Először azonosítottak az élethez szükséges cukrokat meteoritokban

Egy nemzetközi kutatócsoport többek közt ribózt, arabinózt és xilózt talált két szénben gazdag űrsziklán.

Először azonosítottak az élethez szükséges cukrokat meteoritokban

Az NWA 801 és a Murchinson meteoritok anyagában talált molekulák közül a ribóz kiemelkedően érdekes, hiszen ez alkotja az RNS gerincét, egy variánsa pedig a DNS alapszerkezetét adja. Felfedezés újabb adalékkal járul hozzá ahhoz a teóriához, amely szerint az első, élethez szükséges szerves molekulák meteoritokkal, illetve aszteroidákkal érkezhettek a Földre.

Ahogy a kutatásban résztvevő szakértők elmondták, korábbi vizsgálatok során aminosavakat és nukleotid bázisokat is találtak meteoritok anyagában – az előbbiek a fehérjék, az utóbbiak az RNS és a DNS fontos építőanyagai. A cukrok eddig hiányoztak a képből, az új kutatás azonban elsőként szállít közvetlen bizonyítékot arra, hogy ezek is léteznek az űrben, így a meteoritokban valóban minden kulcsösszetevő jelen lehet, ami az ősi Földön az élet kialakulásához szükséges volt.

A két vizsgált meteorit kapcsán némi bizonytalanságra ad okot, hogy ezeket Földre való megérkezésük után vizsgálták meg a kutatók, így teljesen nem zárható ki, hogy utólagosan szennyeződtek a cukrokkal. Szerencsére azonban útban vannak a Föld felé két aszteroida érintetlen anyagmintái is, amelyeket a következő években megvizsgálhatnak a kutatók: a Hayabusa–2 várhatóan egy év múlva érkezik vissza a Ryugu mintáival, az OSIRIS-REx pedig 2023-ban a Bennu anyagából vett mintákkal. A meteoritok mostani elemzésének tanulságai fontos alapot adhatnak ezen minták elemzéséhez is.

Galéria megnyitása
Ribóz

A mostani vizsgálat során nagyon alacsony mennyiségben, találtak cukrokat, az NWA 801 anyagában 2,3–11 ppb, a Murchinson meteoritban 6,7–180 ppb volt a ribóz és a többi cukor szintje. Ez igen kevéske, de ha tekintetbe vesszük, hogy a Földet a formálódása utáni időszakban – a bolygópályák stabilizálódásáig – sokkal több becsapódás érte, mint mostanában, a meteoritok és az aszteroidák tetemes mennyiségű szerves molekulát szállíthattak bolygónkra.

Érdekes az is, hogy a DNS alapcukrát, a 2-dezoxiribózt nem tartalmazzák a minták. A szakértők szerint ez összehangban van azzal a teóriával, miszerint először az RNS alakult ki a Földön. A kutatócsoport a következő időszakban további meteoritok vizsgálatát tervezi, és persze kíváncsian várják a Földön kívül összeszedett mintákat, amelyek összetételükön túl azzal kapcsolatban is fontos információkkal szolgálhatnak, hogy hogyan formálódnak a szerves molekulák az űrben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap