Shop menü

ELHUNYT GORDON E. MOORE, AZ INTEL TÁRSALAPÍTÓJA, AKINEK A NEVÉHEZ A MOORE-TÖRVÉNY IS FŰZŐDIK

A vegyész szakember összesen 38 esztendeig dolgozott az Intel kötelékében, illetve több fontos kitüntetést is kapott.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elhunyt Gordon E. Moore, az Intel társalapítója, akinek a nevéhez a Moore-törvény is fűződik

Az Intel nemrégiben számolt be egy rendkívül szomorú hírről: Gordon E. Moore, az Intel társalapítója 2023. március 24-én, 94 éves korában elhunyt. A vegyész szakember meghatározó szerepet töltött be az Intel létrejöttében, ugyanis jóbarátjával, a fizikus Robert Noyce-szal alapította meg az NM Electronics névre keresztelt vállalatot 1968. július 18-án, amit aztán a hónap végén átneveztek, így jött lére az Intel, méghozzá az Integrated Electronics szavakból.

Gordon Moore-hoz egy általa tett megállapítás alapján egy törvény is tartozik, ami a Moore-törvény nevet viseli, amelynek lényege az, hogy az integrált áramkörökben lévő tranzisztorok száma nagyjából másfél évente duplázódik, legalábbis sok forrás így említette a megfigyelést, ám Gordon E. Moore később többször is azt nyilatkozta, eredetileg két évről beszélt, nem másfélről. Eredetileg egyébként azt állította még a hatvanas évek folyamán, hogy a jellemzően a legolcsóbb komponens komplexsége nagyjából évente növekszik duplájára, majd ezt a megállapítást két évre módosította a hetvenes évek közepén, mégis sokszor 18 hónapot emlegetnek a Moore-törvény kapcsán, ami egy félremagyarázás miatt terjedt el. Igazából ő maga nem tekintett erre törvényként, ám Carver Mead ráaggatta a „törvény” jelzőt, így a megállapítás nagyobb figyelmet kapott, lényegében önbeteljesítő jóslatként funkcionált, ugyanis lényegében a fejlődés ütemét diktálta az iparág számára.

Gordon E. Moore az Intel megalapítása előtt a Fairchild Semiconductor csapatát erősítette, barátjával és az Intel másik társalapítójával, Noyce-szal együtt. A duó elsőként Andy Grove-ot vette fel, majd elindultak a siker útján. Első körben SRAM memória gyártásával foglalkozott a cég, amihez 2,5 millió dollárt kapott befektetésként, majd később a processzorok szegmense felé fordultak, ahol 1971-ben jelent meg az első kereskedelmi forgalomban kapható Intel processzor, az Intel 4004. Gordon E. Moore 1975-ig bezárólag ügyvezető alelnöki pozícióban dolgozott, majd 1979-ben elnöki és ügyvezetői szerepkörben folytatta. Az ügyvezető-igazgatói pozícióban 1987-ig tevékenykedett, míg az elnöki széket 1997-ig foglalta el. Ezt követően tiszteletbeli elnöki pozíciót kapott, amelyet egészen 2006-ig tölthetett be.

Később Gordon E. More és felesége megalapították a Gordon and Betty Moore Foundation névre keresztelt alapítványt, ami a környezetvédelemre, a tudományra, illetve a beteggondozásra is adományozott kisebb-nagyobb összegeket, összesen több mint 5,1 milliárd dollár értékben.

Gordon E. More két fontos kitüntetést is kapott pályafutása során. Az egyik az 1990-be odaítélt Nemzeti Technológiai és Innovációs Érem, ami a legmagasabb a technológiai eredmények díjazása terén, míg a másik a Szabadság-érem, ami a civileknek adható legmagasabb amerikai elismerés. Gordon E. Moore-t felesége, a 75 éves Betty Moore, illetve két fia, Kenneth és Steven, valamint négy unokája is gyászolja, a techipar jeles képviselői, illetve az Intel mellett.

Gordon E. Moore 94 évet élt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére