, de nem kizárt, hogy a rák elérte a tüdőt és más szerveket is. Így a Centrosaurus erősen legyengült állapotban lehetett halála előtt. Az azonban nem valószínű, hogy a rák ölte meg: a csontot egy méretes csontlelőhelyen találták, számos hasonló tetem maradványaival együtt. Az állatot talán társaival együtt elsodorhatta egy árvíz, vagy egy nagyobb ragadozótámadásnak eshettek áldozatul.

A felfedezés nyomán a szakértők most azt tervezik, hogy más, régóta a múzeumokban porosodó csontokat is újra megvizsgálnak, hátha azokon is találnak hasonló vagy másfajta betegségnyomokat, és így tisztább képet kaphatnak arról, milyen egészségi problémákkal küzdöttek az egykor élt állatok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap