Elhunyt Czeizel Endre

A 80 éves korában elhunyt orvos-genetikus legjelentősebb tudományos eredménye a folsav magzatvédő szerepének igazolása volt.

Elhunyt Czeizel Endre

Hétfő hajnalban hosszas betegség után elhunyt Czeizel Endre, aki kulcsszerepet játszott annak kimutatásában, hogy megfelelő összetételű magzatvédő vitaminok szedésével csökkenthető bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek kialakulása. Czeizel 2013 elején jelentette be, hogy leukémiában szenved. A világhírű orvos-genetikus 80 éves volt.

Czeizel 1935-ben született Budapesten, és az orvosi egyetem befejezése után, 1959-től az Országos Közegészségügyi Intézet kutatója lett. Emellett a János Kórházban tevékenykedett családtervezési tanácsadóként, majd a humángenetikai és teratológiai laboratórium vezetőjeként. 1996-ban a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójává nevezték ki, és innen ment nyugdíjba két évvel később.

Bár Czeizel nőgyógyásznak készült, 1965-ben részt vett egy továbbképzésen, amely megváltoztatta terveit. A dán genetikusok által tartott előadássorozat során Czeizel is rádöbbent, hogy a magzatok megmentésére a genetika kínálja a legjobb lehetőségeket. Innentől kezdve elsődleges célja a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése lett.

Legfontosabb kutatási eredménye is ehhez a területhez kapcsolódik, Dudás István szülész-nőgyógyásszal együtt ugyanis sikeresen igazolták, hogy a folsav (B9 vitamin) fogamzás környékén és a terhesség első három hónapjában történő szedése jelentősen csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek (például a nyitott gerinc) kialakulásának esélyét. Az általuk megalkotott magzatvédő vitamin megfelelő szedése révén akár 90 százalékos biztonsággal is elkerülhetők ezek a rendellenességek.

Czeizel és kollégája 1992-ben a rangos New England Journal of Medicine lapjain számolt be eredményeiről. Bár a magzatvédő vitaminok alkalmazása Magyarországon még mindig nem igazán elterjedt, a világ más részein, különösen az Egyesült Államokban nagyon népszerűek ezek a termékek. Czeizelt eredményeiért 2000-ben az orvosi Nobel-díj előszobájának is tekintett Kennedy-díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban.

A kutató a hetvenes évektől számos ismeretterjesztő műsor szerkesztett és vezetett, valamint rengeteg könyvet is írt, utolsó éveiben például híres emberek családfáit kutatva igyekezett rájönni, hogy mitől lesz valakiből zseni. Saját bevallása szerint a legtöbbet azonban az jelentette számára, hogy több tízezer nőnek segített abban, hogy egészséges gyermeket hozzanak világra.

Czeizel hozta létre a mára megszüntetett Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartását és az úgynevezett Kóroki Monitort, Zuglóban családtervezési központot alapított, új típusú genetikai tanácsadási módszert dolgozott ki, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, élete végén pedig a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítványnál dolgozott családtervezési tanácsadóként.

1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2014-ben életművéért Semmelweis-díjat kapott. Pályája során többek közt a Magyar Tehetséggondozó Társaság, az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring System és az European Environment Mutagenic Society elnökeként, a washingtoni Humángenetikai Világkongresszus alelnökeként, valamint az Egészségügyi Világszervezet szakértőjeként is szolgált.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward