Elképesztő képeket tettek közzé a Hold túlsó oldaláról

A felvételeket a kínai Chang’e–4 és a Jütu–2 készítette, amelyek pár napja 14. holdi nappalukat kezdték meg égi kísérőnkön.

Elképesztő képeket tettek közzé a Hold túlsó oldaláról

A kínai űreszközök egy éve szálltak le a Holdra, elsőként hajtva végre irányított landolást az égitest túlsó oldalán. A most közzétett felvételeken minden eddiginél nagyobb felbontásban bontakozik ki a Hold Földdel ellentétes irányba néző oldala, ahogy a Chang’e–4 landolóegység kamerája és a Jütu–2 rover panorámakamerája látja azt.

Galéria megnyitása

A kínai űreszközök 13 teljes napon vannak túl a Holdon, ahol 14 földi napig tartanak a nappalok és az éjszakák is. A napelemes duó 1–2 nappal napkelte után ébred fel a hibernált állapotból, amelyben a rendkívül hideg éjszakákat tölti, és 24 órával napnyugta előtt tér újra nyugovóra. A Chang’e–4 és a Jütu–2 máris messze túlszárnyalta a tervezői által remélt élettartamot, akik egy sikeres küldetés hosszát három hónapban határozták meg. Ráadásul a két űreszköz minden műszere zavartalanul üzemel, így ha minden jól megy, még hosszú ideig vizsgálhatják a Holdat.

A Jütu–2 küldetésének első 13 holdi napja alatt 357 métert tett meg a Kármán-kráterben, amely a Naprendszer legnagyobb ismert becsapódásnyomában, a Déli-sarki Aitken-medencében található. Utóbbit pontosan azért jelölték ki leszállóhelyül, mert itt a Hold kérge a becsapódás miatt különösen vékony, sőt: helyenként felszínen van a köpeny anyaga is, ráadásul egy furcsa gravitációs anomália is van a régióban, amelyet valószínűleg egy, a mélyben található, gigantikus fémdarab okozhat.

Galéria megnyitása

A küldetés további érdekessége, hogy a korábbi holdi missziókkal szemben a kommunikáció megoldása különleges tervezést igényelt, hiszen a Hold árnyékoló hatása miatt nem lehet közvetlenül kapcsolatba lépni a túloldalon vizsgálódó űreszközökkel. A kommunikációt ezért egy, a Holdon túli Lagrange-pontban keringő műhold, a Csüecsiao teszi lehetővé.

Amíg a Chang’e–4 és a Jütu–2 tovább teszi a dolgát a Holdon, Kína már gőzerővel készül űrprogramja következő fázisára. A tervek szerint még idén elindulhat a Chang’e–5, amely ha minden jól megy, kőzetmintákat hoz vissza a Holdról a Fölre. Hasonló mintagyűjtő küldetésre utoljára 1976-ban került sor a szovjet Luna–24 szonda jóvoltából.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap