Elkészült Androidra és iOS-re is a Cortana

A Microsoft tartotta magát a májusi ígéretéhez, befutott a konkurens platformokra is a Cortana, sőt, a Cyanogen OS integrálva fogja tartalmazni a jövőben.

Elkészült Androidra és iOS-re is a Cortana

A digitális asszisztensszolgáltatások egyre nagyobb teret nyernek, a Google számára ott a Now, az Apple Sirijét valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni, az Amazon Alexaként hivatkozik a saját megoldására, a Microsoft pedig Cortana néven indította el a segítőjét. A hírünk alanya most a Cortana lesz, ami több hónapos tesztelést követően elérhetővé vált Android és iOS rendszerű eszközök számára is.

A Cortana érkezése valószínűleg nem lepte meg azokat, akik figyelemmel kísérték a híreket, hiszen a Microsoft már jó előre jelezte az érdeklődőknek, hogy még idén el fognak készülni. A redmondiak a májusi bejelentés alkalmával beszéltek a megjelenésről, bár az végül nem következett be, hogy az Android előnyt élvezzen, ugyanis egyszerre érkezett az Apple, illetve a Google rendszerei szabott Cortana is. A Microsoft valószínűleg tényleg előbb készült el egyébként az androidos verzióval, ugyanis a bétateszt is sokkal hamarabb kezdődött az Androidon, de vélhetően egyik felet sem akarta előnyben részesíteni, hogy politikailag korrekt maradjon.

A keresztplatformos Cortana rajt egyébként nemcsak az Androidhoz és az iOS-hez köthető, hanem a Cyanogen OS-hez is, ami ugyan lényegében az Androidot jelenti, de mégis kiemelt figyelmet, támogatást kapott. A Cyanogen OS esetében alapból integrálva lesz a Cortana, és ennek a lépésnek köszönhetően a Cyanogen az első olyan egyedi ROM, ami lényegében saját hangalapú digitális asszisztenssel is rendelkezik, ami közvetlenül a fejlesztő, vagyis a Microsoft támogatását is élvezi. A Cyanogen OS esetében mélyebb integrációról lehet beszélni, ami olyan előnnyel jár például, hogy nemcsak az alkalmazás elindítását követően lehet kiadni a „Hey Cortana” parancsot, amivel a műveleteket lehet indítani, hanem gyakorlatilag bárhol a rendszerben, akárcsak a Windows Phone esetében. Továbbá extra opció még az is, hogy a rendszerbeállításokat is lehet vele módosíttatni a hangutasítások révén, amire pusztán az Android mellett szintén nincs lehetőség.

A Microsoft kiemelte, hogy Cortana közbenjárásával a felhasználók könnyedén állíthatnak be földrajzi helyre vagy adott időpontra vonatkozó emlékeztetőket, ami igazából alapvető feladat az ilyen asszisztensek esetében. A szolgáltatás segíti a felhasználót, amiben csak tudja, követi például a csomagok útját, figyeli a repülő menetrendet vagy éppen a részvényárfolyamokat, és azt is meg tudja mondani, hogy mi lett egy meccs eredménye. A telefon tulajdonosa szabadon beállíthatja az érdeklődési köreit, és ezt később a Cortana felhasználja. És akkor sem fog zavarba jönni, ha kérdések tömkelegét kapja, mindenre igyekszik majd a legjobb „tudásának” (vagy inkább keresési találatának) megfelelően válaszolni a szolgáltatás. Még nevetni is lehet vele, ha van az embernek egy kis szabadideje, mert például viccek is kérhetőek tőle.

A mobilos Cortanák összehangolhatóak a személyi számítógépen futó asszisztenssel, ami még jobb élményt nyújthat, viszont ehhez legalább a Windows 10 1511-es kiadása szükségeltetik az érintett PC-n. Ha ez megvan, akkor akár emléketetőket is lehet küldeni az egyik eszközről a másikra, ami egészen szimpatikus, és rendkívül hasznos képesség. Természetesen az értesítések is mindenhol megjelennek innentől, szóval a számítógép előtt ülve is tudni fog a felhasználó a legfrissebb eseményekről. Érdekesség pedig, hogy akár egy elmulasztott hívásra is lehet a PC-ről válaszolni – ez szöveges üzenet formájában történhet.

Mi szükségeltetik ahhoz, hogy valaki telepíteni tudja a Cortanát az androidos vagy iOS-es készülékére? A Microsoft szerencsére nem tette magasra a lécet: a telepítéshez minimum az Android 4.1.2 vagy az iOS 8 szükséges, ez azt jelenti, hogy a 2010-ben rajthoz állított Samsung Nexus S, illetve a 2011-ben bemutatott iPhone 4s is elég lehet a próbára tételéhez, szóval egészen koros mobilokra is fel lehet pakolni. Bár a fent említett megkötések valószínűleg a legtöbb felhasználónál teljesülni fognak, az érdeklődők java egyelőre még nem tudja majd használatba venni az újdonságot. Hogy miért? Nos, egész egyszerűen arról van, hogy a Microsoft egyelőre csak az Egyesült Államokban, valamint Kínában tette elérhetővé az iOS-re és Androidra készített Cortana végleges kiadását. Remélhetőleg a redmondiak nem tartják fenn sokáig ezt a regionális megkötést, és hamarosan még több érdeklődő teheti próbára az új digitális hangalapú asszisztensszolgáltatást.

Az Cortana nem igényel nagy tárhelyet, és a letöltése sem tart sokáig, hiszen mindössze 13 vagy 15 MB-os – ez rendszerfüggő. A telepítésben a Windows 10 operációs rendszer esetében segít a Microsoft Phone Companion programja, de persze a hivatalos alkalmazásboltokban is fellelhető.

Cortana | iOS - Android

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward