Shop menü

ELINDULHAT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN A TIKTOK BETILTÁSA

Nagyon úgy fest, hogy az eddigi sárdobálás helyett a tettek mezejére léphetnek az USA-ban. Megszavazták az első állami tiltást.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elindulhat az Egyesült Államokban a TikTok betiltása

Az Egyesült Államokban már hónapok, sőt, évek óta nagyon forró a talaj a TikTok lába alatt, és nagyon úgy fest, hogy a platform nem fog egyszerűen szabadulni a törvényhozók karmai közül. Állami szinten jön az első betiltás, bár jelenleg azért még nem tartunk ott, hogy az intézkedés érvénybe lépett volna.

Montanában a kormányzati tagok szavazást tartottak arról, hogy mi legyen a TikTok sorsa, és egyértelműan az jött ki, hogy a platformnak mennie kell. A törvényhozók 54-43 arányban szavazták meg azt, hogy a platform ellen fel kell lépni. Ezt követően a törvénytervezetet megküldték Montana állam kormányzójának, Greg Gianforte-nak, aki az aláírásával emelheti a jogerőre a döntést. Ha a kormányzó is áldását adja a törvényi szinten bevezetésre kerülő tiltásra, akkor tényleg megindulhat a TikTok szankcionálása.

Galéria megnyitása

Egyelőre még nem tartunk ott, hogy a montanai lakosság körében illegális lenne a TikTok használata, de a szavazással megtörtént az egyik legfontosabb lépés ebbe az irányba. A kormányzó aláírását követően 2024 januárjában lépne életbe a határozat. Azonban még nagyon hosszú az út addig, hogy ez ténylegesen bekövetkezzen.

Sokszor megesik, hogy a közösségi média szereplőit nem nevezik meg konkrétan, hanem a tevékenységi körüket körülírva igyekeznek tiltásokat érvénybe léptetni, de itt most a TikTok ellen irányuló döntésekről beszélhetünk. A tervek szerint napi 10 ezer dolláros büntetést lehetne kiszabni azokra, akik nem veszik figyelembe a törvényt, és a piacterekről nem tüntetik el a TikTokot a kormányzati tagok elképzelése szerint.

Arról egyáltalán nem esett szó, hogy az embereket büntetnék „tiltott TikTokozás” okán.

A kormányzó szóvivője azt nyilatkozta, hogy minden törvényjavaslatot alaposan megfontol Greg Gianforte. Azt nem tudni, hogy mi következik most, de azt látni kell, hogy a montanai kormányzó eddig nem bánt kesztyűs kézzel a TikTokkal. Korábban minden állami intézményből száműzte a platformot biztonsági aggályokra hivatkozva, mostanra pedig a helyi egyetemmel is felvette a kapcsolatot, és arra kérte az illetékeseket, hogy járjanak el hasonlóan.

A TikToknál továbbra is bíznak abban, hogy nem fogják szankcionálni a szolgáltatást. A vállalat szóvivője, Brooke Oberwetter azt nyilatkozta, hogy a döntést ugyan elfogadják, de véleményük szerint az nem kellő megfontoltsággal és megalapozottsággal született meg. Harcolni fognak az ellen, hogy ténylegesen intézkedjenek állami szinten a TikTok ellen, ami véleményük szerint nem is lesz túlzottan nehéz feladat, mert úgy látják, hogy szavazás ide vagy oda, nem igazán van meg annak a módja, hogy a gyakorlatban a tiltást miként kellene kivitelezni.

Galéria megnyitása

„A törvényjavaslat bajnokai elismerték, hogy nincs valós tervük az amerikai hangok cenzúrázására irányuló kísérlet végrehajtására, és hogy a törvényjavaslat alkotmányosságáról a bíróságok fognak dönteni” – nyilatkozta Brooke Oberwetter. A TikTok egyebek mellett arra hivatkozik, hogy a platform betiltása sokaknak a megélhetését fenyegetné az államban, ami pedig alkotmányellenes. A TikTokon sokáig egyébként nem igazán volt bevételszerzési lehetőség, de mostanra az influenszerek már jól keresnek a szolgáltatás keretei között, és részben ezt lovagolnák meg a jelek szerint.

A TikTok ellen számtalan vizsgálat van folyamatban, nemcsak azért, mert biztonsági félelmeket vet fel, hogy az adatokhoz Kína hozzáférést szerezhet, hanem azért is, mert sok esetben káros lehet a felhasználókra nézve. Az Egyesült Államokban a mostani a legkomolyabb lépés a betiltást felé vezető úton, és meglehet, hogy több állam fogja követni Montana példáját.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére