Elfogadták a spanyol kalózellenes törvényt

Míg az Egyesült Államokban a SOPA támogatói és ellenzői épp erőt gyűjtenek az következő összecsapáshoz, a spanyol kormány példátlan szigorúságú kalózellenes törvényt fogadott el. 

Elfogadták a spanyol kalózellenes törvényt

Míg az Egyesült Államokban a SOPA támogatói és ellenzői épp erőt gyűjtenek az következő összecsapáshoz, a spanyol kormány példátlan szigorúságú kalózellenes törvényt fogadott el: alkalmazásával az illegális tartalmakat hordozó weboldalakat akár napokon belül letilthatják, számolt be a BBC.

Az Angeles Gonzalez-Sinde volt kulturális miniszterről elnevezett törvény értelmében a jogtulajdonosok egy újonnan alakuló kormánybizottságnak jelenthetik, ha olyan oldalt találnak, amelyen illegálisan terjesztik szellemi javaikat. Az szellemi tulajdon megóvásáért felelős bizottság ez után dönt arról, hogy a törvénysértő oldal vagy az annak helyet adó internetszolgáltató ellen tesz először lépéseket, majd egy bíró elé tárják az ügyet, aki eldönti, hogy az adott oldalt le kell-e zárni. A felgyorsított eljárásmenetben az egész procedúra mindössze tíz napig tart.

A spanyol kormány szerint a rendelkezés szükséges volt a szellemi tulajdon védelme érdekében. Az előző kormány nem tette meg az ehhez szükséges lépéseket, de a novemberben hatalomra került Néppárt már első kormányülésén a törvénytervezet mielőbbi beiktatását sürgette.

Az törvény ellenzői szerint annak meghozatala nagyon veszélyes precedenst teremtett. Peter Bradwell, a brit Open Rights Group munkatársa szerint ez egy újabb példa arra, hogyan képes egy rosszul megfogalmazott szerzői jogi törvény beletiporni a szabad önkifejezéshez való jog megvalósulásába. „Hasonló túlzó törekvésekkel találkozni az Egyesült Királyságban is a megfelelően működő jogi eljárások lerövidítésére. A törvényhozóknak lassan rá kellene ébredniük, hogy attól még, hogy a szerzői jogi aktivisták jó hangosan tudnak panaszkodni, nem kéne eldobni az internet kulcsait.”

Spanyolországban is heves ellenállást váltott ki a törvény meghozatala: bloggerek, újságírók és technológiai szakértők egyaránt tiltakoznak a döntés ellen.

A kreatív ipar képviselői ugyanakkor világszerte túl vontatottnak találják az kalózellenes törvények megszületését, így más megoldásokhoz nyúlnak. Nagy-Britanniában a filmipar képviselői egy szerzői jogi törvényre hivatkozva kényszerítették a British Telecomot, majd a Sky-t arra, hogy blokkolja a hozzáférést a Newzbin nevű jogvédett tartalmakat is terjesztő oldalhoz.

Franciaországban a kormány háromszori figyelmeztetéses rendszert vezetett be a „kalózokkal” szemben. A tervezetet megvalósító ügynökség kilenc hónapos működése után, 2011 közepén már 18 millió IP-címet kísért figyelemmel, 470 ezer első figyelmeztetést küldött ki e-mailben, és 20 ezer második figyelmeztetést postán. Azt a tíz embert, aki mindezeket figyelmen kívül hagyta, megkérték, hogy fáradjon be az ügynökségre egy „baráti” beszélgetésre.

Az Atlanti-óceán túlpartján a SOPA (Stop Online Piracy Act) törvénytervezetét egyelőre még nem fogadta el a kongresszus, de lehetséges, hogy ez csak idő kérdése. A SOPA szintén igen ellentmondásos tartalmáról és a különböző fórumok által megfogalmazott kritikákról szóló bővebb beszámoló itt olvasható.

A nemzetközi, és elsősorban az amerikai nyomás kétségkívül szerepet játszott a spanyol kalózellenes törvény gyors elfogadásában. Egy 2008-ban készített felmérés alapján ugyanis Spanyolországban a legnagyobb mértékű az illegális letöltések száma egész Európában. Egy újabb jelentés szerint a kalózkodás 2010 első felében 5,2 milliárd euróval károsította meg a spanyol jogtulajdonosokat. Az IDC által végzett kutatás adatai alapján a spanyolok által hallgatott zenék 97,8%-a illegálisan lett letöltve, ugyanez az arány a filmek esetében 77 százalék, a játékoknál pedig 60,7% volt 2010 első hat hónapjában. Összességében állítólag a spanyolok felelősek a világszerte illegálisan letöltött tartalmak 20 százalékáért.

Az új törvény márciusban lép érvénybe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward