Elkészült a világ legnagyobb vízerőműve

Tizennyolc évnyi építkezés után július elején végre teljesen elkészült a világ legnagyobb vízerőműve, a kínai Három Szoros Vízerőmű Projekt. 

Elkészült a világ legnagyobb vízerőműve

Tizennyolc évnyi építkezés után július elején végre elkészült a világ legnagyobb vízerőműve, a kínai Three Gorges Hydro Project (TGHP), avagy a Három Szoros Vízerőmű Projekt. Az erőmű 32, egyenként 700 megawattos generátorának összteljesítménye 22,5 gigawatt. 2003 júliusában kezdték meg működésüket az első generátorok, 2012 februárjában építették be az utolsókat, amelyeket mostanra helyeztek üzembe. A sokat vitatott és kritizált projekt több mint 55 milliárd dollárnak megfelelő összegbe került, ami több mint négyszerese az eredetileg számított összegnek, és legalább 1,3 millió ember kitelepítésével járt.

A vízerőmű a Jangce azon szakaszán épült meg, ahol a folyó a Szecsuáni-medence hegyein átvágva áttör a Kínai-alföldre. A gigantikus, 181 méter magas gát mögötti tározó felülete 1084 km2, és 39,3 km3 víz tárolására képes. A vízszint emelkedése a Jangce 660 kilométeres hosszúságában érzékelhető, 824 km út és 34 km2 belterület került elöntésre.

A vízszint 2010-ben érte el a maximális szintet, azóta hetven százalékkal megemelkedett a földcsuszamlások, kőzetomlások és talajsüppedések száma a környéken, de a kitelepítéseknek köszönhetően emberéletben nem esett kár.

A Jangce vízenergiájának maximális kihasználása érdekében a folyó felsőbb szakaszaira további négy új nagygát és számtalan kisebb duzzasztó megépítését tervezik. A Jinsha, avagy Arany Homok szakaszon a Jangce 3300 kilométeres útján 5100 métert esik, ez a rész Kína összes potenciális vízerőkészletének 16 százalékát teszi ki. Kínában jelenleg 53 olyan gát áll építés alatt, melyek magassága meghaladja a 100 métert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward