Elképesztő fotó készült egy szomszédos csillag bolygóiról

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT nevű távcsöve közvetlen felvételt készített a 300 fényévnyire található rendszerről.

Elképesztő fotó készült egy szomszédos csillag bolygóiról

Az ESO sajtóközleménye alapján ez az első közvetlen fotó egy Naphoz hasonló csillagról, amelynek több bolygója is van. Bár a csillagászok az elmúlt évtizedekben több ezer extraszoláris planétát fedeztek fel galaxisunkban, ezeket döntően indirekt módszerekkel detektálták, és csak nagyon kevés ilyen égitestről van tényleges képi felvételünk is, mondja Matthew Kenworthy, a Leideni Egyetem kutatója, az új eredményekről beszámoló tanulmány egyik szerzője.

A kép a VLT SPHERE nevű műszerével készült, amely koronagráfjával képes kitakarni a vizsgált csillag fényét, így az annak közelében található halványabb objektumok, jelen esetben a csillagot kísérő bolygók is láthatóvá válnak. A kérdéses bolygórendszer meglehetősen fiatal, a becslések szerint mindössze 17 millió éves, ami azt jelenti, hogy szinte csak most formálódott. Összevetésként saját csillagunk, a Nap 4,6 milliárd éves.

A TYC 8998-760-1 katalógusjelű csillag két ismert bolygóval rendelkezik, amelyek mindegyike gázóriás. A planéták jelentősen távolabb keringenek a központi égitesttől, mint saját rendszerünkben a Jupiter vagy a Szaturnusz. A távolabbi bolygó 320 csillagászati egységre (a Nap és a Föld távolsága), a közelebbi 160 csillagászati egységre található csillagától, míg a Jupiter és a Szaturnusz Naptól való távolsága 5, illetve 10 csillagászati egység. A gázóriások ráadásul meglehetősen nagyok még az óriásbolygók között is. A belső égitest tömege 14-szerese a Jupiterének, amely a Naprendszer legnagyobb bolygója, a külső planéta pedig hatszor nehezebb a Jupiternél.

A következő időszakban a szakértők azt tervezik, hogy tovább vizsgálják a bolygókat. Azt remélik, hogy az égitestek alaposabb tanulmányozásával feltárhatják, hogy ezek hogyan és hol keletkezhettek. A rendszer kapcsán nagy kérdés, hogy a bolygók eredetileg közelebb formálódtak csillagukhoz, és csak később vándoroltak távolabbra, vagy eleve ilyen messze formálódtak. Mivel a rendszer viszonylag közel van hozzánk, a következő években az egyre jobb műszerek révén remélhetőleg sok újabb érdekesség derülhet ki tagjairól.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap